Hyppää sisältöön

Vuosikymmenten tivoliperinne uhkaa katketa ensi kesänä Oulussa, kun tivolille ei löytynytkään enää kaupungista paikkaa

Oulu oli avainasemassa Suomen Tivolin kesäsuunnitelmissa. Tivolille oli katsottu jo paikka Oulun Hietasaaresta, mutta se on menossa nyt muuhun huvittelukäyttöön. Nyt katseet on käännetty Kempeleeseen.

Värikkäitä tivolilaitteita hiekkakentällä, ihmisiä menossa laitteisiin.
Suomen Tivoli on vieraillut Oulussa ainakin 50 vuoden ajan. Tämä kuva on kesältä 2021, jolloin tivoli oli Oulun Hietasaaressa. Kuva: Pekka Loukkola / Yle
Risto Ukkonen

Suomen Tivoli kertoo vielä nettisivuillaan pysähtyvänsä kesällä Oulussa yli kahdeksi kuukaudeksi toukokuun lopusta elokuun alkuun. Suunnitelmat ovat kuitenkin muuttuneet, eikä tivolia näillä näkymin nähdä Oulussa ensi kesänä.

– Joulukuussa suunnitelmat olivat vielä ennallaan Oulun osalta, mutta tammikuussa saimme tiedon, että kaupungin kanssa katsottu Hietasaaren tontti ei ole käytettävissämme, kertoo Suomen tivolin toimitusjohtaja Lulu Sariola.

Kaupunki on nyt varaamassa tontin uudelle huvipuisto- ja viihdekeskukselle. Sen taustalla on vuosien takaa tuttu Pellepyy-yhtiö, jonka huvipuistohanke oli ensimmäisen kerran esillä jo yli kymmenen vuotta sitten. Huvipuistoa vietiin tuolloin eteenpäin Kalevala-teemalla, mutta vuosien yritysten jälkeen hanke kariutui lopullisesti keväällä 2021.

Nyt hanke on virinnyt uudelleen, mutta mahdollista teemaa ei ole vielä kerrottu. Oulun kaupunki käsittelee tiistaina 14. päivä tonttivarauksen myöntämistä Pellepyy-yhtiölle. Sanomalehti Kalevan mukaan hankkeessa on mukana myös Meri-Oulun kesäteatteri (Kaleva).

Löytyykö tivolin paikka Kempeleestä?

Oulun seutu kiinnostaa Suomen Tivolia edelleen, ja katseet on käännetty Kempeleeseen. Sariola kertoo, että yhtiö käy neuvotteluja kunnan kanssa tivolipaikan löytämiseksi.

– Siellä on selvittelyssä useampikin vaihtoehto, eli löytyykö valmis paikka vai rakennetaanko sinne sitten uusi kenttä.

Kempeleen kunta on vielä vaitonainen suunnitelmista, mutta elinkeinojohtaja Miia Marjanen myöntää, että tivoliselvittelyt ovat käynnissä.

Mille tahansa parkkipaikalle ei tivolia voi kesäksi perustaa. Sariolan mukaan viihdekaravaanin pysähdys vaatii noin 1,5 hehtaarin kantavan maa-alueen sekä vesi-, viemäri-, sähkö- ja pysäköintijärjestelyt.

Yhtenä vaihtoehtona Kempeleessä on ollut moottoritien tuntumassa sijaitseva Zatelliitin yritysalue. Sariolan mukaan Oulu ei ole enää vaihtoehto ensi kesän kiertuetta ajatellen.

Jos tivolille löytyy ensi kesäksi paikka esimerkiksi Kempeleestä, katkeaa pitkä ja perinteinen tivolijakso Oulussa. Sariola muistelee, että heidän tivolinsa on pysähtynyt Oulussa ainakin 50 vuoden ajan.

– Muistan kun pikkutyttönä olen ollut Raksilassa ja Heinäpäässä, ja kun itsekin alan jo 50 vuotta olemaan, niin siitä voi aikaa laskea, Sariola naurahtaa muistellessaan omia ja Suomen Tivolin vaiheita Oulussa.

Enemmän aiheesta:

Mistä uusi paikka tivolille ? Huvipuisto haluaa viipyä Oulussa pitkään myös jatkossa, mutta sopivaa paikkaa ei ole löytynyt

Suosittelemme