Hyppää sisältöön

Agentti haukkui rajusti SM-liigaseuran toiminnan, Ylen asiantuntija: ”Urheilun irvikuva” – näin Sportin seurapomo kommentoi kohuratkaisua

Vaasan Sport luovutti pudotuspelitaiston ja aloitti tyhjennysmyynnin. Ylen asiantuntija Topi Nättinen ei ratkaisusta yllättynyt. Nättisen mielestä tämän mahdollistaa suljettu SM-liiga, eikä näin voi jatkua.

Vaasan Sportin hyökkääjä Axel Holmström ja kultakypärä, hyökkääjä Simon Hjalmarsson seisovat vaihtoaitiossa.
Vaasan Sportin kultakypärä Simon Hjalmarsson ja Axel Holmström ovat lähtökuopiossa. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon SM-liigassa pelaava Vaasan Sport julkaisi lauantaina tiedotteen, jossa seura käytännössä ilmoitti luovuttavansa taistelun pudotuspeleihin pääsystä.

Ydinviesti oli, että Sport keventää palkkakustannuksiaan loppukaudeksi ja on siksi päättänyt myydä tai vuokrata pelaajiaan.

– Pudotuspeleistä ulos jääminen toisena kautena peräkkäin on sekä erittäin harmillista että kallista. Näillä säästötoimenpiteillä saamme paikattua ainakin osan puuttuvista ottelutuotoistamme, kertoi Hockey-team Vaasan Sport Oy:n toimitusjohtaja Tomas Kurtén.

Yle Urheilulle Kurtén totesi maanantaina, että seuralla ei ollut varaa muuhun ratkaisuun, kun mahdollisuudet pudotuspelipaikkaan olivat hyvin pienet.

Kurtén ei halunnut vielä sanoa, millaisia säästöjä Sport saavuttaa, koska siirtotakarajaan on vielä aikaa. Siirtoaika umpeutuu keskiviikkona 15.2.2023 kello 23.59.

Puolustaja Shaun Heshka siirtyi loppukaudeksi Rauman Lukkoon ja puolustaja Valtteri Viljanen ruotsalaiseen Rögleen. Maalivahti Niko Hovinen siirtyi Tapparaan.

Jens Lööke siirtyi loppukaudeksi Ruotsiin IF Björklöveniin ja myös ruotsalainen ykköspakki Emil Johansson lähtee. Ilta-Sanomien mukaan Sportin koko huippuluokan ruotsalainen ykkösvitja on lähdössä, eli Lööken lisäksi Simon Hjalmarsson ja Axel Holmström. Edellä mainituista nimistä vain Holmström on kokoonpanossa maanantai-illan pelissä Ilvestä vastaan.

Hjalmarssonilla ja Holmströmillä on sopimukset Sportin kanssa kevääseen 2025, Löökellä kevääseen 2024. IS:n mukaan Johansson pelaa ensi kaudella Turun Palloseurassa.

Jens Lööke.
Jens Lööke pelaa kevään IF Björklövenissä. Kuva: Tomi Natri / All Over Press

Kurtén sanoi nostavansa hattua joukkueelle siitä, miten ammattimaisesti se otti uutiset vastaan.

– Totta kai se on aina ikävää, kun tällaisia ratkaisuita tehdään. Päätös oli varmasti ei-mieluinen, mutta kausi jatkuu.

”Tässä on jotain pahasti rikki”

Yle Urheilun asiantuntijalle Topi Nättiselle Sportin tyhjennysmyynti ei tullut yllätyksenä. Siitä hän kuitenkin hieman yllättyi, että Sport tiedotti tilanteesta niin avoimesti ja pelaajaruletti lähti käyntiin niin rivakasti.

– Kertoo siitä, että asia on ollut jo pidempään tiedossa ja siellä on pohdittu, miten se suoritetaan. Jos sarjataulukkoa katsoo ja realistisesti ajattelee, ei se tullut yllätyksenä.

Sport on sarjassa viimeistä edellisenä. Viimeiseen pudotuspelipaikkaan eroa on yhdeksän pistettä. Sport on pelannut kaksi ottelua vähemmän kuin kymmenentenä oleva HPK.

Teoreettiset mahdollisuudet siis pudotuspeleihinkin yhä olivat. Toki todennäköisyys Sportin pudotuspelipaikalle olisi ollut vain reilut 2,5 prosenttia, kertoi Veikkauksen seniorianalyytikko Teemu Eirtovaara Jatkoajan jutussa.

HPK kiri talvella 2014 pudotuspeleihin 18 pisteen takamatkalta. Silloin hämeenlinnalaiset päättivät runkosarjan kahdeksan voiton putkeen.

Nättinen alustaa, että sarjajumbo SaiPan kohdalla tyhjennysmyynnit olivat selvä ratkaisu, koska pudotuspelipaikka karkasi aikaa sitten.

– Sitä on turha voivotella ja siellä pitääkin asioita tehdä.

– Sportin tapauksessa monia ärsyttää ja nostaa tunteita enemmän pintaan, kun teoreettisesti mahdollisuudet pudotuspeleihin olivat selkeämmät. Sen paljastaminen, että tämä on luovutus, on surullista, mutta se on tämän liigan mahdollistama systeemi. Se tarkoittaa, että tässä on jotain pahasti rikki.

Emil Johansson.
Emil Johansson lähti Sportista. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Tyhjennysmyynnit eivät ole uusi asia SM-liigassa. Ne ovat mahdollisia, koska liigasta ei ole mahdollista pudota.

Sportin tiedotteessa vedottiin seuran joulukuussa 2022 julkaisemaan kehitysstrategiaan, jonka mukaan jatkossa keskiössä on oma pelaajakehitys ja uuden urheilujohtajan palkkaaminen.

– Ilman riittäviä resursseja strategiatyö ei lähde liikkeelle toivotulla tavalla, totesi tiedotteessa Sportin hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen, joka on myös SM-liigan hallituksen puheenjohtaja.

Hiltusen mukaan Vaasan uuden areenan piti olla uuden alku, mutta koronarajoitukset vaikuttivat tulovirtoihin. Säästötoimenpiteillä on tarkoitus tasapainottaa tilanne ja antaa mahdollisuus panostaa tulevaan.

Osakeyhtiö pyrkii tietysti taloustilanteensa ongelmien ratkaisemiseen, mutta se, että sen voi tehdä SM-liigassa näin selkeästi urheilun kustannuksella, saa Nättiseltä täystyrmäyksen.

– Todella surullista ja harmillista, kilpailullisen urheilun irvikuva.

Useiden jääkiekon seuraajien mielestä tyhjennysmyynnit ovat esimerkkejä suljetun liigan ongelmallisuudesta.

– Kääntäen voi ajatella jopa, että nämä ovat hyviä esimerkkejä. Mieluummin mennään näin rajusti yli ja heitetään pyyhettä kehään usealta paikkakunnalta. Ainakin lyö painetta, että ihan oikeasti, meidän on pakko saada tämä liiga auki ja näin tämä ei voi jatkua. Tämä on häpeällistä SM-liigalle, Nättinen tylyttää.

Tomas Kurtén, mikä on ajatuksesi tästä ja ymmärrätkö kritiikin?

– Ymmärrän sen ihan täysin. Siihenhän tämäkin tapaus perustuu ja monet muut tapaukset viime vuosien aikana. Se on kolikon toinen puoli.

Onko sinulla SM-liigan avaamisesta kantaa, jonka haluat sanoa?

– Ei minulla ole valmista kantaa. Sitä keskustelua on käyty ja käydään. Jos ja kun siihen löytyy kaikilta näkökulmilta hyvä ratkaisu, en usko, että kukaan on sitä vastaan. Se ratkaisu ei ole niin yksinkertainen kuin ehkä luullaan. Siitä syystä ei ole valmista kantaa, koska en ole nähnyt kantaa, joka olisi kaikista näkökulmista hyvä. Sellainen voi tulla, sitä en kiellä.

