Hyppää sisältöön

Kajaanin seutu paransi huomattavasti vetovoimaisuuttaan yritystoiminnan näkökulmasta – nousu oli Suomen kovin

Kuntarankingin toteuttaa Elinkeinoelämän keskusliitto kahden vuoden välein. Vuonna 2021 Kajaanin seutukunta oli sijalla 19, nyt sija on 14.

Kajaanin Kauppakadulla on paljon vapaita pysäköintipaikkoja.
Nousuun voi vaikuttaa pari vuotta sitten perustettu Business Kainuu -verkosto. Myös etätyön läpimurrolla voi olla osuutta asiaan. Kuva: Arto Loukasmäki / Yle
Emilia Pakkala

Kajaanin seutukunta teki kovimman nousun Elinkeinoelämän keskusliiton vertailussa, jossa mitataan Suomen eri alueiden vetovoimaisuutta yritystoiminnan kannalta.

Kuntaranking tehdään kahden vuoden välein. Vuonna 2021 Kajaanin seutukunta, eli Kajaani, Paltamo, Ristijärvi ja Sotkamo olivat sijalla 19, tänä vuonna sija on 14.

EK:n tiedotteen mukaan nousuun vaikuttaa se, että arvostus sijaintia kohtaan on noussut. Etätyö on tehnyt läpimurron, joten rekrytointi ja bisneksen pyörittäminen on helpottunut myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja ja Kainuun kauppakamariosaston asiamies Jari Tuovinen arvioi, että myös pari vuotta sitten perustettu Business Kainuu -verkosto on yhtenä syynä sijan nousulle.

– Verkoston ytimessä on Kainuun yrittäjät ja erittäin hyvä yhteistyö seutukunnan kanssa. Moni asia on mennyt eteenpäin. Myös investointeja on tehty, kuten CSC:n Lumi-supertietokone.

EK:n tekemässä vertailussa hyödynnetään yrityksille suunnattua kyselyä ja aluekohtaisia kuntatalous- ja yrittäjyystilastoja. Alueiden sijoituksiin vaikuttavat erityisesti kuntapäätöksenteon yrityslähtöisyys, oman alueen julkiset yrityspalvelut sekä osallistumismahdollisuus palveluiden tuottamiseen.

Kärkikolmikkoon kuntavertailussa ylsivät Seinäjoen, Rauman ja Salon seutukunnat. Viimeisten joukossa olivat Kouvolan ja Kotkan-Haminan seutukunnat. Kyselyyn vastasi yli 2 000 yritysjohtajalta eri puolilta Suomea.

Voit keskustella aiheesta 16. helmikuuta kello 23 saakka.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle