Hyppää sisältöön

Ministeri Kurvinen: ”Lähes mystiset mittasuhteet” saanut ilmastoruokaohjelma ei valmistu

Ilmastoruokaohjelma on hiertänyt hallituspuolueiden välejä. Ohjelman tarkoituksena on ollut muun muassa vähentää liha- ja maitotuotteiden käyttöä.

Veera Pennanen

Hallituksen ajama ilmastoruokaohjelma näyttää jäävän puolitiehen, arvioi maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) A-studiossa keskiviikkona.

Kurvisen mukaan ohjelma on saanut “lähes mystiset mittasuhteet”.

Hallitus sopi neljä vuotta sitten hallitusohjelmaneuvotteluissa, että se laatii yhteisen ilmasto- ja ruokaohjelman. Ohjelman eteneminen on takunnut jo pidemmän aikaa, ja sen julkistamista on lykätty ainakin kahdesti.

Kurvisen mukaan ennen kaikkea visioksi tarkoitetun ohjelman jääminen puolitiehen johtuu suurista näkemyseroista hallituspuolueiden välillä.

– Asia riippuu hallituskumppaneista. He saivat paperin joulukuussa, ja se ei ole heille kelvannut, Kurvinen totesi.

Yle kertoi viime viikolla, että viimeisimmässä versiossa tavoitteeksi on asetettu lihan kulutuksen vähentäminen. Mediassa on aiemmin kerrottu, että edellisessä versiossa tavoite oli lihan kulutuksen vähentäminen kolmanneksella nykytasosta vuoteen 2030 mennessä.

– En tule tekemään mitään sellaista esitystä, missä on annettu ihmisille joku numeromäärä, mitä lihaa pitää syödä, Kurvinen totesi.

Vihreille tavoite lihan vähentämisestä kelpaisi.

– Itse näen, että olisi tärkeää, että meillä olisi kirjattu tämän tyyppinen selkeä visio, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne totesi keskiviikkona.

Ilmastoruokaohjelman laatiminen on osa hallitusohjelmaa. Kirjauksen mukaan ohjelma tähtää muun muassa kulutetun ruoan kasvihuonekaasujen pienentämiseen sekä ihmisten ymmärryksen lisäämiseen ruoantuotannosta.

Voit katsoa A-studion keskiviikon 8.2. lähetyksen Yle Areenasta.

Juttua muokattu 8.2. klo 22.39: Kurvinen kuvasi ilmastoruokaohjelman mittasuhteita ”lähes mystiseksi” ei ”lähes eeppiseksi”.

Suosittelemme sinulle