Man i röd tröja i en hockeyrink.
Tomas Kurtén. Kuva: Anne Teir-Siltanen / Yle

Holmströmin agentilta tiukkaa tekstiä

Axel Holmströmin agentti Martin Nilsson antoi HockeySverige-sivustolle kovasanaisen haastattelun.

– Mikä helvetinmoinen sirkus tästä on tullut. Minulla ei ole ollut Suomessa juuri pelaajia niin, että olisin ollut tällaisessa tilanteessa. Se on aika absurdia. Seura yrittää lypsää mahdollisimman paljon rahaa, mutta ei ole varmaa, että Axel haluaa pelata seurassa, josta seuraa saa eniten rahaa. Monimutkainen tilanne.

Nilsson antoi myöhemmin samanlaisia kommentteja Yle Sportenille.

– Viestinnän suhteen viikonloppu oli pannukakku Sportille. He varmasti tajuavat sen itse, minun ei tarvitse antaa heille arvosanaa siitä.

Nilssonin mukaan suurin ongelma oli se, ettei Sport kommunikoinut asiasta pelaajien tai agenttien kanssa, kunnes yhtäkkiä tipahti tiedote.

Holmström on agenttinsa mukaan puun ja kuoren välissä. Pelaaja ei välttämättä halua seuroihin, joista Sport saa parhaat tarjoukset. Nilssonin mielestä seura ei voi omistaa pelaajaa niin, että voisi päättää, missä tämä seuraavaksi pelaa.

Nilsson toivoisi, että seura tulisi puolimatkaan vastaan – etenkin, kun Holmström viihtyy Vaasassa ja on tehnyt jatkosopimuksen kauden 2024–25 loppuun. Nilssonin mukaan Holmström aikoo pelata sopimuksensa loppuun, ja nyt kyse on vain kevään lainasta.

– Hänestä tulee nyt palkkasoturi ilman, että hänelle olisi kerrottu siitä etukäteen.

– Minusta tuntuu, että Sportille on tärkeämpää tehdä rahaa kuin että pelaajalla olisi asiat hyvin.

Axel Holmström.
Axel Holmström on tehnyt Sportissa tällä kaudella 48 ottelussa tehot 13+27=40. Kuva: Tomi Natri / All Over Press

Kurtén kommentoi agentin kritiikkiä siten, että kyse on yksittäisen henkilön kannasta.

– Se on selvä, että kun tällainen ratkaisu tehdään, silloin tapahtuu paljon lyhyessä ajassa. Silloin viestintä ja kommunikointi pienessä aikaikkunassa voi olla tiukkaa. Silloin joku voi kokea, että olisi voinut puhua enemmän. En osaa sanoa yksittäisenä tapahtumana tuosta, mutta mielestäni olemme toimineet asiallisesti ja kuten pitääkin.

Kurténin mukaan tilanteesta ilmoitettiin pelaajistolle perjantai-iltana pelatun Jukurit-ottelun jälkeen. Sport hävisi jatkoajalla 1–2.

Kurtén kertoo, että seurajohto oli sopinut tekevänsä päätöksiä tuon ottelun jälkeen.

Pisteen Sportia edellä oleva JYP päätyi toisenlaiseen ratkaisuun. JYP tiedotti maanantaina, että heidän pudotuspeliunelmansa elää.

Esimerkiksi JYPin tähtipakki Sami Niku lukeutui spekulaatioissa siirtomarkkinoiden kuumimpiin nimiin.

– Olemme päättäneet mennä urheilu edellä. Meidän pelaajiemme palvelusten perään on kyselty, mutta haluamme pitää nykyisen joukkueen kasassa ja saattaa keskustelun asiasta täten päätökseensä, JYPin toimitusjohtaja Risto Korpela totesi.

Suosittelemme sinulle