Hyppää sisältöön
Mielipide
Oppiminen

Jani Halmeen kolumni: Valmentajan ottaminen lajiin, jossa en aio koskaan kilpailla, oli aikuiselämäni paras päätös

Suomeen on hiljalleen rakentunut koulutusihme, josta ei juuri hiiskuta. Kansalaisopistojen kautta jokainen saa oman opettajan ja se jos mikä on ihanaa, pohtii Halme.

Jani Halme
Jani HalmeVapaa toimittaja ja luova johtaja

Kun uni ota tullakseen, pitää kuulemma ajatella jotain rauhoittavaa. Minä en laske lampaita, vaan pompottelen päässäni keltaista palloa.

Ennen en ajatellut tennistä koskaan, mutta nyt se pyörii päässä alituiseen. Bussipysäkillä pyrin asettumaan siten, että voin odotellessani tehdä pieniä, huomaamattomia syöttöharjoituksia. Linja-auton penkillä mahtuu tapailemaan kämmenlyöntiä. Toimiston hississä nousen jo verkolle ja läimin lentolyöntejä kohti peiliä.

Syy tähän kaikkeen on alkeiskurssi. Kokemukseni perusteella väitän, että kaikkien kynnelle kykenevien tulisi hakeutua välittömästi valmennettavaksi. Missä tahansa itseään kiinnostavassa asiassa.

Tennistaustaltani olen tyypillinen kesälomatuuppari. Mökin läheisellä kentällä ottelu silloin, toinen tällöin. Itseohjautuen, lähinnä erehdyksen kautta oppien. Oikein hauskoja hetkiä. Mutta vasta alkeisryhmään pääsy opetti minulle opetettavana olemisen riemun. Kehitys on ollut itse itselleni asettamilla mittareilla hämmästyttävän nopeaa.

Kun oppii uutta, siitä tulee outo olo, jossa ilahtuminen, yllättyminen ja hämmentyminen sekoittuvat aivan uudenlaiseen itsevarmuuteen. Jos minä kerta opin syöttämään tenniskentän ruutuun, miksi muut mahdottomaksi kokemani asiat eivät olisi opittavissa? Derivaatta ja deklinaatiot, ehkä me vielä kohtaamme.

Kenenkään ei kannata luoda itsestään käsitystä, joka perustuu kokemattomuuteen ja harjoittelemattomuuteen. Kukaan perusterve ihminen ei myötäsyntyisesti ole huono virkkaamaan, laskemaan, ajamaan autoa tai dreijaamaan murolautasia.

Minä olen aikuisoppijana aloittelija. Olen tähän asti katsellut ihaillen kaukaa ihmisiä, jotka altistavat itsensä uuden oppimiselle.

Erityisesti ihailen heitä, jotka altistavat itsensä vanhan oppimiselle. He menevät tyynesti kurssittautumaan asiasta, jonka jo osaavat. Erityisen paljon olen kuullut kehuja uimataitoisten aikuisten uimakoulusta. Vaikka uisi vain satunnaisesti ja yleiskunnon ylläpitämiseksi, muuttuu meno merkittävästi mielekkäämmäksi jo muutaman uimatunnin päätteeksi.

Samoja kaikuja kuuluu myös maastohiihdon ja juoksemisen puolelta. Siitä tulee eri lailla hyvä olo, kun on kuvitellut osaavansa jonkin asian, mutta huomaakin olevansa vasta aloittelija. Seikkailu onkin vasta alussa!

On oudolla tavalla vapauttavaa, kun joku sanoo, mitä pitää tehdä.

Aikuisvalmennuksessa olemisessa taitojen karttuminen ei edes ole se tärkein asia. Oppi on tietynlainen oheishyöty.

On oudolla tavalla vapauttavaa, kun joku sanoo, mitä pitää tehdä. Kun elää tällaista keskiluokkaista, keskiverron ja keskituloisen ihmisen turvaelämää, on kiva, kun joku huutaa. Kuin paluu alakouluaikaiseen huolettomuuteen.

Minulla ei ole pienintä aikomusta kilpailla lajissa, jonka alkeet nyt osaan. Hauskinta on olla valmennettavana. Siinä kun putsautuu mieli.

Tuntuu kuin sometauhkan ja uutispuuron täyttämässä päässä tapahtuisi suursiivous, kun joutuu tilanteeseen, jossa ei voikaan sormella pyyhkäistä uutta aihetta silmien eteen. On suorastaan luksusta joutua edes tunnin verran viikossa keskittymään häiriöttä johonkin. Pitää hetki herkeämättä kieli täydellisen keskellä suuta.

Nyky-Suomen suurin kansallinen ylpeydenaihe on koulutus. Usein sillä tarkoitetaan virallista ja valtiollista kouluopetusta. Pisa-sijoituksen kehittymistä suuntaan taikka toiseen seurataan olympiakisoissa menestymistä kiihkeämmin.

Maassamme on kuitenkin toinenkin hieno koulutuskeksintö, joka hivenen piilossa ja josta meidän tulisi olla äänekkäämmin ylpeitä. Se on jokaisesta Suomen kolkasta löytyvä kansalais- ja työväenopistojen verkosto. Järjettömän hieno systeemi.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kansalaisopistojen aikuisopiskelijat käyttävät puolet vähemmän sote-palveluita kuin väestö keskimäärin.

Pikku rahalla kuka tahansa meistä pääsee ilman pääsykokeita valmennettavaksi haluamastaan asiasta. Voi opetella uutta kieltä. Harjoitella linnunpönttöjen, keittiöhyllyn tai oman hauta-arkun veistämistä. Akryylitöiden tai ikonien maalaamista, runojen ja koodin kirjoittamista. On shakkia ja zumbaa, vapaaottelua ja viinikursseja.

Opetettavana oleminen ja yhdessä harrastaminen on paitsi yksilölle riemukasta, myös kansantaloudellisesti järkevää. Tuoreen tutkimuksen mukaan kansalaisopistojen aikuisopiskelijat käyttävät puolet vähemmän sote-palveluita kuin väestö keskimäärin.

Mielelläni olen osa sivistynyttä, uteliasta ja oppimishimoista kansaa.

Kansalaisopistot ylläpitävät isoa ja viisasta unelmaa kansansivistyksestä. On se kyllä kerrassaan jylhä sana. Eikä edes siinä ole mitään pölyttynyttä tai pölhönationalistista.

Mielelläni olen osa sivistynyttä, uteliasta ja oppimishimoista kansaa. Etenkin kun minulla on vihdoin se rystylyönti.

Jani Halme

Kirjoittaja on parikkalalais-käpyläläinen luova johtaja ja vapaa journalisti.

Kolumnista voi keskustella 9.5. kello 23.00 saakka.

Huippusuosittu Tervo & Halme – tosisuomalaisuutta etsimässä on huumoripitoinen matkadokumenttisarja, jossa Jari Tervo ja Jani Halme reissaavat pitkin Suomea selvittämässä mikä juuri nyt on tosisuomalaisuutta. Uudet jaksot nyt Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle