Hyppää sisältöön

KHO linjasi kasvituotteiden nimeämistä – burgerpihvi käy, mutta kasvilihapulla johtaa kuluttajaa harhaan

Pouttu joutui hävittämään nimikiistan takia valmiiksi painettuja ruokapakkauksia, uusille kasvipohjaisille tuotteille ei ole virallisia nimikkeitä EU:n tai kansallisessa lainsäädännössä.

Nainen pitää kädessään Poutun hernerouheesta tehtyä burgerpihvipakkausta.
Hernepohjaista hampurilaispihviä saa kutsua jatkossa burgerpihviksi. Arkistokuva. Kuva: Heini Holopainen / Yle
Ari Vihanta
Avaa Yle-sovelluksessa

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on antanut ratkaisun kiistaan Poutun kasvisperäisten einesten nimistä.

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon terveysvalvonnan johtaja oli määrännyt marraskuussa 2019 Poutun muuttamaan "Muu kasvilihapulla" ja "Muu burgerpihvi" -tuotteiden nimet.

KHO kumosi hallinto-oikeuden päätöksen "burgerpihvin" osalta. KHO katsoi, että "burgerpihvi" -nimitystä ei ole varattu vain lihatuotteille eikä keskivertokuluttaja todennäköisesti miellä "burgerpihviä" yksinomaan lihatuotteeksi.

Sen sijaan "kasvilihapullan" markkinointinimen muuttamiselle oli KHO:n mielestä peruste. KHO:n mukaan pakkauksesta saattoi syntyä harhaanjohtava vaikutelma kuluttajalle lihapullasta, johon on lisätty kasvista.

Edellisen oikeuskäsittelyn jälkeen Muu-tuotteita valmistava Meeat Food Tech on irtaantunut Poutusta itsenäiseksi yritykseksi.

Meeatin toimitusjohtaja Mikko Karell pitää KHO:n päätöstä merkittävänä, vaikka se ei yhtiötä miellyttänytkään kasvilihapullien osalta.

– Vaikka kasviliha-sanaa ei vieläkään saa käyttää markkinoinnissa, uskomme vahvasti, että kuluttajat jatkavat sanan käyttöä ja se vakiintuu tulevaisuudessa normaaliksi ilmaisuksi suomen kieleen, toteaa Karell tiedotteessa.

Yhtiö aikoo mahdollisesti hakea burgerpihvipakkausten muutoksesta johtuvia korvauksia valtiolta. Karell kertoi vuonna 2019, että yhtiö joutui hävittämään nimikiistan takia valmiiksi painettuja tuotepakkauksia 500 000 euron edestä.

KHO:n päätöksessä todetaan, että täysin kasvipohjaisten lihaa jäljittelevien tuotteiden tarjonta on viime vuosina lisääntynyt, mutta tuotteille ei ole toistaiseksi säädetty virallisia nimikkeitä unionin tai kansallisessa lainsäädännössä siten kuin esimerkiksi maitotuotteille on.

Vaikka täysin kasvipohjaisia elintarvikkeita säännöllisesti käyttävä kuluttaja todennäköisesti on tietoinen kyseisenlaisten elintarvikkeiden sisällöstä ja laadusta, sanaa ”kasviliha” ei voida KHO:n mukaan vielä tällä hetkellä pitää vakiintuneena tai tavanomaisena ilmaisuna, että keskivertokuluttaja sen perusteella ymmärtäisi ilman selittämistä tuotteen olevan lihaa jäljittelevä, täysin kasviperäinen elintarvike. Sana ”kasviliha” ei ole siten verrattavissa esimerkiksi hedelmälihaan, jota voidaan pitää vakiintuneena ilmaisuna kuvaamaan hedelmän maltoa esimerkiksi tuoremehussa.

Meeat Food Techin mukaan tapausta on seurattu myös Suomen rajojen ulkopuolella muun muassa European Vegetarian Union ja Good Food Instituten toimesta, sillä myös Euroopassa on käynnissä plant-meat-termin käyttöön liittyviä selvityksiä.

Suosittelemme sinulle