Hyppää sisältöön

Sytkyt-nukketeatterin perustaja Juha Laukkanen on kuollut

Kuopiossa vuonna 1960 syntynyt Juha Laukkanen oli yksi Suomen tunnetuimmista nukketeatteritaiteilijoista.

Juha Laukkanen käsissään muumi-nukkeja.
Juha Laukkanen perusti yhden miehen nukketeatterin 1980-luvun puolivälissä. Kuva: Nukketeatteri Sytkyt
Jonni Aromaa

Nukketeatteritaiteilija Juha Laukkanen on kuollut 62-vuotiaana. Laukkanen kuoli sairaalassa Helsingissä keskiviikkona 8. helmikuuta, kertoo Laukkasen lähipiiri. Kuolinsyy ei ole tiedossa.

Tuleva nukketeatteritaiteilija haki oppinsa nuorena miehenä Puolasta 1970–1980-luvuilla ja perusti yhden miehen kiertävän nukketeatterinsa vuonna 1985. Mukana kulki teatteriteknikko Arto Ollikainen.

Nukketeatteri Sytkyt kiersi ympäri Suomea, ja Laukkanen esiintyi muun muassa päiväkodeissa ja sairaaloissa. Esityksiä kertyi helposti yli 200 vuodessa.

Hän esiintyi Pikku Kakkosessa (Yle) ja Uppo Nallen joulukalenterissa (MTV3).

Toisin kuin moni muu nukketeatteritaiteilija, Laukkanen hylkäsi perinteisen sermin takaa näyttelemisen ja teki pöydästä esiintymislavan nukeille. Itse hän istui pöydän takana.

Juha Laukkanen Ylen aamun vieraana heinäkuussa 2020.

Laukkanen oli kiinnostunut nukketeatterin ikivanhasta perinteestä ja taiteilija syvensi ammattitaitoaan Aasian-kiertueilla 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Kohteita olivat muun muassa Thaimaa, Singapore ja Malesia. Sytkyt kiersi ahkerasti ulkomailla, ja Laukkasen oli tarkoitus lähteä toukokuussa Marokkoon esiintymään.

Laukkanen toimi Unicefin Hyvän tahdon lähettiläänä vuodesta 1994. Esityksiinsä hän käsikirjoitti aina jonkin moraalisen opetuksen.

Laukkanen kertoi lapsille kotimaisista kulttuurihenkilöistä, kuten Sibeliuksesta ja Minna Canthista. Seitsemän veljeksen 150-vuotisjuhlan kunniaksi Laukkanen valmisti tarinasta nukketeatteriesityksen vuonna 2020. Savonlinnan oopperajuhlilla Laukkasen nukkeoopperoista tuli perinne.

Laukkanen tunnettiin seuramiehenä. Hän oli kulinaristi ja juhlien ”savolainen kaskunheittäjä ja viihdyttäjä”, kuten ystäväpiiri häntä kuvaili.

Katso miten Ravintolan lusikat ja haarukat, siivousvälineet, leivät, kasvikset ja hedelmät päätyvät kaikki vuorollaan oopperoiden rooleihin.

Juha Laukkanen Puoli Seiskassa

Minna Canth oli aikansa radikaali ja päähänpotkittujen puolustaja – nyt hänen värikkäästä elämästään tehdään esityksiä enemmän kuin koskaan

Kultakuume: Nukketeatteri Sytkyt kiertää Aasiaa

Kultakuume: Nukketeatteri Sytkyt kiertää Aasiaa osa 2

Suosittelemme