Ulkoministeriö keskeytti viisumien myöntämisen thaimaalaisille marjanpoimijoille marraskuussa 2022. Keskeytyksen perusteluina olivat metsämarjojen poimimiseen liittyvät epäselvyydet, jopa ihmiskaupan riski, menossa olevat poliisitutkinnat ja työ- ja elinkeinoministeriön suunnitelma muuttaa metsämarjanpoimijoiden asema turistiviisumipohjaisista kausityöntekijöiksi.
Kausityöasetus kaatui kuitenkin oikeudellisiin kysymyksiin. TEM kertoi 9. helmikuuta, että tulevaan marjakauteen lähdetään edelleen marjalain pohjalta ja kausityöläisasetuksen kanssa otetaan aikalisä. Samassa yhteydessä TEM totesi, että viisumikäytännöistä yrityksille antaa ohjeita ulkoministeriö.
Lue lisää: Luonnonmarja-alan yrittäjien toive toteutui: marjanpoimijoista ei tulekaan työsuhteisia
Ulkoministeriön mukaan viisumihakemuksia otetaan jälleen vastaan ja jokainen hakemus käsitellään yksilöllisesti viisumikoodin mukaisesti. Oleskelun tarkoitukseen, ihmiskaupan riskiin, hakemuksessa annettujen tietojen luotettavuuteen sekä hakijan taloudellisten resurssien riittävyyteen kiinnitetään erityistä huomiota.
Tuleva kausi marjalain pohjalta – jatkosta ollaan erimielisiä
Suomessa oli viime kesänä 4 000 thaimaalaista metsämarjanpoimijaa. Työ- ja elinkeinoministeriö ei ole neuvotellut Thaimaan työministeriön kanssa poimijakiintiöstä lainkaan tulevalle kaudelle. TEM perustelee tätä sillä, että poimijoista neuvottelua ei ole kirjattu marjalakiin. Käytännössä yritykset hoitavat neuvottelut nyt itse, vaikka toivovat viranomaisia mukaan avuksi.
Keskusrikospoliisi tutkii parhaillaan alan suurimman yrityksen kohdalla epäilyksiä törkeästä ihmiskaupasta sekä ministeriön virkamiestä törkeästä lahjuksesta. Sekä TEM että ulkoministeriö liputtavat metsämarja-alan ja erityisesti thaipoimijoiden siirtämistä kausityöpohjaisiksi muun marja-alan tapaan. Marjayritykset puolestaan parantaisivat olosuhteita marjalakia kehittämällä.
Kuuntele marja-alan rikostutkintaa käsittelevä Uutispodcast Yle Areenasta.
Aiheesta enemmän