Hyppää sisältöön

Pian tuulee ja kovaa: puhuri yltyy lähes myrskylukemiin ja voi tehdä jopa vahinkoa

Isossa osaa maata sää on lähipäivänä hyvin tuulinen.

Kuvassa näkyy Suomen sääkartta ennusteineen torstaina iltapäivällä. Lähes koko maahan on odotettavissa lämpötiloja nollassa ja nollan molemmin puolin.
Illasta alkaen Suomessa tuullee lähes myrskylukemissa. Kuva: Jesse Heikkilä / Yle
Kari Ikävalko

Tyyntä myrskyn edellä, kun lounaasta virtaava matalapaine voimistaa tuulia mahdollisesti vaarallisen voimakkaaksi isossa osaa maata illasta alkaen.

Suomen yllä on laaja matalapaine, jonka aikana myös mantereella tuulee.

Ylen meteorologi Jesse Heikkilän mukaan keskiviikkoillan ja torstain aikana tuuli voi hetkellisesti olla niin voimakas, että se voi kaataa yksittäisiä puita ja tehdä pientä vahinkoakin.

Lounaistuulet voivat illasta alkaen yltää läntisillä merialueilla myrskylukemiin. Mantereella tuuli voi puhaltaa puuskissa lähellä myrskylukemia eli lähellä 21 metriä sekunnissa.

Puuskainen sää jatkuu perjantaihin asti. Heikkilä kuitenkin rauhoittelee, sillä tuuli ei ole jatkuvaa ja se heikkenee perjantaihin mennessä.

Tuulen puuskaisuus tulee esille keskituulesta annetusta ennusteesta. Usean minuutin ajan mitattava keskituuli on arvion mukaan navakkaa eli reilut 10 metriä sekunnissa.

– Torstai on myös hyvin tuulinen, mutta kovimmat puuskatuulet siirtyvät pohjoisemmasta etelään päin, Heikkilä ennustaa.

Kuvassa näkyy Suomen varoituskartta. Tuulet ovat kovia ja pohjoisessa Suomessa on liukasta.
Suomen varoituskartta näyttää, että tuulet ovat kovia ja erityisesti pohjoisessa Suomessa on liukasta. Kuva: Jesse Heikkilä

Pohjois-Suomessa tuulen kanssa sataa muutamia senttejä lunta, ja ajokeli muuttuu vaikeaksi. Myös etelämpänä voi sataa jäätävää sadetta, jos lämpötilat laskevat.

Sää on vuodenaikaan nähden lauhaa ja lämpötilat ovat enimillään vähän pakkasen puolella pohjoisessa.

Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä torstaina tiellä liikkujia Perämeren alueella ja Kainuussa. Ilmatieteen laitoksen mukaan myös eteläisillä merialueilla on torstaina kova tuuli.

Voit keskustella aiheesta 9.2. kello 23:een saakka.

Juttua muokattu kello 20.13: Meteorologi tarkentaa, että tuuli voi kaataa yksittäisiä puita ja tehdä jopa pientä vahinkoa, mutta sitä vakavammista seurauksista ei kannata huolestua. Otsikosta otettu pois sanapari ”pahaa vahinkoa” ja korvattu se sanaparilla ”jopa vahinkoa”.

Suosittelemme sinulle