Hyppää sisältöön

Musertavaa ylivoimaa! Norjan supertähti laittoi melkoisen show'n pystyyn jo ennen maaliviivaa – ”Vuoden paras kuva”

Johannes Thingnes Böltä nähtiin täydellinen kisa sunnuntaina takaa-ajossa. Hänellä oli jopa varaa pysähtyä ennen maaliviivaa ja matkia jalkapallotähti Erling Braut Haalandia.

Katso Johannes Thingnes Bön kohutuuletus!
Roope Visuri,
Inka Henelius

Norjan supertähti Johannes Thingnes Bö jatkoi ylivoimaisia otteitaan ampumahiihdon MM-kisoissa. Hän otti Oberhofissa kolmannen mestaruutensa kolmeen kisaan, kun Bö voitti takaa-ajon näytöstyyliin.

Ensimmäisenä ladulle lähtenyt norjalainen ei ampunut yhtään laukausta ohi. Kaikki 20 laukausta onnistuivat.

Bö voitti kilpailun 1 minuutin ja 11,2 sekunnin erolla maanmies Sturla Holm Lägreidiin.

Böllä oli jopa varaa pistää pieni show pystyyn Oberhofissa. Hän pysähtyi ennen maaliviivaa ja meni polviasentoon. Bö osoitti sormillaan katsomoa kohti.

Hän halusi matkia Norjan jalkapallotähteä Erling Braut Haalandia tuuletuksessaan.

– Se oli kunnianosoitus isolle tähdellemme, Johannes Thingnes Bö sanoi NRK:lle.

Viidenneksi sijoittunut Vetle Sjåstad Christensen hehkutti joukkuekaverinsa tuuletusta NRK:lle.

– Tuo oli raain kuva, mitä olen koskaan nähnyt. Toivottavasti hän on ottanut inspiraatiota kepposistani, Christensen sanoi.

– Näyttää siltä, että hän on kuin Lucky Luke, joka aikoo ampua pari ystävällistä laukausta yleisöön. Tuo on tämän vuoden paras kuva.

Norjalaiset nappasivat pikamatkalla neloisvoiton. Nyt ei ihan sitä sentään tullut. Kaikki kisan kuusi norjalaista ylsivät kuitenkin kolmentoista parhaan joukkoon. Norjalaisista viimeisenä maaliin tullut Endre Strömsheim kehui myös Bön temppua.

– Se oli kiva nähdä. Voi olla vähän tylsää, kun hän johtaa minuutilla. On tärkeää, että hän laittaa vähän show’ta pystyyn, Strömsheim suitsutti.

Bö naureskeli, että Haaland tyrmää hänet kyllä kaksikon vertailussa helposti.

29-vuotias Bö on nyt voittanut urallaan 14 MM-kultaa. Hän pystyy näissä kisoissa nousemaan 19 kultaan, jos voittaa kaikki loputkin kisat Oberhofissa. Edellä on enää 20 maailmanmestaruudellaan lajilegenda Ole Einar Björndalen.

Maailmancupissa Bö voitti 11 kisaa 14 mahdollisesta ennen MM-kisoja.

– Tavoite on mitali joka kisassa, Bö alleviivasi Ylelle lauantain kilpailun jälkeen.

Johannes Thingnes Bö tuuletti ampumpaikalla takaa-ajossa.
Johannes Thingnes Bö ehti tuulettaa takaa-ajossa myös ampumapaikalla. Kuva: Getty Images

Silloin hän tekee myös ampumahiihtohistoriaa. Kukaan mies ei ole ottanut seitsemää mitalia yksien MM-kisojen aikana. Voi olla toki, että Bö nappaa myös seitsemän MM-kultaa.

Norjalaisrintamaa sunnuntain takaa-ajossa rikkonut ja pronssille yltänyt Sebastien Samuelsson uskoo, että Bötä pystyy horjuttamaan.

– Se on vaikeaa. Uskon kuitenkin, että nyt on nähty Johanneksen kovimmat kilpailut. Normaalimatkalla ja yhteislähdössä meillä muilla on paremmat mahdollisuudet. On kuitenkin selvää, että Johannes on suursuosikki, Samuelsson sanoi.

Tero Seppälä palasi vanhaan ja heti tuli tulosta

Suomalaisista parasta vauhtia piti Tero Seppälä, joka oli kilpailussa 24:s. Hän kuului kisan kovimpiin nousijoihin, sillä pikakisasta sijoitus parani 23 pykälällä.

Seppälä kertoi lauantain pikakisan jälkeen, kuinka haluaisi palata vanhaan pystyammunnassa. Näin myös tehtiin sunnuntaina. Aseessa oli nyt viime kauden pystyammuntapalikka. Tulos oli heti samaa kuin viime vuonna.

– Tulee yhtä ohilaukausta. Sen takia vaihdettiin, kun halutaan nollaa. Mutta onhan tämä huomattavasti parempi kuin eilen, yhteensä neljä ohilaukausta lauantaina ampunut Seppälä sanoo.

Tero Seppälä maalialueella Oberhofin takaa-ajossa.
Tero Seppälä Oberhofin MM-kisojen sumussa. Kuva: EPA-EFE

Seppälä lähtee MM-kisojen toiselle viikolle hyvillä mielin.

– Kelit näyttävät jatkuvan märkänä. Minulla on näihin keleihin liukas suksi. Huolto oli löytänyt tänään hyvän tällin. Pystyin ohittelemaan alamäessä niin, ettei tarvinnut tuhlata omia voimia, Seppälä iloitsi.

Olli Hiidensalo oli lauantaina paras suomalainen pikakisassa, joka meni muutoin suomalaismiehiltä murheellisesti. Hän lähti takaa-ajoon 30. sijalta. Hiidensalo putosi sunnuntaina 50. sijalle peräti seitsemällä ohilaukauksella.

– Kisa ei lähtenyt missään vaiheessa liikkeelle. Ei ollut paras mahdollinen suksi, mutta kisa kaatui ampumapaikalle. Makuulta tuli pari huolimattomuusvirhettä. Pystypaikalta en saanut hommaa kasaan lainkaan. Oli kyllä huono kisa kaikin puolin tänään, Hiidensalo summasi.

Suosittelemme sinulle