Hyppää sisältöön

Lapissa riehuu talvimyrsky, Saanalla tuuli jopa 35 metriä sekunnissa – tuuli voimistuu tänään myös etelässä

Myrskytuulet johtuvat suurista paine-eroista. Suomi on pohjoisessa liikkuvan matalapaineen ja etelässä liikkuvan korkeapaineen välissä.

Pyörätielle pudonneita oksia aamuhämärässä.
Voimakas tuuli on katkonut yön aikana puista oksia Rovaniemellä. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle
Eeva Kuivas

Lapissa riehuu nyt talvimyrsky. Ylen meteorologi Matti Huutosen mukaan kovimmat tuulet painottuvat aamupäivään. Tuulet laantuvat iltaa kohti, joskin huomenna voi olla vielä tavallista tuulisempaa.

Myrsky johtuu Huutosen mukaan suurista paine-eroista; pohjoisen merialueella liikkuu nyt massiivinen matalapaineen alue ja Keski-Euroopan päällä on valtava korkeapaine.

– Olemme niiden välissä, siksi puhaltaa niin kovaa, Huutonen selittää.

Korkeapaine yltää Huutosen mukaan Ukrainasta Brittein saarille ja matalapaine pohjoiselle Jäämerelle sekä pohjoiselle Atlantille.

– Nämä ovat mittaluokaltaan isoja. Tällaisia ne pakkaa talvisin olemaan.

Päivän sääkartta.
Tältä näyttää Suomen sääennuste iltapäivällä. Kuva: Matti Huutonen / Yle Sää

Lapin tuntureilla tuuli on puuskissa yli 25 metriä sekunnissa, Saanalla jopa lähes 35 metriä sekunnissa. Muuallakin Lapissa tuuli on puuskissa yli 20 metriä sekunnissa.

Perämerellä puuskatuuli on kovempaa kuin maalla; majakalla Kemissä mitattiin aamulla lähes 27 metriä sekunnissa. Perämerellä voimakas puuskatuuli voi myös kasata ajojäätä ahtojääröykkiöiksi, Huutonen sanoo.

Ilmatieteen laitos on antanut tänään tuulivaroituksen (siirryt toiseen palveluun) koko maahan. Se varoittaa, että puiden kaatumiset voivat aiheuttaa lyhyitä sähkökatkoja.

Tuuli alkaa voimistua aamupäivän mittaan myös Etelä-Suomessa. Illaksi tuuli heikkenee, mutta aamulla taas voimistuu, kertoo Huutonen.

Lue myös:

Norjan Lofootteja puistelee puuskissa jopa hirmumyrskyn nopeudella puhaltava myrsky

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 10.2. klo 23 saakka

Suosittelemme sinulle