Hyppää sisältöön

Suomalainen bitcoin-välittäjä lopettaa toimintansa – Yhdysvallat mainitsi yrityksen laittomaan venäläisrahaan liittyvässä rikostutkinnassa

LocalBitcoinsin viestintäjohtajan mukaan yhtiön sulkupäätöksellä ei ole mitään tekemistä yhdysvaltalaisen rikostutkinnan kanssa.

Kuvakaappaus App Storesta josta voi ladata LocalBitcoinsin applikaation.
Kuvakaappaus App Storesta, josta pystyi lataamaan LocalBitcoinsin applikaation. Kuva: Kuvakaappaus App Storesta.
Mikko Leppänen

Helsingistä käsin toimiva LocalBitcoins-yhtiö sulkee kryptovaluutta bitcoinin välityspalvelunsa.

Vuonna 2012 perustettu yritys kertoo asiasta tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Yhtiö perustelee sulkemista pitkään jatkuneella ”kryptotalvella”. Termillä viitataan ajanjaksoon, jolloin kryptovaluuttojen vaihtokurssit ovat matalalla ja kiinnostus kryptotreidaukseen on hiipunut.

LocalBitcoinsin viestintäjohtaja Cecilia Alho kertoo Ylelle sähköpostitse, että yhtiön kaupankäyntivolyymit ja markkinaosuus ovat olleet jo pidemmän aikaa laskussa ja kryptomarkkinan syvä laskusuhdanne on pahentanut tilannetta.

LocalBitcoins on toiminut eri puolilla maailmaa. Palvelun välityksellä asiakkaat ovat käyneet bitcoin-kauppaa suoraan toistensa kanssa paikallisella valuutalla.

Asiakkaat ovat voineet myös säilyttää bitcoinejaan yrityksen palvelussa.

LocalBitcoins kehottaa asiakkaitaan nyt nostamaan varansa ja bitcoininsa palvelusta.

Venäjä on aiemmin ollut yksi LocalBitcoinsin suurimmista markkina-alueista, kertoo kryptovaluutta-alaa seuraava Cointelegraph-sivusto (siirryt toiseen palveluun).

Alhon mukaan lokakuusta 2022 lähtien Venäjän osuus LocalBitcoinsin liikevaihdosta on ollut nolla prosenttia ja sitä ennen noin 7-8 prosenttia.

– LocalBitcoins on noudattanut jokaista Venäjää, venäläistä asiakasta sekä venäjällä asuvaa asiakasta koskevaa pakotetta, Alho sanoo.

Yhdysvallat mainitsi suomalaisen palvelun rikostutkinnassa

LocalBitcoins ilmoitti alustansa sulkemisesta pian sen jälkeen, kun yhtiön nimi oli noussut tammikuussa esiin Yhdysvaltain talousrikosten valvontaverkosto FinCENin rikostutkinnassa (siirryt toiseen palveluun).

FinCENin mukaan LocalBitcoins on ollut yksi alustoista, joiden kautta on lähetetty eniten bitcoineja Venäjälle kytkeytyvään kryptovaihtopalvelu Bitzlatoon.

– Sulkupäätöksellä ei ole mitään tekemistä Bitzlatoon kohdistuvan rikostutkinnan kanssa, emmekä ole millään tavalla siihen osallisena, Alho sanoo.

Yhdysvaltain viranomaiset epäilevät Bitzlatoa rahanpesusta. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI pidätti Bitzlaton venäläisen perustajan Anatoly Legkodymovin tammikuussa Miamissa.

Yhdysvaltain viranomaiset tiedottivat Bitzlatoon liittyvästä rikostutkinnasta tammikuussa.

Legkodymovin epäillään välittäneen laittomia varoja yli 700 miljoonan dollarin arvosta, kertoo Politico-verkkolehti (siirryt toiseen palveluun).

Suomessa Finanssivalvonta valvoo LocalBitcoinsin toimintaa.

Finanssivalvonnan neuvonantaja Hanna Heiskanen sanoo Ylelle, että Finanssivalvonta ei ota kantaa siihen, ovatko Yhdysvaltain viranomaiset olleet yhteydessä heihin LocalBitcoinsiin liittyen.

– Finanssivalvonta ei ole ottanut rekisteröintiä pois LocalBitcoinsilta. Päätös toiminnan lopettamisesta on lähtöisin toimijalta itseltään, Heiskanen sanoo.

Bitzlaton kautta siirrettiin varoja pimeille markkinoille

Bitzlato on rekisteröity Hongkongiin, mutta sillä on ollut merkittävää toimintaa Venäjällä.

FinCENin mukaan Bitzlato oli asettanut vain vähäisiä tunnistautumisvelvotteita asiakkailleen ja sen palvelua käytettiin muun muassa rahansiirtoihin pimeässä verkossa toimiviin kauppapaikkoihin kuten Hydra Marketiin, joissa myydään laittomia tuotteita ja palveluja.

Pääasiassa venäläisille suunnattu Hydra suljettiin huhtikuussa 2022, koska siellä myytiin huumeita, hakkerointipalveluja ja ihmisten henkilötietoja.

Suosittelemme sinulle