Hyppää sisältöön

Oulussa penkkariautojen lavoilta ei heitellä karkkeja tänäkään vuonna – syynä turvallisuusmääräykset

Muissa suurissa kaupungeissa penkkariauton lavoilta saa edelleen heittää karkkeja. Oulussa lukiojohtaja perustelee kaupungin tiukkaa linjaa tiukoilla turvallisuusmääräyksillä.

Penkkarit Oulussa 2019.
Penkkariautojen lavoilta on perinteisesti heitelty karkkia yleisölle. Oulussa se on nyt kielletty. Kuva: Timo Nykyri/Yle
Hanna Holopainen

Perinteistä abien penkinpainajaispäivää vietetään Suomen lukioissa torstaina 9. helmikuuta.

Oulussakin penkkariajot lähtevät liikkeelle iltapäivällä Raatin urheilualueen kupeesta, ja kuorma-autot kiertävät kahteen kertaan Oulun keskustan halki.

Oulussa penkkariautoista ei enää heitellä turvallisuussyistä irtokaramelleja yleisölle. Taustalla on huoli ihmisten ajautumisesta liian lähelle kuorma-autoja ja ajoratoja karkkeja noukkiessaan.

Suurista kaupungeista muun muassa Helsingissä, Turussa ja Tampereella penkkariauton lavoilta namuja saa edelleen heittää.

Oulussa karkinheittokielto auton lavoilta oli voimassa ainakin jo viime vuoden penkkaritapahtumassa. Poliisi on kirjannut tämän linjauksen myös vuonna 2021 tapahtumalle annettuun lupaan, Oulun jo tahollaan kiellettyä karkin heittelyn.

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripuolelta päätöstä perustellaan nimenomaan viranomaisten, ja poliisinkin suosituksilla.

Oulun lukiojohtaja Pekka Fredrikssonin mukaan turvallisuusmääräykset penkkariajeluita koskien ovat viime vuosina ylipäätään lisääntyneet. Samaan aikaan esimerkiksi poliisi ei enää ohjaa liikennettä tapahtumassa.

Fredrikssonin mukaan tämä aiheuttaa muun muassa rehtoreille valtavasti töitä.

– Jos tämä ei olisi vankka ja pitkä perinne, ja keksittäisiin nyt, olisi sitä mahdoton järjestää kaikkine kieltoineen ja määräyksineen. Turvallisuustaso on noussut.

Pekka Fredrikssonin mukaan Oulussa penkkarit voivat toki koulujen pihoilla jaella karkkeja, riippuen kunkin opinahjon linjauksista.

Voit keskustella aiheesta 10. helmikuuta kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle