Hyppää sisältöön

Poika vei isänsä keksinnön Tiktokiin ja vienti räjähti – isän rentoa rallienglantia on katseltu yli 20 miljoonaa kertaa

Nokialaisesta Timo Äärisestä keksiminen on helppoa, mutta keksinnön myyminen on vaikeaa. Siinä avuksi on tullut poika Samuli Äärinen, keksijä hänkin.

Nokialainen Timo Äärinen kertoo videolla, miten koirankarvojen poistoon tarkoitettu Karvakamu-keksintö syntyi. Video: toimittaja Katri Tapola, kuvaus Marjut Suomi / Yle.
Katri Tapola

Kun nokialainen Timo Äärinen näkee ongelman, hän alkaa heti pohtia, kuinka sen saisi korjattua.

– En mene epäkohdan ohi, vaan alan keksiä ratkaisua. Sitten alkaa nousta savu korvista.

Kolme vuotta sitten pää alkoi raksuttaa, kun perheeseen muutti valkoinen paimenkoira Aatu. Äärisen auton myynti tyssäsi siihen, että sisämatto oli vaaleiden koirankarvojen kuorruttama. Hän testasi kaikki markkinoilla olleet tuotteet, mutta päätti lopulta kehittää itse paremman laitteen.

Siitä syntyi Karvakamu, irtokarvojen puhdistaja.

Äärisellä keksijyys on geeneissä, kehittelihän jo hänen isänsä aikoinaan kaikenlaista varastossa omaksi ilokseen.

Kerran isä tuli keittiöön ja laittoi astian keittiön lattialle. Kapistukseen kiemurtelivat sähköjohdot.

– Isä sanoi, että pojat, menkääpäs vähän taaemmaksi, nyt tulee kohta vettä nopeasti. Siinä hän sähkövastuksella lämmitti vettä. Minä olin että vau, pienen pojan silmät ympyräisenä, että kylläpä oli hieno, Äärinen muistelee.

Tämä vedenkeittimen versio jäi kaupallistamatta, ja samoin kävi isän kehittämälle löylyveden annostelijalle.

Äärisellä itsellään on käynyt toisin. Hänen nimissään on jo parisenkymmentä keksintöä.

Timo Äärinen Aapo koiranssa kanssa
Nokialaista keksijää Timo Ääristä ajaa eteenpäin uteliaisuus. Hän on ollut keksijä jo 23 vuotta. “Äiti huusi portailta, jos olin tehnyt jotain pahaa, että koitapa nyt Timo keksiä jotakin muuta”, hän muistelee. Kainalossa Aatu-koira. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Yksi tuhannesta keksijästä

Arvioiden mukaan Suomessa on keksijöitä noin 5 000–8 000. Suomen Keksijäin keskusliiton mukaan heistä noin tuhat on rekisteröityneitä ja työskentelee esimerkiksi yrittäjänä tai työsuhteessa.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Timo Äärinen työskenteli erikoistoimistotarvikkeiden myyntipäällikkönä. Hän teki keksintöjä jo silloin, mutta silloin ne menivät työnantajalle.

Päätöstä jättää päivätyö 23 vuotta sitten ei ole pitänyt katua. Vaimolta tuli välittömästi tukea, vaikka tilanne oli haastava: perheessä oli kaksi pientä lasta ja ainoat tulot tulivat mieheltä.

Ensimmäinen oma keksintö oli tietokoneen hiiren puhdistussarja.

– Niitä tehtiin vaimon kanssa iltaisin. Kassi auton perässä kiertelin asiakkaissa.

Nyt Äärisen yrityksen Wonderwell’s ky:n valikoimissa on muun muassa lemmikin irtokarvan poistaja, maton kulmavahti, pankkikortin suojakotelo ja siivoustarvikkeita.

Hän ei halua puhua rikastumisesta, mutta hyvin on kuulemma toimeen tultu. Perheyritys toimii Nokialla entisen ruokakaupan tiloissa ja työllistää pariskunnan lisäksi neljästä lapsesta kaksi.

Äärisen keksimiä tuotteita myyvät jälleenmyyjät, kuten Tokmanni.

Timo Äärisen työpaja
Timo Äärisen vaimo Jaana (oik.) työskentelee myös perheyrityksessä. Vastapäätä pakkaustyössä Jenni Aliska. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Someen kannatti tehdä kotikutoista videota

Keksijän hoksottimet näyttävät siirtyneen taas edelleen eteenpäin. Timon 24-vuotias poika Samuli Äärinen on nyt vuoden verran työskennellyt isänsä rinnalla ja opetellut tapaa, jolla nähdä keksinnön mentävät paikat.

Tapa on alkanut tarttua.

– Pohdin enemmän asioita ja mietin, pystyykö tätä tuotteistamaan tai tekemään jotain uutta keksintöä, Samuli Äärinen sanoo.

Samuli Äärinen
Samuli Äärinen sparraa keksintöideoita isänsä kanssa. ”Minulla on joitain ideoita, mutta kyllä se on vielä iskä joka toimii kapellimestarina.” Kuva: Marjut Suomi / Yle

Puolisen vuotta sitten lemmikin irtokarvojen poistajan myynti räjähti käsiin. Siitä on kiittäminen Samulin hoksottimia. Hän oli huomannut, että some on kiiltokuvamaisia mainosvideoita pullollaan. Siksi nyt kannattaisi tehdä ihan jotain muuta: ei ”liian hyvää”, vaan oman itsen näköistä, kotikutoista ja rentoa videota.

Lyhyillä Tiktok-videoilla hyväntuulisen oloinen Timo Äärinen puhdistaa pintoja koirankarvoista ja kommentoi tulosta. Välillä hän kokeilee puhdistuskikkoja, kuten käden ympärille käärittyä jeesusteippiä, mutta oma tuote on aina lopulta ylivertainen.

Äärisen englanti ei ole täydellistä, mutta se ei haittaa. Rallienglannilla puhutuille videoille on muutamassa kuukaudessa kertynyt jo 20 miljoonaa katsomiskertaa.

Karvakamua viedään nyt 40 maahan. Nollan euron markkinointibudjetilla se on kova temppu.

– Tämä temppu yllättää itse taikurinkin, Samuli Äärinen kuvaa.

Resepti somemenestykseen on yksinkertainen: pitää olla älyttömän rohkea.

– Ja kun iskäkin on itse tuommoinen Pelle Peloton ja hyvä kameran edessä, niin sillähän se menee.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit kommentoida aihetta 13. helmikuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle