Hyppää sisältöön

Saimaannorpan pesimärauha alkaa – norpille kolattu jopa 250 apukinosta

Epävakaat talviolosuhteet hankaloittavat norppien pesintää. Pesimärauhan turvaamiseksi paikalliset vapaaehtoiset ovat kolanneet Saimaan alueelle apukinoksia.

Muutaman viikon ikäinen kuutti köllöttelee jäällä.
Mahdollisten pesäpaikkojen välttely on asiantuntijan mukaan paras keino turvata saimaannorppien pesimärauha. Arkistokuva. Kuva: Timo Seppäläinen
Henni Jokinen

Saimaannorpan pesimärauha julistetaan tänä vuonna 30. kerran.

Epävakaa talvi hankaloittaa uhanalaisten norppien pesimämahdollisuuksia. Vapaaehtoistoimin kolatut kinokset luovat suotuisammat olosuhteet pesimävaiheen ajaksi.

Myös ihmisten toiminta häiritsee norppien pesimärauhaa. Yle uutisoi viime viikolla tapauksesta, jossa rakenteilla olevan saimaannorpan pesän yli oli ajettu moottorikelkalla.

– Ihmisen on hyvin vaikeaa erottaa saimaannorpan pesäkinosta muusta ympäristöstä. Kolattua apukinosta ei puolestaan voi merkata mitenkään, sillä jos jättäisimme mitä tahansa ylimääräistä pesälle, petoeläimet, kuten kettu, voivat löytää pesäpaikalle hajun perusteella. Siksi mahdollisten pesäpaikkojen välttäminen ennakoivasti on kaikkein paras tapa välttää häirintä, kertoo WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen.

Apukinoskolaukset on nyt saatu valmiiksi. WWF julistaa saimaannorpan pesimärauhan 16. helmikuuta 2023.

Saimaan eri alueille on tänä vuonna viety yhteensä myös 22 keinopesää Itä-Suomen yliopiston toimesta. Kelluvia keinopesiä on sijoitettu aikaisempaa laajemmalle alueelle.

Suosittelemme