Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus: Katri Kulmunin ex-erityisavustajalle vankeutta petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta – tuomittu on täysin eri mieltä

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Kari Jääskeläisen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Jääskeläinen on täysin eri mieltä kuin käräjäoikeus.

Kari Jääskeläinen käräjäoikeudessa.
Katri Kulmunin entinen erityisavustaja Kari Jääskeläinen ja asianajaja Riitta Leppiniemi Helsingin käräjäoikeudessa 26. tammikuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Marjatta Rautio

Helsingin käräjäoikeus katsoo kansanedustaja Katri Kulmunin (kesk.) entisen erityisavustajan Kari Jääskeläisen aiheuttaneen valtiovarainministeriölle liki 13 300 euron taloudellisen vahingon.

Jääskeläinen sopi Kulmunille hankitusta viestintäkoulutuksesta ja -palveluista Kulmunin toimiessa elinkeinoministerinä ja valtiovarainministerinä.

Oikeuden mukaan Jääskeläinen toimi viestintäyhtiö Tekiriltä tehdyissä hankinnoissa tahallisesti ja syyllistyi petokseen ja virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Kuluista syntynyt kohu johti Kulmunin eroon valtiovarainministerin tehtävästä kesäkuussa 2020.

Oikeus: Osa koulutuksista ei liittynyt ministerin työhön

Käräjäoikeus katsoi, että valtiovarainministeriötä ja työ- ja elinkeinoministeriötä oli erehdytetty 3.12.2019 ja 13.-18.12.2019 järjestettyjen koulutusten osalta.

Käräjäoikeuden mukaan koulutukset olivat olleet Kulmunin puolueen puheenjohtajuuteen liittyviä eivätkä varsinaisesti työ- ja elinkeinoministerin toimeen liittyviä koulutuksia.

Oikeus katsoi, että Jääskeläinen toimi tietoisesti vastoin määräyksiä ja antoi virheellistä tietoa virkamiehille tilattujen koulutusten tarkoituksesta, koska koulutukset olivat todellisuudessa koskeneet selkeästi puoluepoliittisia tarkoituksia.

Oikeus otti huomioon myös sen, että kyse oli ollut erillisistä ja ylimääräisistä lisäkoulutuksista. Kulmuni oli aikaisemmin syksyllä 2019 osallistunut jo kolmeen viestintävalmennuskoulutukseen.

Oikeus: Toiminta heikensi ministeriön luotettavuutta

Käräjäoikeus katsoi, että Jääskeläisen menettelyä ei voitu pitää vähäisenä ottaen huomioon Jääskeläisen asema erityisavustajana ja toiminnan saama julkisuus, joka oli omiaan heikentämään ministeriöitä kohtaan tunnettavaa luottamusta.

Oikeus huomioi tuomiossa valtiovarainministeriölle aiheutuneen taloudellisen vahingon suuruuden, vaikka Kulmuni maksoikin kulut jälkikäteen takaisin.

Syyttäjän kannasta poiketen käräjäoikeus katsoi, että syytteeseen sisältyvistä kolmesta palvelusta yksi annettiin ministerin tehtävien hoitoa varten.

Tässä tapauksessa Kulmunia koulutettiin 9.12.2019 tulevia valtiovarainministerin tehtäviä varten kommentoimaan ministerin työlistaa, vaikka häntä ei vielä oltu virallisesti nimitetty valtiovarainministeriksi.

Puoluepoliittisena koulutuksena oikeus piti Kulmunin 3.12.2019 saamaa valmennusta Ylen A-studion lähetystä varten. Lähetyksessä käsiteltiin Antti Rinteen hallituksen eroa. Ohjelmaan osallistui puolueiden puheenjohtajia tai varapuheenjohtajia.

Myös Tekirin apu 13.-18.12.2019 al-Holin naisiin liittyvän somekohun hillitsemissä liittyi oikeuden mukaan Kulmunin tehtäviin keskustan puheenjohtajana.

Kohu syntyi kun Kulmuni teki joulukuussa 2019 Instagram-tilillään kyselyn al-Holin naisten ja lasten tuomisesta Suomeen.

Puolustus: Jääskeläinen oli yhteyshenkilö

Jääskeläisen asianajaja Riitta Leppiniemi kommentoi tuomiota päämiehensä puolesta lyhyesti.

– Jääskeläinen on asiasta täysin eri mieltä kuin käräjäoikeus.

Kari Jääskeläinen.
Kari Jääskeläinen ja asianajaja Riitta Leppiniemi Helsingin käräjäoikeudessa 26. tammikuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Leppiniemi sanoo, että luotettava yritys on valmentanut ministeriä valtion kanssa tehdyn sopimuksen perusteella ja valtio on maksanut laskut. Jääskeläinen ei niitä nähnyt.

– Petokseen on katsottu syyllistyneen yhteyshenkilön, joka on valmennusta ja tiettyjä töitä aikatauluttanut ja järjestellyt.

Leppiniemi sanoo, että pohtii valittamista hovioikeuteen päämiehensä kanssa.

– Prosessi on ollut hänelle raskas. Hovioikeudesta, mikäli valituslupa saadaan, tuomiota ei saada alle kahden vuoden ja aikaa on kulunut jo paljon.

Jääskeläinen kiisti esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä syyllistyneensä rikoksiin.

Jääskeläinen työskentelee nykyisin Kymen yrittäjien aluejohtajana.

Syyttäjä pääosin tyytyväinen tuomioon

Käräjäoikeuden tuomio ei tullut yllätyksenä erikoissyyttäjä Anja-Riitta Rinkiselle.

– Kyllä minä odotin tämänsuuntaista tuomiota.

– Olen yleisesti ottaen tyytyväinen tuomioon. Syytteen pääosat hyväksyttiin ja selkeästi katsottiin, että valmennus liittyi puoluepoliittiseen toimintaan.

Myös rangaistus määrättiin syyttäjän vaatimuksen mukaisesti.

Rinkinen korostaa, että Jääskeläinen sopi valmennuksista ja tiesi, että sen mukaan laskutetaan.

– Hän tunsi myös sopimusten sisällön ja tiesi, ettei valtion varoja voi käyttää selkeästi puoluepoliittisiin tarkoituksiin.

– Yleisesti ottaen tietysti täytyy olla huolellinen, kun valtiota lasketaan. Ei voi suhtautua leväperäisesti valtion varojen käyttöön.

Erikoissyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen Helsingin käräjäoikeudessa.
Erikoissyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen katsoo, että Kari Jääskeläinen sai valtiovarainministeriön maksamaan Kulmunin viestintävalmennuksesta perusteettomasti 13 700 euroa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen 9.12.2019 järjestetyn koulutuksen osalta, koska Kulmunia oli tuolloin jo esitetty valtiovarainministeriksi.

Käräjäoikeus myös katsoi, että oikeudessa kuultu valtiovarainministeriön edustaja ei suoraan tyrmännyt sitä, että laskutukselle ei olisi ollut oikeellisuutta.

– Valtion on syytä olla hyvin tarkka kun näitä laskuja tulee. Käydään läpi, mitä on sovittu ja mitä laskutus koskee. Tässähän oli hyvin yleisluonteisesti yksilöity nämä laskut.

Rinkinen ei osaa vielä sanoa, valittaako hän tuomiosta.

– Sitä pitää vielä hieman analysoida ja katsoa, miten menettelen sen suhteen.

Kulmunin toimet oikeuskanslerin selvitettävänä

Työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö maksoivat viestintäkoulutuksesta ja -palveluista yhteensä 56 000 euroa viestintäyhtiö Tekirille.

Kulmuni maksoi kaikki kulut takaisin ministeriöille.

Kulmunin toimintaa ei selvitetty tapauksen esitutkinnassa eikä häntä kuultu oikeudenkäynnissä.

Hänen menettelyään samassa asiakokonaisuudessa arvioidaan oikeuskanslerinvirastossa.

Oikeuskansleri antaa asiassa ratkaisun myöhemmin. Ministerin mahdollisista rikosepäilyistä voidaan aloittaa esitutkinta vain eduskunnan perustuslakivaliokunnan aloitteesta.

Lue myös aiemmat jutut

Katri Kulmunin entiselle erityisavustajalle vaaditaan vankeutta – syyttäjä: ”Jääskeläinen on ajatellut, että valtiolla on piikki auki”

Katri Kulmunin entinen erityisavustaja saa syytteet petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta

Esitutkinta Katri Kulmunin koulutuksista valmistui, Kulmunia ei epäillä – Poliisi: Virkamies sai petoksella ministeriöt maksamaan koulutukset

Poliisi aloitti esitutkinnan Katri Kulmunin viestintäkoulutusta koskevassa jutussa – epäiltynä yksi virkamies

Tarkastusraportti: Kulmunin avustaja tilasi koulutuksia kertomatta hallinnolle ja Tekir laskutti koulutukseen liittyvästä työstä, josta Kulmuni kiistää tienneensä

Suosittelemme sinulle