Hyppää sisältöön

Parikymppinen Benjamin Tillqvist uhmaa tilastoja ja lähtee työkseen merille kalaan

Kalalle riittää kysyntää, mutta harva ryhtyy merikalastajaksi.

Kaupallinen kalastaja ajaa veneellä merellä ja taustalla näkyy tuulivoimaloita.
Parikymppinen Benjamin Tillqvist ryhtyi kaupalliseksi kalastajaksi. Kuvassa hän on palaamassa siikaverkoilta Reposaaren kalasatamaan viime syksynä. Kuva: Martti Tikka
Markku Sandell

Suomen kaupallinen kalastus on kokeneissa käsissä.

Esimerkiksi merialueen kalastajien keski-ikä on nyt 59 vuotta ja nousee koko ajan. Merellä työskentelee entistä vähemmän kalastajia, sillä lukumäärä on puolittunut parissa kymmenessä vuodessa.

Sisävesillä tilanne on vakaampi. Paraislainen Matti Agge löytää sille helposti keskeisen syyn.

– Hyljekanta jatkaa kasvuaan koko ajan ja kalastaminen merellä käy yhä vaikeammaksi.

Alun perin Suomenlahden perukoilta Koivistonsaaresta lähtenyt Matti Agge on jo ikämies. Mittarissa on kahdeksalla alkava lukema, mutta edelleen hän laskee verkkonsa vesille.

Kotirannasta ei enää kannata kalastaa, sillä hylkeet löysivät jo Paraisten sisäsaaristonkin vedet.

Kalaa tulee mereltä vähemmän kuin ennen

Luonnonvarakeskus on julkaissut merialueen viime vuoden saalistietojen ennakkoarvion. Sen perusteella Suomen kaupalliset kalastajat saivat vuonna 2022 mereltä saaliiksi 88 miljoonaa kiloa kalaa. Se oli yhdeksän miljoonaa kiloa vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Kalastaja Miakel Lindholm hakemassa kalasaalista rysästä.
Lohirysää koetaan Loviisan edustalla. Arkistokuva kalastaja Mikael Lindholmista työssään. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Valtaosa kalastajista kalasti rannikolla ahventa, siikaa, haukea, kuhaa, lahnaa, särkeä ja lohta rysillä ja verkoilla.

Muikkua, kuoretta, ahventa ja madetta saatiin saaliksi enemmän kuin keskimäärin vuosina 2000–2021, mutta monien muiden rannikolta pyydettyjen lajien saalis oli keskimääräistä pienempi.

Siika-, kuha- ja lohisaalis jäi puoleen, taimensaalis kolmasosaan pitkän ajan keskiarvoon verrattuna.

Silakka- ja kilohailisaaliskin on pienentynyt. Silakka muodostaa valtaosan merikalastuksen saaliista, ja sitä pyydettiin pääasiassa troolaamalla 88 miljoona kiloa. Pudotusta edellisestä vuodesta oli seitsemän miljoonaa kiloa.

Viidennes silakkasaaliista ja puolet kilohailisaaliista purettiin ulkomaille.

Meri ilman kalastajia

Tilastot kertovat karua kieltä paitsi kalastajien ikääntymisestä myös heidän määrästään. Aktiivisten merikalastajien määrä on enää alle tuhat. Sisävesillä kaupallisten kalastajien määrä on viime vuodet pysynyt melko vakaana.

Ala ei houkuttele nuoria ja koulutukseen hakeutuu varsin vähän väkeä. Moni ryhtyy kalastajaksi, jos suvussa on tähän taustaa.

Näin tekivät myös porilainen Benjamin Tillqvist ja turkulainen Lauri Himberg. Molemmilla on taustalla ammattikoulutus toiselle alalle, mutta veri veti merelle.

Mies katsoo lähikuvassa suoraan kameraan ruotsinlaivalla.
Porilainen Benjamin Tillqvist, 19, päätti ryhtyä kaupalliseksi kalastajaksi, vaikka tunnistaa alan riskit ja työn raskauden. Kuva: Markku Sandell / Yle

Tillqvist sanoo tienestien tulevan vielä muualta ja kalastuksen tulot käytetään uusiin åyydyksiin ja muuhun tarpeelliseen.

Tillqvist laskee verkkojaan Kokemäenjoen suistoon kuhia varten Kolpanselälle, Himbergin silakkarysät ovat Taivassalossa Saaristomerellä.

– Kuha ja ahven ovat pääsaaliskalani, hauki ja siika pienemmässä määrin sivusaaliina, Tillqvist sanoo. Kaikki kala menee hänen mukaansa kaupaksi.

– Kyllä siitä voita leivän päälle tulee. Sen on huomannut, että kun paljon tekee töitä, niin kyllä siitä vähän jää tiliäkin.

Lauri Himberg puolestaan jätti maalausalan hommat ja arvioi hengittävänsä merellä nyt raikkaampaa ilmaa. Himberg kalastaa silakkaa rysillä, ja vahvistaa alan raskauden.

– Merialueella varjopuolena ovat hylkeet ja tietenkin byrokratia jonkun verran. Työ on aika raskasta. Siinä täytyy muistaa, että kaikki, mikä vähentää fyysistä rasitusta, on aina plussaa.

Vanha kalastaja seisoo merikartan edessä.
Paraislainen kalastaja Matti Agge jatkaa töitä edelleen, vaikka ikää on jo yli 80 vuotta. Kuva: Amanda Vikman/Yle

Kalastajan työssä viehättää vapaus

Kumpikin nuori kalastaja sanoo viihtyvänsä luonnossa ja merellä.

– Välillä tehdään vähän enemmän ja välillä otetaan vähän rennommin kuin muut. Se on se vapaus, Himberg toteaa.

Molemmat aikovat jatkaa alalla pitkään, sillä kalalla on kysyntää. Tavoite olisi, että joskus olisi päätoiminen ammattikalastaja, Tillqvist toteaa. Saman vahvistaa Himberg.

– Lähtökohtaisesti toivon, että 40 vuoden päästä voisi miettiä eläkeikää ja eläköityisi kalastajana.

Maa- ja metsätalousministeriön julkaisemassa kotimaisen kalan edistämisohjelman mukaan suomalaisten pitäisi syödä yksi kala-ateria nykyistä enemmän viikossa.

Tillqvistin kuhat ja Himbergin silakat menevät kaikki suomalaisten ruokapöytiin.

– Rysäsilakka menee sataprosenttisesti elintarvikkeeksi, Himberg kertoo.

Strategiat eivät auta, jos kukaan ei kalasta kalaa kauppoihin. Kotitarvikekalastajien saaliit päätyvät yleensä omaan käyttöön ja suomalaisten suosikkikala on ollut pitkään tuontitavaraa – kasvatettua Norjan lohta.

Luonnollinen kehitys taustalla

Runsas sata vuotta sitten kalastajia oli Suomessa parikymmentä tuhatta.

Helsingin yliopiston kalastusbiologian professori Sakari Kuikka miettii, että kansantaloustieteilijöiden perusteella työn kannattavuus on noussut 1900-luvun alusta vuosittain 2,8 prosenttia.

Jotta kalastajien ansiotaso säilyisi, heidän lukumääränsä on ollut pakko vähentyä, arvioi Kuikka.

– Se tarkoittaa sitä, että kalastajamäärä on vähentynyt 1900-luvun 20 000:sta seitsemään- tai kahdeksaansataan.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi tuoretta kalaa ei alueellisesti ole saatavissa samaan tapaan kuin aiemmin.

– Se on tietenkin kuluttajan etu, että näitä meidän hienoja rannikkokalaresursseja pystyttäisiin edelleen hyödyntämään ja tuomaan kalaa markkinoille, kalastusbiologian professori Kuikka sanoo.

Kuuntele Yle Areenasta:

Suosittelemme sinulle