Hyppää sisältöön

Yle julkaisi ehdokkaille ja puolueille lähetetyt vaalikoneväitteet – katso ne tästä

Puoluekone pyrkii välittämään vaalikoneen käyttäjälle nopeasti tiedon siitä, mitkä asiat erottavat puolueita toisistaan. Katso, millaisia kysymyksiä niille on lähetetty.

Henkilö pitää kädessään kännykkää, jonka näytöllä näkyy kuva Ylen eduskuntavaalien 2023 vaalikoneesta.
Eduskuntavaalit järjestetään Suomessa huhtikuun alussa. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Yle

Yle julkaisee maaliskuun alussa uudistetun vaalikoneen, jossa tällä kertaa on mukana myös puoluekone. Toisin sanoen esitettyihin väitteisiin kerovat tällä kertaa kantansa myös puolueet

Puoluekoneen tarkoituksena on antaa äänestäjille nopeasti tietoa siitä, mitkä asiat erottavat puolueita. Tämän takia puoluekoneessa on vähemmän väitteitä kuin perinteisissä vaalikoneissa.

Samalla puoluekoneessa esitellään kaikki vaaleihin ehdokkaita äänestävät puolueet, ja käyttäjä pääsee vertailemaan niitä keskenään.

Vaalikoneväitteiden tarkoituksena on löytää puolueiden ja ehdokkaiden väliltä aihealueittain eroja tärkeistä yhteiskunnallisista teemoista, jotta äänestäjät voivat tehdä päätöksiä vaaleissa omista lähtökohdistaan. Näihin eroihin vaalikoneen tulokset perustuvat. Väitteet, joihin puolueet ja ehdokkaat vastaavat samalla tavalla, eivät lisää vaalikoneen käyttäjälle tietoa siitä, miten ne eroavat toisistaan.

Erottelevuuden varmistamiseksi puolueille ja ehdokkaille lähetetään enemmän väitteitä kuin mitä varsinaisessa vaalikoneessa lopulta julkaistaan yleisölle. Vaalikoneeseen lopulta päätyvät väitteet valitaan aihealueittain erottelevuuden ja journalistisen harkinnan perusteella.

Kaikkia vastauksia voidaan käyttää myös muihin journalistisiin tarpeisiin. Tämä kuuluu perinteiseen journalistiseen prosessiin, jossa kaikkea hankittua tietoa ei välttämättä julkaista. Päätösvalta tästä kuuluu aina toimitukselle.

Monia tärkeitä teemoja saattaa jäädä koneesta pois, koska siinä voi käsitellä rajallisen määrän eri teemoja. Toisaalta osasta tärkeistä teemoista puolueet ja ehdokkaat voivat olla samaa mieltä.

Yle julkaisee ehdokkaiden ja puolueiden vastaukset kaikkiin väitteisiin avoimena datana, ja niitä pääsee myös tarkastelemaan Ylen vaalikoneessa.

Ehdokkaille ja puolueille lähetettettyihin väitteisiin voi tutustua tämän jutun lopussa. Vaalikoneen väitteet on laatinut politiikkaan perehtynyt laaja-alainen, Ylen toimittajista koostunut työryhmä.

Ylen vaalikoneen ovat tuottavat eduskuntavaalien päätuottaja Petri Kejonen ja vaalien verkkotuottaja Ville Laakso.

Yle on lähettänyt ehdokkaille ja puolueille seuraavat väitteet:

Herättikö artikkeli ajatuksia? Voit keskustella siitä 9.2.2023 kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle