Hyppää sisältöön

Jänis pinkoi ampumahiihdon MM-ladulla, Fillon Maillet eksyi ja oli sössiä pronssin – Suomi jäi kauas kärjestä

Suomi oli ampumahiihdon MM-kisojen sekaviestissä 11:s. Avauskisassa nähtiin monta erikoisempaa tapahtumaa.

Simo Arkko

Ampumahiihdon MM-kisojen avausmatkalta ei puuttunut tapahtumia. 4x6 kilometrin sekaviestin MM-kulta meni Norjaan, kun Johannes Thingnes ankkuroi maansa mestariksi.

Norja oli avausosuuden jälkeen 55 sekuntia kärkeä perässä, kun Ingrid Landmark Tandrevold ampui sakkokierroksen. Sturla Holm Lägreid nosti kolmannella osuudella Norjan kärkitaistoon ja Bö ankkuroi vauhdikkaasti Norjan 11,6 sekunnin erolla voittoon ennen Italiaa.

Kisassa hämmennystä aiheutti jänis, joka pinkoi keskellä hiihtolatua. Lopussa Ranskan Quentin Fillon Maillet hämmensi niin ikään, kun hän oli sössiä pronssimitalin Itävallalle.

– Mitä Fillon Maillet tekee? Hän meinaa mennä ohi maalista ja pääsee kuin pääseekin loppusuoralle ja maaliin asti. Huh huh, mikä moka oli tulla ranskalaiselle, Yle Urheilun selostaja Johannes Oikarinen hämmästeli lähetyksessä.

Fillon Maillet toi Ranskalle pronssia reilun kolmen sekunnin erolla.

Johannes Thingnes Bö juhli maailmanmestaruutta.
Johannes Thingnes Bö ankkuroi Norjan maailmanmestaruuteen. Kuva: IMAGO/Eibner/ All Over Press

Suomi käytti liikaa varapatruunoita

Suomen nelikko Suvi Minkkinen - Mari Eder - Tuomas Harjula - Olli Hiidensalo oli 11:s. Eroa kärkeen kertyi kaksi minuuttia ja 52 sekuntia.

Suomi käytti kisassa kahdeksan varapatruunaa. Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu laskeskeli, että Suomi olisi voinut yltää parhaimmillaan kahdeksanneksi.

– Norja voitti odotetusti, mutta jännittävä kisa saatiin. Suomelta lähes hyvä, ihan tyydyttävä suoritus. Suomi ei joutunut sakkoringille, mutta muutama varapatruuna liikaa, Kotikumpu kommentoi.

Minkkinen ja Harjula käyttivät kumpikin yhden varapatruunan. Hiidensalo käytti varapatruunoita kaksi ja Eder neljä.

Ederillä oli vaikeuksia etenkin pystypaikalla, kun hän ei saanut varapatruunaa millään piippuun. Hän venkslasi lukkoa useampaan kertaan, että sai patruunan lopulta paikalleen.

Ederillä kului ammuntaan kokonaisuudessaan 57 sekuntia, mikä oli Kotikummun mukaan puoli minuuttia muita enemmän.

– Siinä pystyssä (patruuna) ei mennyt sisään ja en saanut myöskään ulos, että olisin voinut laittaa sen sormella sisään. Siinä meni yhtä paljon aikaa kuin olisi käyttänyt kolme varapatruunaa. Ei vaan mennyt sisään, Eder harmitteli Yle Urheilulle.

Mari Eder oli mukana taistelussa huippusijoista Kontiolahdella.
Mari Eder käytti neljä varapatruunaa sekaviestissä. Arkistokuva. Kuva: EPA-EFE

Eroja ladulla

Eder toi Suomen vaihtoon minuutin ja 49 sekuntia kärkeä perässä. Harjulan saapuessa vaihtoon ero oli kasvanut kuudella sekunnilla.

– Sanoisin, että pääsen puhtailla papereilla. Ihan hyvä hiihto. En tiedä, miten ajallisesti meni, mutta tunne oli hyvä. Ammunta varsinkin oli kyllä kiitettävä. Ihan hyvä veto, Harjula tiivisti.

Yle Urheilun asiantuntija Kaisa Mäkäräinen näkee, että suomalaiset suoriutuivat kohtuu tasaisesti sekaviestistä.

– Ei ollut niin, että yksi osuus olisi epäonnistunut. Hiihtovauhti oli sellaista, että tiukkaa on näissä kisoissa. Vaikka oli kuuden kilometrin lenkki, niin eroja silti syntyi maastossa. Penkalla ehjää suorittamista, Mäkäräinen kommentoi.

MM-kisat jatkuvat yhden välipäivän jälkeen perjantaina naisten pikamatkalla. Suora lähetys kisasta alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 15.15.

Suosittelemme sinulle