Hyppää sisältöön

Erikoinen tekninen laitevika vei Sara Lappalaisen ylirasitustilaan – hallikauden kisat vaakalaudalla

Sara Lappalainen teki harjoituksiaan Urhean kampuksella kolmen kilometrin korkeutta muistuttavissa olosuhteissa, kun tarkoituksena oli harjoitella kahden kilometrin korkeudessa.

Sara Kuivisto Belgradin MM-hallikisoissa 2022.
Sara Kuiviston hallikauden jatko on vaakalaudalla. Kuva: Jan Huebner / All Over Press
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen kärkijuoksijoihin kuuluvan Sara Lappalaisen hallikausi on saanut ikävän käänteen. Lappalainen on joutunut ylirasitustilaan, minkä taustalla on erikoinen tarina.

Lappalainen (os. Kuivisto) on asunut ja harjoitellut Urhean kampuksella Helsingissä. Asunnot mahdollistavat asumisen vuoristo-olosuhteissa. Näin voidaan simuloida korkealla harjoittelemista.

Hänen oli tarkoitus säätää huoneensa 2 000 metrin korkeuteen, mutta Urhean laitevian takia hän asuikin 3 000 metrin korkeutta muistuttavissa olosuhteissa.

– Todennäköisesti ehdin olla liian korkealla yli viikon. Teimme tosi kovia harjoituksia, palautuminen kärsi ja kroppa meni ihan sekaisin. Nyt olemme sitten tilanteessa, ettei kulje mihinkään, Lappalainen kertoi Yle Urheilulle.

Laitteistossa oli tekninen vika, josta Lappalaisella ei ole tarkempia tietoja.

– Taustalla on inhimillinen virhe, vaikka tietenkään näin ei saisi käydä. Mutta en halua syytellä tässä Urheaa. Uudet ja upeat tilat on vartavasten meille rakennettu, eikä tällaista vahinkoa siellä kukaan tahallaan tehnyt. Jatkossa täytyy seurata huoneen happipitoisuutta omalla mittarilla, Lappalainen sanoi.

Koko hallikausi vaarassa

Lappalaisen tarkoitus oli kilpailla sunnuntaina Pohjoismaiden hallimestaruuskilpailuissa Ruotsissa. Nyt kilpailut jäävät väliin, ja koko hallikausi saattaa olla uhattuna.

Hallikauden tärkeimmät tapahtumat ovat jo nurkan takana. Viikon kuluttua kalenterissa ovat SM-hallikilpailut Helsingissä. Hallikauden huipentaviin Istanbulin EM-kisoihin on aikaa enää kolme viikkoa.

– Aikaa on niukasti, koska hallikausi on niin lyhyt. Tarkoitus oli saada muutamia startteja ennen EM-hallikisoja. Mutta jos en pysty juoksemaan ensi viikon SM-hallikilpailuissa, niin koko hallikausi on vaakalaudalla, Lappalainen totesi.

– Yritämme saada kropan takaisin normaaliin tilaan. Jaksan kyllä tehdä kevyitä harjoituksia, mutta heti kun mennään kilpailuvauhteihin, niin en kestä sitä ollenkaan, Lappalainen kuvaili.

”Kaikki tärkeimmät harjoitukset menivät pilalle”

Vielä tammikuussa Lappalaisen näkymät olivat hyvinkin valoisat.

– Se tässä eniten harmittaa, että tilanteeni näytti ennen nyt tulleita ongelmia todella hyvältä. Harjoitukset sujuivat hirmuhyvin, olimme vauhtien suhteen jopa edellä suunnitellusta aikataulusta.

– Faktahan on nyt se, etten enää pääse sellaiseen kuntoon kuin olisi ollut mahdollisuuksia. Kaikki tärkeimmät harjoitukset menivät pilalle, Lappalainen harmitteli.

Nyt päälle iskeneet vaikeudet ovat sen verran erikoislaatuisia, että kropan palautumista on haastavaa ennakoida.

– Vaikea sanoa, kun meillä ei ole kokemusta tällaisesta. Mutta kyllä uskon, että kroppani tokenee, kun teen nyt kevyitä ja aerobisia harjoituksia.

– Toki en usko, että kroppani on missään älyttömän vakavassa ylikuormitustilassa, koska puhutaan niin lyhyestä ajanjaksosta. Pahaan ylikuntoon joudutaan pitkän ajan saatossa, ja tässä on kyse vain parista viikosta, Lappalainen arvioi.

Lappalaisen ongelmista uutisoi ensin Uusimaa-lehti.

Juttua muokattu 12.2. klo 16.43: Lisätty linkki Uusimaa-lehden artikkeliin.

Suosittelemme