Hyppää sisältöön

Suomen suurimmalla hyvinvointialueella kovat säästöt edessä – kolmen vuoden ajan kuluja pitäisi leikata 20 miljoonan euron edestä joka vuosi

Pirkanmaan hyvinvointialueen uudistumisohjelmassa laajennetaan sähköisiä palveluja sinne missä voidaan, sillä työntekijäpula on todellisuutta lähivuosinakin.

Pirkanmaan hyvinvointialue - kyltti
Pirkanmaan hyvinvointialue pyrkii kokoamaan palvelunsa yhdenvertaisiksi ja aiempaa ketterämmiksi. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Pasi Punkari

Pirkanmaan hyvinvointialueen uudistamiseen esitetään laajaa käytännön ohjelmaa.

Ohjelmalla tavoitellaan merkittävää uudistumista. Keinoja tähän ovat muun muassa palveluverkon muutokset, digitaaliset palvelut ja henkilöstön työnjaon uudistaminen. Tavoitteena on lisätä palvelujen toimintavarmuutta ja talouden kestävyyttä pitkälle tulevaisuuteen.

Suomen suurimman hyvinvointialueen ensimmäisen toimintavuoden budjetti on 63,5 miljoonaa euroa alijäämäinen.

– Talous on tärkeää saada kuntoon, jotta voimme tulevaisuudessa myös investoida, sanoo hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola tiedotteessa.

Pirkanmaan hyvinvointialue tavoittelee vuosittaisia säästöjä 20 miljoonan euron edestä vuosien 2023–2025 aikana.

Vaikeudet saada työntekijöitä tulevat jatkumaan lähivuosina. Siksi pitää miettiä keinoja palvelujen uudistamiseksi.

– Niitä palveluja, joita voidaan tuottaa digitaalisesti, kehitetään digitaalisiksi, Erhola sanoo.

Strategiassa neljä osa-aluetta

Pirkanmaan hyvinvointialueen toimeenpano-ohjelmaa on valmisteltu syksystä lähtien yhtäaikaisesti strategian kanssa.

Hyvinvointialueen tavoitteet strategiassa on jaoteltu neljän kärkiaiheen ympärille.

Toimenpiteet keskittyvät ihmis- ja asiakaskeskeisyyden, yhdenvertaisten, ennaltaehkäisevien ja vaikuttavien palvelujen, hyvinvoivien työntekijöiden sekä yhteen toimivan hyvinvointialueen teemoihin. Tavoitteena on koota Pirkanmaan palvelut yhdenvertaisemmiksi ja ketterämmiksi.

Ohjelman mukaan hyvinvointialue kehittää esimerkiksi asiakasohjausta niin, että sähköiset palvelukanavat ovat tulevaisuudessa ensisijainen yhteydenottokanava. Vastaavasti kotiin vietäviä palveluja laajennetaan niille ihmisille, jotka eivät voi asioida digitaalisesti.

Yhteisöllistä asumista laajennetaan

Koko hyvinvointialueella kotisairaalan palveluja laajennetaan. Sairaalapalvelujen kotiutustiimin toimintaa laajennetaan kattamaan kaikki sairaaloista kotiutuvat asiakkaat. Myös yhteisöllistä asumista laajennetaan.

Mielenterveys-, päihde- ja sosiaalipalveluissa lisätään matalan kynnyksen tukea, ohjausta ja neuvontaa. Työ päivystyspalvelujen uudistamiseksi on jo käynnistetty.

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus käsittelee toimeenpano-ohjelmaa 14. helmikuuta olevassa kokouksessaan.

Voit kommentoida aihetta 10. helmikuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle