Hyppää sisältöön

Sallan kunta on hiljentynyt samaa tahtia kuin rajakauppa – ostosmatkailusta paikoin jäljellä enää kaksi prosenttia

Sallan raja-asemalla tehdään tällä hetkellä noin tuhat ylitystä kuukaudessa. Ylittäjistä noin puolet ovat venäläisiä ja puolet suomalaisia. Ennen koronarajoituksia ylityksiä oli noin 100 000 vuodessa.

Rajavartija seisoo talvisessa maisemassa rajavartiolaitoksen ajopuomin edessä.
Toiminta rajalla on hiljentynyt hyvin paljon, kertoo Sallan rajavartioaseman päällikkö Hans-Michael Gros. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle
Timo Metsäjoki

Lapin itärajan liikennemäärät ovat laskeneet selvästi huippuvuosiin verrattuna. Tällä hetkellä rajanylityksiä on noin tuhat kuukaudessa.

– Yleisimmät syyt Sallan rajanylityspaikalla matkustamiseen ovat perhesyyt ja opiskelu Suomessa, kertoo Sallan rajavartioaseman päällikkö Hans-Michael Gros.

Pudotus on ollut hurjaa. Esimerkiksi vuonna 2013 Sallan rajavartio-asemalla oli yhteensä noin 253 000 ylitystä. Huippuvuosien jälkeen liikennemäärä laski ennen koronarajoitusten alkua noin 100 000 ylitykseen vuodessa.

Tammikuussa Sallan ja Raja-Joosepin kansainvälisillä rajanylityspaikoilla tehtiin yhteensä 1313 rajatarkastusta (Sallassa 1005 ja Raja-Joosepissa 308). Se on lähes 93 prosenttia vähemmän kuin ennen koronapandemiaa tammikuussa 2019, jolloin Lapin itärajalla tehtiin yhteensä 18398 rajatarkastusta (Sallassa 11 355 ja Raja-Joosepissa 7 043).

”Vain kaksi prosenttia”

Venäläisten rajanylitys ostosmatkailu on Koillismaan osuuskaupan alueella kadonnut lähes kokonaan covid-pandemiaa edeltävään aikaan verrattuna.

– Venäläisten ostosmatkailu on suorastaan lopahtanut täysin. Ei voi sanoa, että se olisi kokonaan kadonnut, mutta 98-prosenttisesti se on vähentynyt, sanoo Sallan S-market Erätulen marketpäällikkö Simo Kuusela.

Koillismaan Osuuskaupan ryhmäpäällikkö, Mari Vartiainen toteaa, että tällä hetkellä ostosmatkailu on hyvin harvinaista ja satunnaista.

Mies seisoo kaupan hedelmäosastolla ja nojaa kädellä omenalaatikkoon.
Kuusela kertoo, että venäläiset ostosmatkailijat ovat lähinnä oppilaiden vanhempia tai sukulaisia, jotka käyvät katsomassa lapsiaan, jotka opiskelevat Sallan lukiossa. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle

Ennen covid-pandemiaa ja nykyisiä maahantulon rajoituksia S-market Erätulessa saattoi kuukaudessa käydä jopa tuhat venäläistä ostosmatkailijaa kuukaudessa.

– Kyllähän tässä odottaa, että päästäisiin joskus takaisin vielä näihin entisiin lukemiin, Kuusela toteaa.

Viisumeja menee edelleen

Sallan Auto ja Tarvike -liikkeen yrittäjä Timo Kunnari kertoo, että moottorikelkan varaosia menee edelleen, mutta ei suinkaan entisissä määrissä. Myös viisumeja menee viikoittain, mutta ei kovinkaan paljoa enää.

– Myynti on Venäjän suuntaan pudonnut sellaiset 25–30 prosenttia. Tällä hetkellä ei mene kovinkaan paljoa, mutta vähän kuitenkin tax-freen ja laskutuksen kautta.

Lippalakkipäinen mies seisoo tarvikeliikkeen tiskin takana, taustalla työkaluja ja pyöränrenkaita.
Rajakaupan väheneminen näkyy myös Sallan Auto ja Tarvike -liikkeessä, Timo Kunnari mainitsee. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle

Kunnari on tehnyt yhteistyötä Venäjän suuntaan jo kolmenkymmenen vuoden ajan, jolloin ystävyyssuhteita on tullut myös solmittua.

– On käyty mökilläni saunomassa, metsästämässä ja kalastamassa.

Kunnarin toiveena on, että tilanne muuttuisi normaalimmaksi jonkin ajan päästä, mutta hän tiedostaa sen vievän aikaa.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme