Hyppää sisältöön

HS: Ministeri Mika Lintilä kertoo, että hänen Whatsapp-tilinsä kaapattiin – eduskunta tutkii, mitä tapahtui

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) Whatsapp-tililtä on ministerin mukaan lähtenyt ”mielenkiintoisia viestejä” kaappauksen myötä.

Mika Lintilä puhuu tiedotusvälineille.
Mika Lintilä pyysi itse, että eduskunta selvittää, mitä oikein tapahtui. Elinkeinoministeri Lintilä kuvattiin eduskunnan valtiosalissa joulukuussa. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Laura Kangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoo, että hänen tilinsä kaapattiin pikaviestipalvelu Whatsappissa torstaina.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan Lintilä kertoi perjantaina työ- ja elinkeinoministeriön järjestämässä seminaarissa, että tililtä oli lähtenyt ”mielenkiintoisia viestejä” hänen nimissään.

Ministerin avustaja vahvistaa tilin kaappaamisen Ylelle, mutta sanoo, ettei ministeri kommentoi asiaa enempää turvallisuuteen liittyen.

Lintilä sanoi seminaarissa, että nyt selvitetään, mihin tiliä on käytetty ja liittyykö kaappaamiseen esimerkiksi vaikuttamisyritys.

Whatsapp on sallittu eduskunnassa

Eduskunnan tietohallintopäällikkö Ari Apilon mukaan tapauksesta on käynnistetty tekninen tutkinta Lintilän pyynnöstä.

Apilo kertoo, että eduskunnan tietoturvaohjeiden mukaan Whatsappin käyttö on sallittua eduskunnan puhelimissa. Apilon mukaan Lintilän Whatsapp on asennettuna hänen eduskuntatyössä käyttämäänsä puhelimeen, mutta tili on henkilökohtainen, ei eduskunnan tili.

Edustajia ohjeistetaan käyttämään eri sovelluksia eri tarkoituksiin, Apilo kertoo. Esimerkiksi tiukkaa turvallisuutta vaativien asioiden hoitoon käytetään eri sovelluksia.

– Arkiviestintään on suositeltu eduskunnassa yleisesti käytössä olevaa (Microsoft) Teamsia, Apilo sanoo.

Juttua päivitetty 10.2. kello 13.58: Lisätty tietohallintopäällikkö Ari Apilon kommentit.

Suosittelemme sinulle