Hyppää sisältöön

Hovioikeus muutti keskustelua herättäneen Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomion, ja nyt nuori mies sai tuomion raiskauksesta

Käräjäoikeuden viime toukokuussa antama ratkaisu sai paljon huomiota, kun lautamiehet pitivät oleellisena uhrin osallistumista tv-sarjan kuvauksiin.

Vaasan hovioikeus
Vaasan hovioikeus on muuttanut Keski-Suomen käräjäoikeuden viime keväistä raiskaustuomiota. Kuva: Hans-Mikael Holmgren / Yle
Marja Roiha

Vaasan hovioikeus on muuttanut Keski-Suomen käräjäoikeuden ratkaisun keskustelua aiheuttaneessa raiskausjutussa.

Perjantaina antamassaan ratkaisussa hovioikeus on todennut, että vuonna 2001 syntynyt mies on syyllistynyt raiskaukseen. Mies tuomittiin yhden vuoden ja 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Lisäksi mies joutuu maksamaan uhrilleen korvauksia muun muassa kärsimyksestä, kivusta ja särystä.

Hovioikeuden päätöksestä kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Viime toukokuussa annetussa ratkaisussa lautamiehet katsoivat, että koska raiskauksen uhriksi joutunut nuori nainen oli osallistunut tv-sarjan kuvauksiin alkuvuodesta 2022, epäiltyä raiskausta ei ollut tapahtunut syyskuussa 2021. Heidän mielestään raiskauksen uhri ei olisi pystynyt osallistumaan tv-sarjan kuvauksiin vain muutamaa kuukautta raiskauksen jälkeen.

Lautamiehet perustelivat ratkaisuaan yleisellä elämänkokemuksella.

Syytteen kumoamisen perustelu järkytti ihmisiä. Asiasta kertoi keväällä 2022 muun muassa Helsingin Sanomat.

Tuomio käynnisti keskustelun lautamiesjärjestelmän soveltuvuudesta nykypäivään.

Lautamiesten määrää on lisäksi viime vuosikymmenten aikana toistuvasti vähennetty ja viimeisimmässä uudistuksessa vuonna 2009 lautamiesten määrä rajoitettiin kahteen. Heidän osallistumisensa oikeudenkäynteihin rajattiin vain ankarimmin rankaistaviin rikoksiin.

Suomen tuomariliiton varapuheenjohtaja Minna Hällström toteaa, että Suomen tuomariliiton näkökulmasta nykyinen lautamiesjärjestelmä on tullut tiensä päähän. Hällströmin mukaan lautamiesjärjestelmä on menettänyt merkityksensä tuomioistuinten luotettavuutta lisäävänä rakenteena.

Suosittelemme