Hyppää sisältöön

Luonnonmarja-alan yrittäjien toive toteutui: marjanpoimijoista ei tulekaan työsuhteisia

Työvoima- ja elinkeinoministeriö kertoo, että marjanpoimijoiden asemaa koskevaan valmisteluun otetaan aikalisä.

Kaksi thaimaalaista marjanpoimijaa istuu mustikkalaatikoiden luona.
Korvatunturin Marjan marjanpoimijoita Kemijärvellä Luusuassa 19.8.2021 Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle
Tanja Heikkonen,
Sanna Kähkönen

Pitkään jatkunut vääntö thaimaalaisten marjanpoimijoiden työsuhteisuudesta on päättynyt toistaiseksi. Työ- ja elinkeinoministeriö ottaa aikalisän valmistelemassaan asetusmuutoksessa. Tämä tarkoittaa, että ainakin tällä marjakaudella thaipoimijat voivat poimia luonnonmarjoja marjayrityksille ilman työsuhdetta.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan lausuntokierrokselta saadun palautteen osoittaneen, että nopealle etenemiselle on oikeudellisia esteitä ja muutoksen valmistelu vaatii lisää aikaa.

Ministeriö halusi selvittää, olisiko nopean aikataulun asetusmuutoksen tie mahdollinen, sanoo johtava asiantuntija Katri Niskanen.

– Asetuksen muuttaminen olisi ollut ainut tapa saada muutos poimijoiden asemaan jo seuraavalle satokaudelle. Oli hyvä, että tämä mahdollisuus tutkittiin.

Oikeusministeriö vaati viikko sitten, että myös kausityölakia (siirryt toiseen palveluun) pitää muuttaa, eikä TEM:n asetusehdotus voi yksinään toteutua, jos lainsäädäntöä ei tarkisteta eduskunnan toimesta muutenkin.

Lisää: Thaimaalaisten marjanpoimijoiden työsuhde voi törmätä heti lakikiemuroihin

Tulevan kesän satokaudella poimijoiden asemaa sääntelee siis marjalaki ja poimijat tulevat maahan turistiviisumeilla. Ulkoministeriö antaa erikseen ohjeet poimijoiden viisuminhaun osalta.

Thaimaa päättää itse, missä määrin se myöntää maastapoistumisviisumeita, jonka henkilöt tarvitsevat maasta lähtemiseen.

”Tekemistä riittää”, sanoo marja-alan yhdistys

Luonnontuotealan toimialayhdistys Arktisten aromien toiminnanjohtaja Birgitta Partanen pitää työsuhdevaatimuksen poistumista ensi satokaudelle edistysaskeleena. Ilmassa on silti edelleen kysymysmerkkejä.

– Ei ole olemassa ohjeistusta viisumeista, eivätkä Suomen viranomaiset ole neuvotelleet Thaimaan viranomaisten kanssa. Tekemistä riittää, Partanen sanoo.

TEM:n Katri Niskanen ei usko, että luonnonmarjanpoimijoiden maahan saamisen suhteen ollaan myöhässä.

– Ei poimijoiden hakemuksia juuri tule normaalistikaan vielä tässä vaiheessa, vaan ne käytännössä alkavat vasta parin kuukauden päästä. Siinä mielessä vielä ehditään hyvin.

Niskasen mielestä valmistelutyö poiminnan muuttamiseksi työsuhteiseksi ei silti mennyt hukkaan.

– Ministeriö sai jatkotyötä varten arvokasta tietoa. Valmistelun aikataulua vain joudutaan muuttamaan.

Partasen mukaan tilanne on hankala marja-alan yrittäjille.

– Tässä pitää lähteä toimimaa nopeasti, mitä pidemmälle mennään sen hankalammaksi asiat menevät ja sitä kalliimmaksi tulee vaikkapa lentojen järjestäminen.

Poimijoiden aseman parantaminen on pitkä tie

Kansanedustaja Merja Kyllönen arvioi viime viikolla Ylelle, että ihmiskauppaepäilyjen varjostaman luonnonmarja-alan kriisi ei ole ratkeamassa helposti. Thaimaalaisten poimijoiden tie työntekijöiksi vaatii useita muutoksia lainsäädännössä.

Myöskään alan yritykset eivät olleet tyytyväisiä valmisteilla olleeseen kausityöasetuksen muutokseen, jonka jälkeen luonnontuotteiden keruu olisi tapahtunut työsuhteessa. Yrittäjien mukaan myöskään thaipoimijat eivät halunneet työsuhteisuutta.

Birgitta Partasen mukaan koko luonnontuoteala toivoo, että alan toimijat ja asiantuntijat olisivat mukana, kun lakeja ja asetuksia lähdetään muuttamaan. Hänen mielestään marjalakia kehittämällä voitaisiin päästä eteenpäin.

– Siellä on toki puutteita, mutta viime kausi osoitti se toimii ja valvonta toimii. Sitä kehittämällä päästään todennäköisesti parempiin tuloksiin kuin tekemällä rajuja ratkaisuja.

Katri Niskasen mukaan työ poimijoiden aseman parantamiseksi jatkuu. Seuraavan hallituksen ratkaistavaksi jää, lähdetäänkö poimijoiden aseman parantamista viemään eteenpäin työsuhteisuuden kautta vai nykymalliin perustuen marjalakia kehittämällä.

– Meillä on työ- ja elinkeinoministeriössä mahdollisuus valmistella tätä siinä aikataulussa mitä hallitus toivoo. Aikataulua en lähde ennakoimaan, Niskanen sanoo.

Kuuntele marja-alan rikostutkintaa käsittelevä Uutispodcast Yle Areenasta.

Aiheesta enemmän

Ihmiskauppasyytteistä vapautettu ex-marjakeisari uskoo, että koko bisnes voi kaatua parissa kuukaudessa: ”Niin iso asia, ettei sitä oikein tajuta”

AVI löysi marjalain noudattamisessa reilusti puutteita: poimijoita ei opastettu oikeuksista, osalle ei löytynyt edes asiallisia poimintavarusteita

Näin suomalainen marjabisnes toimii: tuhannet poimijat ahertavat metsissä jopa 14-tuntisia päiviä jokamiehenoikeuden ja marjayritysten varassa

9.2. kello 13.53 Korjattu juttua: TEM ei ole päättänyt marjanpoimijoiden työsuhteisuudesta, mutta on lykännyt sitä koskevan asetusmuutoksen viemistä eteenpäin toistaiseksi.

Suosittelemme sinulle