Hyppää sisältöön

Marjanpoimintajärjestelyissä taas nytkäys eteenpäin – Ulkoministeriö ilmoitti, että thaipoimijoille voidaan myöntää viisumeita ensi kesälle

Ulkoministeriö perui marraskuisen päätöksensä viisumien myöntämisen keskeyttämisestä. Nyt tehdyn päätöksen mukaan jokainen viisumi tutkitaan erityisen tarkasti.

Thai-poimijat keräävät mustikkaa Luumäellä 2018.
Suomessa oli viime kesänä 4 000 thaimaalaista metsämarjanpoimijaa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Jarmo Nuotio

Ulkoministeriö keskeytti viisumien myöntämisen thaimaalaisille marjanpoimijoille marraskuussa 2022. Keskeytyksen perusteluina olivat metsämarjojen poimimiseen liittyvät epäselvyydet, jopa ihmiskaupan riski, menossa olevat poliisitutkinnat ja työ- ja elinkeinoministeriön suunnitelma muuttaa metsämarjanpoimijoiden asema turistiviisumipohjaisista kausityöntekijöiksi.

Kausityöasetus kaatui kuitenkin oikeudellisiin kysymyksiin. TEM kertoi 9. helmikuuta, että tulevaan marjakauteen lähdetään edelleen marjalain pohjalta ja kausityöläisasetuksen kanssa otetaan aikalisä. Samassa yhteydessä TEM totesi, että viisumikäytännöistä yrityksille antaa ohjeita ulkoministeriö.

Lue lisää: Luonnonmarja-alan yrittäjien toive toteutui: marjanpoimijoista ei tulekaan työsuhteisia

Ulkoministeriön mukaan viisumihakemuksia otetaan jälleen vastaan ja jokainen hakemus käsitellään yksilöllisesti viisumikoodin mukaisesti. Oleskelun tarkoitukseen, ihmiskaupan riskiin, hakemuksessa annettujen tietojen luotettavuuteen sekä hakijan taloudellisten resurssien riittävyyteen kiinnitetään erityistä huomiota.

Tuleva kausi marjalain pohjalta – jatkosta ollaan erimielisiä

Suomessa oli viime kesänä 4 000 thaimaalaista metsämarjanpoimijaa. Työ- ja elinkeinoministeriö ei ole neuvotellut Thaimaan työministeriön kanssa poimijakiintiöstä lainkaan tulevalle kaudelle. TEM perustelee tätä sillä, että poimijoista neuvottelua ei ole kirjattu marjalakiin. Käytännössä yritykset hoitavat neuvottelut nyt itse, vaikka toivovat viranomaisia mukaan avuksi.

Keskusrikospoliisi tutkii parhaillaan alan suurimman yrityksen kohdalla epäilyksiä törkeästä ihmiskaupasta sekä ministeriön virkamiestä törkeästä lahjuksesta. Sekä TEM että ulkoministeriö liputtavat metsämarja-alan ja erityisesti thaipoimijoiden siirtämistä kausityöpohjaisiksi muun marja-alan tapaan. Marjayritykset puolestaan parantaisivat olosuhteita marjalakia kehittämällä.

Kuuntele marja-alan rikostutkintaa käsittelevä Uutispodcast Yle Areenasta.

Aiheesta enemmän

Ihmiskauppasyytteistä vapautettu ex-marjakeisari uskoo, että koko bisnes voi kaatua parissa kuukaudessa: ”Niin iso asia, ettei sitä oikein tajuta”

AVI löysi marjalain noudattamisessa reilusti puutteita: poimijoita ei opastettu oikeuksista, osalle ei löytynyt edes asiallisia poimintavarusteita

Näin suomalainen marjabisnes toimii: tuhannet poimijat ahertavat metsissä jopa 14-tuntisia päiviä jokamiehenoikeuden ja marjayritysten varassa

Suosittelemme