Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten hyllyttämälle kuntavaaliehdokkaalle tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Kotkalainen Tomi Lääti kiisti käräjäoikeuden syytteet ja epäili tilinsä tulleen kaapatuksi.

Läheltä
Heikki Koskinen

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut kotkalaisen Tomi Läätin 70 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Yhteensä sakkoja kertyi 420 euron verran. Tuomio tuli vuosien 2019 – 2020 välillä kahdella eri Facebook-tilillä julkaistuista päivityksestä. Käräjäoikeuden tuomion mukaan päivityksissä käytetään halventavia nimityksiä tummaihoisista, turvapaikanhakijoista, pakolaisista, islaminuskoisista ja lestadiolaisista sekä seksuaalivähemmistöistä.

Lääti kiisti oikeudessa syytteet sekä sen, että olisi kirjoittanut syytteessä mainittuja tekstejä. Syytetyn mukaan joku oli kaapannut hänen Urpo Lääti - nimisen profiilinsa. Toista syytteessä mainittua Sanna-Mari Ohisalo – nimistä profiilia hän ei ollut omien sanojensa mukaan luonut eikä käyttänyt.

Lääti oli Kotkan Perussuomalaisten ehdokaslistoilla vuoden 2021 kuntavaaleissa, mutta hänet poistettiin puolueen listalta ennen vaaleja juuri sosiaalisen median postausten takia.

Käräjäoikeus päätyi tuomiossaan sille kannalle, että Lääti oli kirjoittanut ja julkaissut syytteessä nimetyt tekstit. Asiassa ei ollut esittää mitään muuta vaihtoehtoista tapahtumainkulkua.

Käräjäoikeuden mukaan kirjoitukset ovat tyyliltään ja sisällöltään keskenään samankaltaisia, mikä tukee sitä, että ne ovat saman henkilön kirjoittamia. Molemmissa profiileissa on riidattomasti syytetyn oma kuva.

Kirjoitukset eivät ole enää yleisön saatavilla, vaan ne ovat esitutkinnassa saadun tiedon mukaan poistuneet yleisön saatavilta Läätin kuulustelun jälkeen.

Tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi valittaa.

Suosittelemme