Hyppää sisältöön

Vapaaehtoistyöntekijä Nejdet Karadag kiittää suomalaisten intoa auttaa maanjäristysuhreja: ”Tällä hetkellä politiikka on unohdettu”

Suomalaiset lähtivät joukolla auttamaan Turkin maanjäristysuhreja. Diyanetin avustuspaikkaan on yritetty tuoda myös riihikuivaa rahaa.

Nejdet Karadag aavisti pahaa saadessaan puhelun Turkista hyvin varhain maanantaiaamuna. Nyt hän järjestää avustustavaroita lähetettäväksi järistysalueelle.
Mikko Rita

Suomessa on alettu kerätä avustustavaraa Turkin maanjäristysalueella kodittomiksi jääneille ihmisille. Vantaan Länsimäessä toimiva islamilainen yhdyskunta Diyanet pyytää lahjoittamaan hätää kärsiville muun muassa peittoja, telttoja, makuupusseja, termospulloja ja taskulämmittimiä.

Avustuspisteeseen onkin jo kertynyt röykkiöittäin tavaraa, jotka ovat valmiina pitkälle matkalle. Monet pusseihin pakatuista vaatteista ja tarvikkeista ovat täysin uusia. Rukoushuoneena normaalisti toimivan tilan seinän vieressä on muun muassa neljä upouutta retkeilytelttaa.

Turkin Gaziantepista kotoisin oleva Nejdet Karadag koki velvollisuudekseen tulla auttamaan heti, kun katastrofi iski. Hän on otettu myös suomalaisten auttamisinnosta.

– Suomalaiset perheet yrittävät kovasti auttaa ja sitä otetaan ilolla vastaan. Se on niin hieno asia, että tällä hetkellä kaikki muu on unohdettu, politiikka ja muut. Olemme kaikki ihmisiä ja kaikki auttavat tällä hetkellä toisiaan, avustuksia Länsimäessä vastaanottava Karadag sanoo.

Erityisen toivottuja lahjoituksia ovat lämpimät talvivaatteet, vauvan tarvikkeet, kuten vaippapakkaukset sekä ilman reseptiä myytävät kipu- ja flunssalääkkeet.

Erilaisia ja kokoisia uusia kenkiä lattialla.
Lahjoitustavaroiden tulisi olla mieluiten käyttämättömiä tai uudenveroisia, ettei katastrofialueelle leviä taudinaiheuttajia niiden mukana. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Karadag aavisti pahaa heti, kun sai puhelun Turkista kello neljä maanantaiaamuna. Tällaisissa tilanteissa ihmiset aina ensimmäisenä ajattelevat lähiomaisiaan, hän sanoo.

– Ensi alkuun en saanut isästäni tietoa, enkä siskostani. Vanhin veli vastasi ja kertoi, että hänen perheensä on kunnossa ja he lähtivät heti ulos. Hänkin yritti ottaa isäämme yhteyttä, mutta sinne ei päässyt autolla, koska kaikki tiet olivat poikki. Vanhimpaan siskooni sain myös yhteyden, mutta pikkusisko ja pikkuveli eivät edelleenkään vastaa, eikä toinen setäni, Karadag sanoo.

Ihmisten auttamisen halu on ollut suurta, ja Diyanetiin on yritetty tuoda uhrien auttamiseksi myös käteistä rahaa. Sitä ei kuitenkaan voida ottaa vastaan.

Vastaavanlaiset keräykset ovat käynnissä myös Lahdessa ja Porissa.

Jos haluaa itse lahjoittaa, tavarat tulee pakata läpinäkyvään pussiin ja kirjoittaa päälle, mitä pussi sisältää.

Turkin valtion lentoyhtiö Turkish Airlines on luvannut kuljettaa lahjoitustarvikkeet perille Turkkiin maksutta.

Diyanetin sisäänkäynti vaaleanpunaisessa ostoskeskuksessa. Pihassa auto takaluukku auki.
Vantaan Länsimäessä toimiva islamilainen yhdyskunta Diyanet kerää lahjoitustavaraa Turkin maanjäristyksen uhreille. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Suosittelemme sinulle