Hyppää sisältöön

Suomen Hyötytuulelle 30 miljoonan euron investointituki merituulivoimaloiden rakentamiseen Porin Tahkoluotoon

Tuella toteutettaisiin Porin Tahkoluotoon kaksi merituulivoimalaa, jotka sijaitsisivat syvemmällä vesialueella kuin Suomen merialueille aiemmin rakennetut merituulivoimalat.

Tuulimyllyjä vedessä.
Suomen Hyötytuulen 30 miljoonaa euroa oli myönnetyistä tuista kaikkein suurin. Kuva: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press
Jenni Joensuu
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Hyötytuulelle on myönnetty 30 miljoonan euron investointituki merituulivoimaloiden rakentamiseen Porin Tahkoluotoon.

Investointihankkeessa toteutettaisiin kaksi merituulivoimalaa, jotka sijaitsisivat syvemmällä vesialueella kuin Suomen merialueille aiemmin rakennetut merituulivoimalat.

Hankkeen tavoitteena onkin demonstroida syvempään veteen soveltuva perustuskonsepti ja Suomen olosuhteisiin soveltuvia vedenalaisia rakennusmenetelmiä.

Suomen Hyötytuulen mukaan Tahkoluodon alue on luonnollinen valinta demonstraatiohankkeelle, sillä alueelta on olemassa valtavasti tietoa ja hanke voi hyödyntää Tahkoluodon merituulipuiston laajennuksen selvityksiä ja osayleiskaavaa. Demonstraatiohanke sijoittuu kaava-alueelle, ja hanke toteutetaan vuosina 2023–2026 eli ennen Tahkoluodon merituulipuiston laajennuksen rakentamista.

Lähes 109 miljoonaa euroa tukea

Tuen myönsi työ- ja elinkeinoministeriö. Tukea myönnettiin yhteensä 14:lle Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman mukaiselle puhtaan energian hankkeelle.

– Nyt tukea saaneiden 14 hankkeen investointien kokonaisarvo tulee toteutuessaan olemaan liki puoli miljardia euroa, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä ministeriön tiedotteessa.

Energiainfrastruktuurihankkeille myönnettiin yhteensä 40 615 518 euroa ja uuden energiateknologian hankkeille 68 115 195 euroa. Suomen Hyötytuulen 30 miljoonaa euroa oli myönnetyistä tuista kaikkein suurin.

Yhteensä myönnetyn tuen määrä on 108 730 715 euroa. Energiainfrastruktuurihankkeet ja uuden energiateknologian hankkeet rahoitetaan EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF).

Suomen Hyötytuulella on käynnissä useita eri tuulivoimahankkeita, joista Porin Tahkoluodon merituulipuiston laajennus on yksi. Hyötytuuli aikoo rakentaa Tahkoluotoon 35–40 uutta merituulivoimalaa. Hanke maksaa noin miljardi euroa.

Uutinen päivittyy.

Suosittelemme sinulle