Hyppää sisältöön

Melkoinen yllätyssiirto! Rosa Lappi-Seppälä alkaa valmentaa Saudi-Arabian jalkapallomaajoukkuetta

Helmareidenkin valmennustiimistä tuttu Rosa Lappi-Seppälä on Saudi-Arabian naisten jalkapallomaajoukkueen uusi päävalmentaja.

Rosa Lappi-Seppälä seuraa peliä kentän laidalla.
Rosa Lappi-Seppälä kuvattuna Hongan päävalmentajana kaudella 2021. Kuva: Tomi Hänninen
Harri Pirinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalainen Rosa Lappi-Seppälä on valittu Saudi-Arabian naisten jalkapallomaajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi. Saudi-Arabian jalkapalloliitto tiedotti Lappi-Seppälän sopimuksesta aiemmin tänään.

Sopimus on yksivuotinen. Lappi-Seppälä seuraa tehtävässä saksalaista Monika Staabia, joka siirtyy Saudi-Arabian liitossa naisten jalkapallosta vastaavaksi tekniseksi johtajaksi.

Lappi-Seppälä, 48, on tehnyt pitkän ja erittäin kansainvälisen uran jalkapallon parissa. Vuonna 2008 päättyneellä pelaajaurallaan hän edusti Suomen pääsarjassa useaa eri joukkuetta. HJK:ssa hän voitti kahdeksan Suomen mestaruutta ja viisi Suomen cupia.

Lisäksi Lappi-Seppälä pelasi mm. Yhdysvaltain yliopistosarjassa, belgialaisessa Anderlechtissa sekä kuusi kautta Italian Serie A:ssa eri seuroissa. Suomen A-maajoukkueessa hän pelasi 21 ottelua.

Valmentajana Lappi-Seppälä on työskennellyt useassa naisten liigaseurassa, alle 23-vuotiaiden naisten maajoukkueen päävalmentajana sekä viimeksi Suomen naisten A-maajoukkueessa päävalmentaja Anna Signeulin johtamassa valmennustiimissä.

Lisäksi Lappi-Seppälä on työskennellyt Palloliitossa markkinointitehtävissä. Hän on toiminut myös mediassa asiantuntijatehtävissä.

Lappi-Seppälä on viettänyt alkuvuoden Saudi-Arabiassa tutustumassa paikallisiin pelaajiin, seuroihin ja olosuhteisiin. Saudi-Arabian naisten liiga perustettiin vuonna 2020 ja maajoukkue vuonna 2021.

Kaikkiaan maajoukkue on pelannut kuusi virallista maaottelua viime vuoden helmikuusta alkaen.

Tammikuussa saudinaisten maajoukkue otti toistaiseksi merkittävimmät voittonsa, kun se kukisti kotimaassaan järjestetyssä neljän maan turnauksessa Mauritiuksen 1–0 ja Komorit 2–0. 1–1-tasapeli Pakistanin kanssa sinetöi Saudi-Arabialle turnausvoiton.

Maaliskuussa Saudi-Arabia noteerataan ensimmäisen kerran kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan naisten maajoukkuerankingissa.

Saudi-Arabian naisten valmennustiimiin kuuluu Lappi-Seppälän lisäksi paikallinen apuvalmentaja, ranskalainen fysiikkavalmentaja, norjalainen maalivahtivalmentaja sekä hollantilainen videoanalyytikko.

Lappi-Seppälän sopimus Saudi-Arabian liiton kanssa kestää tämän vuoden loppuun.

Juttua muokattu 14.2. klo 10.11: Saudi-Arabia voitti Komorit 2–0, ei Comorosin.

Suosittelemme