Hyppää sisältöön

Tutkijat: Putin oli mukana toimittamassa ilmatorjuntajärjestelmää, jolla Malaysia Airlinesin kone ammuttiin alas vuonna 2014

Tutkijoiden mukaan Putin hyväksyi ilmatorjuntajärjestelmän toimittamisen Itä-Ukrainan separatisteille. Viitteitä ei löydetty siitä, että Putin olisi määrännyt lennon ampumisesta alas.

Pellolle kuvan etualalla on on tuhoutuneita lentokoneen osia. Kauempana seisoo miehiä.
Ukrainalaiset työntekijät kuvattiin tutkimassa pudonneen lentokoneen romua Donetskissa, Ukrainassa 20. heinäkuuta 2014. Kuva: Igor Kovalenko
Tomi Pyy,
Anni Huttunen

Venäjän presidentti Vladimir Putin todennäköisesti hyväksyi ilmatorjuntajärjestelmän toimittamisen, jolla Malaysia Airlinesin kone ammuttiin alas Itä-Ukrainassa vuonna 2014. Todisteista kertoo tapausta tutkinut ryhmä.

– On vahvoja viitteitä siitä, että Venäjän presidentti päätti toimittaa Buk-ilmatorjuntajärjestelmän ”Donetskin kansantasavallan” separatisteille, tutkintaryhmä sanoi lausunnossaan.

Ryhmän arvio perustuu telekuuntelutietoihin.

Sen sijaan siitä ei ole viitteitä, että Putin olisi ollut antamassa käskyä lennon ampumisesta alas.

Keskiviikkona tutkijat kertoivat käyneensä läpi kaikki johtolangat, mutta heidän mukaansa tapauksen tiimoilta ei voida asettaa ketään syytteeseen.

Venäjä on kieltänyt, että sillä olisi mitään tekemistä lento-onnettomuuden kanssa.

Heinäkuussa 2014 alasammuttu lento oli matkalla Alankomaista Kuala Lumpuriin, kun siihen osui venäläisvalmisteinen ohjus. Onnettomuuden aikaan Itä-Ukrainassa Donbasin alueella, jossa lento-onnettomuus tapahtui, taistelut Venäjän tukemien separatistien ja ukrainalaisjoukkojen välillä olivat jo käynnissä.

BBC on uutisoinut (siirryt toiseen palveluun) tutkijoiden raportista, jonka mukaan Venäjällä oli onnettomuuden aikaan ”täysi kontrolli Donetskin kansantasavallasta”.

Iskussa surmansa sai lähes lentokoneen 300 matkustajaa. Uhreista 196 oli alankomaalaisia, minkä lisäksi koneen kyydissä oli matkustajia ainakin Malesiasta, Australiasta, Britanniasta ja Belgiasta.

Lähde: AFP, Reuters

Uutista päivitetty 8.2.2023 klo 17.07 lisätiedoilla alkuperäisestä onnettomuudesta.

Suosittelemme sinulle