Hyppää sisältöön

”Yksi ylimääräinen lapsilisä ei riitä”, alhainen syntyvyys puhutti eduskunnan kyselytunnilla

Oppositiossa erityisesti perussuomalaiset vaati toimia syntyvyyden nostamiseksi. Valtiovarainministeri Annika Saarikko sanoi, että hallitus on puolustanut lapsilisäjärjestelmää ja tehnyt perhevapaauudistuksen.

Oppositiopuolue perussuomalaiset kysyi eduskunnan kyselytunnilla, mitä hallitus aikoo tehdä syntyvyyden nostamiseksi.
Anne Orjala

Oppositio haastoi jälleen hallitusta ajankohtaisista aiheista eduskunnan suullisella kyselytunnilla. Perussuomalaiset nosti esiin Suomen alhaisen syntyvyyden.

– Tehtävämme on tehdä Suomesta sellainen, että perheenlisäys on toivottava, iloinen ja mahdollisimman riskitön vaihtoehto nuorille pariskunnille. Syntyyteen on vaikea vaikuttaa politiikalla, mutta on yritettävä, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.

Perussuomalaisten mukaan perheet tarvitsevat ansiotuloverotuksen lapsivähennyksen.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi, että hallitus on esimerkiksi puolustanut lapsilisäjärjestelmää ja myöntänyt ylimääräisen lapsilisän viime vuoden lopussa.

– Ehkä näkemyksemme eroavat siinä, että me tulemme tarvitsemaan myös väkeä tänne ulkomailta, jotta työvoimatilanteemme saisi nopeasti avun, hän sanoi viitaten perussuomalaisiin.

Purran mukaan yksi ylimääräinen lapsilisä ei riitä, vaan tarvitaan laajempaa asennemuutosta.

Saarikko vastasi, että myös perhevapaauudistus on yksi esimerkki siitä, miten hallitus on suhtautunut perheisiin.

Samasta aihepiiristä kysyivät myös kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Myös velkaantuminen nousi esille

Tällä viikolla on keskusteltu muun muassa julkisen talouden velkaantumisesta. Hallitus vastasi eilen keskiviikkona kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike nytin välikysymykseen aiheesta.

Aihepiiri nousi esille myös kyselytunnilla.

Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo kysyi hallitukselta, miksi se ei ole karsinut vähemmän tärkeistä menoista, kun rahaa on jouduttu laittamaan koronakriisin hoitoon ja puolustusmenojen lisäämiseen.

– Näitä muitakin menoja on valtaosaltaan oppositio tukenut. Olemme olleet kaikki sitä mieltä, että suomalaisessa yhteiskunnassa on ollut aukkokohtia, joita olemme halunneet euroilla vahvistaa, kuten vaikkapa poliisien määrän tai hoitajien määrän lisääminen, vastasi Saarikko.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei osallistunut kyselytunnille, sillä hän on EU-huippukokouksessa.

Voit katsoa koko kyselytunnin alta:

* Voit keskustella aiheesta perjantaihin 10. helmikuuta 2023 kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle