Hyppää sisältöön

Ranskalainen tuomioistuin on tehnyt ratkaisun – Vastaamon tietomurrosta epäillyn Julius Kivimäen luovutukselle ei esteitä

Kivimäki ei vastustanut luovutusta, ja prosessi saattaa olla hyvinkin nopea.

Jari Mäkinen,
Tiina Salumäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Versaillesin muutoksenhakutuomioistuin on päättänyt, että psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta epäilty Julius Kivimäki voidaan luovuttaa Suomeen.

Teimme tänä aamuna tuomion, jolla myönsimme asianomaisen luovuttamisen Suomen viranomaisille, vahvistaa oikeuden tiedotusjohtaja Robin Muracciole Ylelle.

Kivimäki on hyväksynyt luovutuksen, ja jos hän ei muuta mieltään, prosessi voi olla nopea.

Tietomurrosta epäillylle Kivimäelle järjestettiin Ranskassa keskiviikkona oikeudenkäynti, jossa syyttäjä ehdotti häntä luovutettavaksi Suomen viranomaisille.

Syyttäjä ehdotti Suomen luovutuspyyntöön suostumista, ja mainitsi, että Ranskalla ei ole mitään luovutusta vastaan.

Kivimäki osallistui istuntoon videoyhteydellä. Hän istui tilaisuudessa yksin ja vakavana kuuntelemassa. Kivimäellä oli oikeudenkäynnissä apunaan tulkki.

Vastaamon murrosta epäillyn Julius Kivimäen oikeudenkäynti Versaillesin muutoksenhakutuomioistuimessa
Julius Kivimäen luovutusasiaa käsiteltiin Versaillesin muutoksenhakutuomioistuimessa keskiviikkona aamulla. Salissa kuvaamista ei sallittu, mutta ovelta sai ottaa kuvan. Kuva: Jari Mäkinen / Yle

Kivimäelle kerrattiin rikosepäilyjä, ja hän sanoi lyhyesti ymmärtäneensä tilanteen. Kivimäki ei vastustanut luovutusta. Oikeudenkäynti oli ohitse hyvin nopeasti.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen sanoo, että keskusrikospoliisi on tällä hetkellä odottavalla kannalla.

– Kun meillä on virallinen päätös, niin Ranskan ja Suomen viranomaiset sopivat, miten epäilty saadaan Suomeen.

Leposen mukaan on vielä auki hakeeko Suomen poliisi Kivimäen vai tuovatko Ranskan viranomaiset hänet Suomeen.

25-vuotias Kivimäki otettiin kotihälytyksen yhteydessä kiinni Pariisissa helmikuun alussa.

julius kivimäki.
Julius Kivimäen luovutus Suomeen voi tapahtua hyvinkin nopeasti. Kuva: Europol, Juha Kemppainen / Yle, grafiikka: Aalto Puutio / Yle

Kivimäkeä epäillään törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Kivimäki on kiistänyt olevansa millään tavalla osallinen Vastaamon tietomurtoon.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi lokakuussa Kivimäen poissaolevana. Kun hänet on saatu Suomeen, on järjestettävä uusi vangitsemiskäsittely.

Lokakuussa 2020 tuli julkisuuteen, että yli 33 000 Vastaamon asiakkaan henkilö- ja potilastiedot varastettiin ja julkaistiin ainakin osittain Tor-verkossa. Vastaamon itsensä mukaan yhtiöön kohdistui tietomurto marraskuussa 2018 ja maaliskuussa 2019.

Suosittelemme sinulle