Hyppää sisältöön

Seksuaaliseen häirintään syyllistynyt Petri Kaijansinkko palaa junioriseurassa valmennustehtäviin – näin pesispomo perustelee päätöstä

Kiri & Kirittäret Juniorit ry:n puheenjohtaja Matti Mäkisen mukaan seura halusi tarjota Petri Kaijansinkolle ”mahdollisuuksia ottaa askeleita luottamuksen saavuttamiseen”.

Petri Kaijansinkko.
Petri Kaijansinkko palaa pelinjohtotehtäviin. Kuva: Tomi Hänninen / Yle, Elmeri Elo / All Over Press
Simo Arkko

Pesäpallon miesten Suomensarjassa pelaava jyväskyläläinen Kiri & Kirittäret Juniorit on valinnut Petri Kaijansinkon pelinjohtajakseen, kertoo Keskisuomalainen. (siirryt toiseen palveluun)

Kaijansinkko myönsi vuosi sitten joulukuussa syyllistyneensä seksuaaliseen häirintään vuonna 2014. Pesäpalloliiton liittojohtokunta ja Superpesiksen hallitus määräsivät Kaijansinkolle 12 kuukauden peli- ja toimitsijakiellon epäurheilijamaisesta käytöksestä, mikä päättyi joulukuun lopussa.

Kiri & Kirittäret Juniorit ry:n puheenjohtaja Matti Mäkisen mukaan seura halusi hyödyntää Kaijansinkon osaamista lajin parissa, mutta myös ”tarjota mahdollisuuksia ottaa askeleita luottamuksen saavuttamiseen”.

– Pohdimme tarkkaan asiaa monelta kantilta, mutta halusimme hyödyntää Petri Kaijansinkon kokemusta ja osaamista lajin parissa näiden huippupelaajauransa alussa todennäköisesti olevien nuorten miesten kehittämisessä suomensarjatasolta kohti Ykköspesistä ja Superia, Mäkinen kommentoi Yle Urheilulle.

Miten paljon harkitsitte hänen valintaansa?

– Totta kai harkitsimme sen takia, että emme suhtaudu epäasialliseen käyttäytymiseen tai häirintään leväperäisesti, otamme sen hyvin vakavasti. Toisaalta mietimme, että sanktio, jonka Pesäpalloliitto oli Suekin selvityksen perusteella nähnyt tarpeelliseksi, oli kärsitty.

– Kävimme keskustelua hallituksessa ja vanhempien kesken. Näimme, että tässä on Kaijansinkolla hyvä mahdollisuus palata lajin pariin. Tämä on aika kaukana siitä toimintaympäristöstä, missä hän on yleensä toiminut. Sillä tavalla myös tarjota mahdollisuuksia ottaa askeleita luottamuksen saavuttamiseen, että on mahdollisuus lajissa toimia edelleen kärsityn sanktion jälkeen, Mäkinen pyörittelee.

Onko hän mielestäsi sovelias valinta?

– Kun ei ole sen tarkempaa tietoa, mitä Pesäpalloliitolla on ollut sanktiota asettaessa. Se on nyt kärsitty. Harkitsimme sitä huolella, mutta tämäntyyppisessä toiminnassa vastaavanlainen ongelmatiikka ei voi sinällänsä toistuakaan, kun puhutaan nuorten miesten pesäpallosta ja näiden nuorten pelaajien kehittämisestä.

Ei tiedossa muita tehtäviä

Kaijansinkko toimi Kirittärissä valmennustehtäviensä ohella myös seurajohtajana ja hankki seuralle yhteistyökumppaneita. Jyväskylän Kiri & Kirittäret on itsenäinen junioriseura, mutta Mäkinen toimii seuran nettisivujen mukaan vastuuhenkilönä Kirittäret-yhteistyölle (siirryt toiseen palveluun). Mäkisen puoliso Henna Virkkunen on puolestaan Kirittärien puheenjohtaja.

Onko mahdollista, että hän siirtyisi seuran sisällä myös muihin tehtäviin? Puhun myös Jyväskylän Kirittäristä.

– Ei oikeastaan, koska olemme itsenäinen junioriseura ja meillä aikuistason joukkue on miesten suomensarjajoukkue, muuten on pienten junioreiden toimintaa. Meidän seurassa muuta valmennustehtävää kuin B-poikien puoli ei Petrille ole.

Ymmärtääkseni sinulla on läheiset suhteet Kirittäriin ja olet heihin yhteydessä. Pidätkö mahdollisena, että hän tekee myös Kirittärissä joitain tehtäviä?

– En tiedä, enkä oikeastaan uskokaan. Petri on meillä nuorten miesten kehittämistyössä ja Kirittäret menee omaa reittiään oman valmennuksensa parissa. Me olemme Kirittärien junioriseura ja pyrimme tyttöjunioripuolella kehittämään sinne pelaajia, mutta siihen toimintaan Petri ei osallistu.

”Käyttivät omaa harkintaansa”

Pesäpalloliiton puheenjohtaja Ari Mononen toteaa, että Kaijansinkon peli- ja toimitsijakielto päättyi vuodenvaihteessa.

– Kysymyksessä oli tähän hänen toimintaansa liittyen maksimaalinen rangaistus, joka silloin annettiin. Kun ihminen on kärsinyt rangaistuksen, niin luonnollisesti silloin on mahdollisuus toimia, kuten parhaaksi näkee. Jyväskylän Kiri & Kirittäret on päättänyt hänet palkata pelinjohtajaksi ja siihen ei ole juridista estettä. He ovat käyttäneet omaa harkintaansa, Mononen muotoilee Yle Urheilulle.

Häirintätapaus tuli ilmi, kun Urheilulehti kertoi viime joulukuussa (siirryt toiseen palveluun) tunnetun pesäpallovalmentajan syyllistyneen nuoren pelaajan seksuaaliseen häirintään.

Kaijansinkko sai vuoden 2014 tapauksen jälkeen myöhemmin töitä Jyväskylän Kirittäristä, joka oli tietoinen hänen menneisyydestään. Kaijansinkko vapautettiin kohun jälkeen valmennus- ja pelinjohtotehtävistä.

Suosittelemme sinulle