Hyppää sisältöön

Sampsa Katajan asema maakunnallisissa luottamustehtävissä horjuu häirintäsyytöksen vuoksi – kokoomus pohtii, mitä seuraavaksi

Ex-kansanedustaja Katajan väitetään käyttäytyneen humalassa epäasiallisesti maakuntaliittojen Brysselin-matkalla. Hän itse kiistää väitteet liiallisesta alkoholinkäytöstä.

Satakunnan korkeakoulusäätiön Sampsa Kataja pitämässä puhetta.
Sampsa Kataja (kok.) on muun muassa Satakunnan korkeakoulusäätiön hallituksen puheenjohtaja. Kuva: Eemeli Aarnio/Yle
Mika Viljanen

Satakunnan kokoomus aikoo käsitellä Sampsa Katajan asemaa maakunnallisissa luottamustehtävissä jossain vaiheessa kevään aikana.

Yle Porin saamien tietojen mukaan muissa puolueissa on jo varsin laajasti kyseenalaistettu epäasiallisesta ja humalaisesta käytöksestä syytetyn Katajan mahdollisuudet jatkaa merkittävissä luottamustehtävissä.

Satakunnan kokoomuspiirin puheenjohtaja Samu Vahteristo sanoo, että hänelle asti tällaisia viestejä ei ole muilta puolueilta tullut. Kokoomuksen piirihallitus aikoo aikanaan keskustella Katajan asemasta.

– Avoimuuden nimissä kaikki asiat on hyvä selvittää. Itse ajattelen, että nyt on hyvä antaa tilanteen rauhoittua, jotta siitä pystytään rauhallisesti keskustelemaan ja avoimesti käsittelemään, Vahteristo sanoo.

Katajasta tehtiin häirintäilmoitus viime viikkoisen Brysselin-matkan jälkeen. Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston johtaja Hannele Räikkönen kertoi Satakunnan Kansalle (siirryt toiseen palveluun), että Kataja oli ”koko vierailun ajan päihtyneenä ja käyttäytyi useaan otteeseen huonosti”. Kataja on itse kiistänyt asian Yle Porille.

Häirintäilmoituksen mukaan Kataja oli korottanut ääntään ja laittanut kätensä EU-toimiston harjoittelijan selälle. Kyseessä oli Länsi-Suomen kuuden maakuntaliiton hallitusten kolmipäiväinen matka Brysseliin.

Maakuntahallitus pui Brysselin tapahtumia maanantaina

Häirintäilmoituksen jälkeen Kataja ilmoitti luopuvansa eduskuntavaaliehdokkuudestaan Satakunnassa.

Satakuntaliiton maakuntahallitus pui varapuheenjohtajansa käyttäytymistä maanantaina. Käytännössä se voi sanktiona lähinnä ohjeistaa tai puhutella Katajaa, mikäli se päätyy jatkotoimiin asiassa.

Katajalla on monia merkittäviä maakunnallisia luottamustehtäviä. Hän on muun muassa Satakunnan aluevaltuuston puheenjohtaja, josta hänelle maksetaan 3 400 euron kuukausipalkkiota.

Lisäksi Kataja on maakuntahallituksen varapuheenjohtaja sekä Satakunnan korkeakoulusäätiön puheenjohtaja. Kotikaupungissaan Porissa Kataja on kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Sampsa Kataja ei vastannut Ylen haastattelupyyntöön.

Suosittelemme sinulle