Terveyskeskus, hoitotila, terveysasema, kuntoutusosasto, avovastaanotto, vuodeosasto, sosiaalitoimisto, perhekeskus, päihdepalveluyksikkö, hallintorakennus... ja mitä kaikkea niitä onkaan.
Sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen sanoo, että hyvinvointialueen toimitilojen määrä on valtava. Erilaisia rakennuksia, tiloja, yksiköitä – myös vuokrasopimuksia – on satoja.
Pirkanmaan hyvinvointialue on kartoittamassa nyt toimipaikkojaan. Tilat lasketaan ja samalla selvitetään niiden kunto.
– Mihin tarkoitukseen tiloja nyt käytetään, missä kunnossa ne ovat? Tai missä ne ylipäänsä sijaitsevat ja kuka tai mikä ne omistaa, Kuosmanen luettelee.
Jos aikataulu pitää kutinsa, kattava selvitys toimipaikoista saadaan kesään mennessä.
Selvityksen jälkeen tulee eittämättä mieleen seuraava kysymys: tarvitaanko kaikki nämä tilat ja toimipaikat myös tulevaisuudessa? Jos karsitaan, niin mistä? Karsintaa joudutaan osittain tekemään myös henkilöstöpulan takia.
Mikä on lähipalveluiden tulevaisuus?
Hyvinvointialueen nykyiset tilat olivat ennen pääosin kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden käytössä.
– Tilojen kartoitus liittyy palveluverkoston kehittämissuunnitelmaan. Kartoituksen tulokset yhdistettynä muun muassa väestötietoihin ja -ennusteisiin antavat pohjaa sille, mihin suuntaan palveluverkkoa lähdetään kehittämään, Taru Kuosmanen sanoo.
Kehittäminen on valitettavan usein tarkoittanut kutistamista.
Tarkoittaako palveluverkoston kehittämissuunnitelma maakunnan pienten terveyskeskusten ja -asemien sulkemista?
– Lähtökohta on se, että jokaisessa kunnassa on varmasti palveluita vastedeskin. Kysymys on siitä, missä mittakaavassa niitä on. En usko siihen, että täyden palvelun taloja on kaikkialla, mutta tietyt palvelut on jokaisen kunnan alueella, Kuosmanen vastaa.
Hän muistuttaa, että lopullisesta palveluverkosta päättäminen – siis esimerkiksi se, kuinka lähellä tai kaukana on lähin terveysasema – on poliittisten päättäjien asia.
Nämä vaaleilla valitut päättäjät istuvat Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa.
Mitä mieltä olet hyvinvointialueiden tulevaisuuden palveluista ja sen alueellisesta kattavuudesta? Voit keskustella aiheesta torstaihin 16. helmikuuta kello 23 asti.