Hyppää sisältöön

Taina Nipulilla on 37 vuoden työura kaupan alalla: työtunteja 31 viikossa, kouraan 1 500 euroa kuussa

Kaupan alan lakko hiljensi Lahden Paavolan Citymarketin. Lakkovahdissa ollut myyjä Taina Nipuli kertoo, että syy lakkoon on yksinkertaisesti raha.

Teemu Kammonen,
Kalle Mäkelä,
Jouni Koutonen

Lahden Paavolan Citymarketissa asioi hieman kello yhdeksän jälkeen muutama asiakas. Kassoja auki marketissa oli kaksi.

Citymarketissa 37 vuoden työuran tehnyt Taina Nipuli muistaa tänään alkaneen lakon lisäksi vuoden 2010 lakon, jolloin keskolaiset edellisen kerran.

– Suurin osa kaupan alan työntekijöistä on osa-aikaisia. Meillä [Paavolan Citymarketissa] on yksi kokoaikainen työntekijä, Nipuli sanoo.

Myös Nipuli tekee osa-aikaista työviikkoa. Työtunteja kertyy noin 31 viikossa. Syy lakkoon on yksinkertaisesti raha.

– Minulla jää käteen palkasta noin 1 500 euroa kuussa käteen. Hyvänä kuukautena 1 600 euroa. Olisi kiva saada sellaista palkkaa, ettei tarvitsisi jokaista suupalaa laskea ja jotain jäisi säästöön, Nipuli sanoo.

PAMin Häme-Kaakkois-Suomi aluepäällikkö Ulla Immonen kertoo, että kaupan alalla osa-aikaisuus on hyvin yleistä.

– Usein perustelu on, että lisää käsipareja tarvitaan. Hyvällä työaikajärjestelyllä olisi mahdollista saada täysiä tunteja, Immonen sanoo.

PAMin työntekijät vaativat työehtosopimusneuvotteluissa 200 euron palkankorotusta kuukauden kokoaikaiseen palkkaan.

Kuuntele alta, mitä Taina Nipuli kertoo pitkästä työurastaan. Markku Lähdetluoman haastattelussa on mukana myös Palvelualojen ammattiliitto Pamin Häme-Kaakkois-Suomen aluepäällikkö Ulla Immonen.

”Kaupan alan luonne on osa-aikaisuus”

Keskon työsuhdeasioista vastaava johtaja Petteri Huovinen sanoo, että osa-aikaisuus on suhteellisen yleistä kaupan alalla.

– Se on hyvin kauppakohtaista. Kaupan alan luonne on sellainen, että kaupoissa on osa-aikaista väkeä. Määrä vaihtelee. Joissain paikoissa on alle puolet ja joissain voi olla enemmän kuin puolet. Asiakasvirrat ja palveluajat on hyvin tarkkaan mietitty, kuinka työvoimaresurssia käytetään, Huovinen sanoo.

Keskon Huovinen vastaa Ylelle kysymykseen, olisiko työvuorosuunnittelulla mahdollista tarjota enemmän työtunteja niitä haluaville.

– Totta on, että työvuorosuunnittelulla on tärkeä merkitys siinä, että työvoimaresurssia saadaan tehokkasti käytettyä, Huovinen aloittaa.

– On sanottava sekä työnantaja- että työntekijäliitoille kunniaksi, että ne ovat kehittäneet työehtoja siten, että henkilöstön käytettävyys ja lisätuntien tarjoaminen olisi joustavaa. Siltä osin on myös mahdollisuuksia tarjota lisätöitä. Se vaihtelee, mutta sitä on tarjolla.

Nyt käynnissä oleva kahden vuorokauden työtaistelu vaikuttaa Keskon suuriin kauppoihin siten, että henkilökuntaa on vähänlaisesti töissä tavalliseen verrattuna.

– Töissä on nyt kaupan henkilökohtaa ja kauppiaan henkilökuntaa. He ovat yksiköiden omia työntekijöitä. Esihenkilöitä ja niitä työntekijöitä, jotka ovat valinneet olla osallistumatta lakkoon, Huovinen kertoo.

Eilen keskiviikkona raportoitiin laajalti esimerkiksi leipähyllyjen tyhjenemisistä eri puolilla Suomea.

Keskon Huovinen kertoo yhtiön varautuvan ensi viikolla mahdollisesti myös varastoihin laajenevan lakon vaikutuksiin.

– Toivomme, että neuvottelupöydässä taas alkaa tapahtua. Logistiikkamielessä olemme alkaneet valmistautua siten, että tavaraa löytyy kohtuullisissa määrin.

Kuuntele Keskon työsuhdeasioista vastaava johtaja Petteri Huovisen koko haastattelu. Toimittajana Kati Turtola.

Turkulaiskassa supistetuista aukioloajoista: ”Työnantajan yritys pitää pulju auki”

Lakkovahdit päivystivät myös Länsikeskuksen Citymarketin pihalla Turussa. 15 vuotta talossa ollut kassatyöntekijä Hanna Laiholahti kuvaili aamun tunnelmia rauhalliseksi.

– Katsotaan, mitä iltapäivä tuo tullessaan. Mutta kyllä tätä on vähän odotettu. Meidän palkkamme on ollut muihin aloihin nähden aika pieni, eivätkä korotukset tunnu meidän alalla oikein missään. Nyt haetaan vähän isompaa.

Neljä lakkovahtia, osa punaisissa liiveissä suuren marketin edustalla.
Hanna Laiholahti (toinen vas.) oli passissa muiden lakkovahtien kanssa turkulaisen Citymarketin pihalla. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Hanna Laiholahti muistuttaa, että kauppojen työntekijät ovat osaltaan olleet korona-aikana eturintamassa.

– Olemme olleet todella tärkeitä ilmeisesti yhteiskunnankin mielestä. Minkä takia emme tarvitsisi lisää liksaa?

Turun Länsikeskuksen Citymarket on monien muiden lakonalaisten hypermarketien tavoin avoinna supistetuin aukioloajoin.

– Se on työnantajan yritys pitää pulju auki. En tiedä, onko siellä yksi tai kaksi myyjää, rikkureita löytyy aina. Mutta ei ole kauhean monta asiakasta vielä käynyt tässä pyörähtämässä, voi olla hiljainen päivä heilläkin, totesi Laiholahti aamulla.

Asiakkailta hän toivoi tukea kaupanalan työntekijöiden työtaistelulle, ja asioimaan muissa kuin lakonalaisissa liikkeissä. Töihin tuleville työkavereille Laiholahdella oli omat terveisensä.

– Ilmeisesti teidän mielestänne meidän työolosuhteemme ja palkkamme ovat oikein hyviä, että sen eteen ei voi tehdä vähääkään töitä.

Leipähyllyä täytetään suuressa marketissa kaupanalan lakon aikana.
Leipähyllyn aukkoja täydennettiin lakkoaamuma Turun Länsikeskusken Citymarketissa. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Juttua päivitetty 9.2.2023 kello 15:44: Korjattu Keskon työsuhdeasioista vastaavan johtajan Petteri Huovisen titteli.

Suosittelemme sinulle