Hyppää sisältöön

Opiskelija Mira Vähäsalon, 27, panemassa oluessa on kuivuneita voisilmäpullia

Leipomon jätteet saavat uuden elämän Turun ammattikorkeakoulun tutkimuspanimossa.

Opiskelija Mira Vähäsalo tölkittää olutta, lehtorit Eija Kulju ja Jani Pelkonen seuraavat taustalla.
Ari Welling

Turun ammattikorkeakoulun oma panimo valmistaa olutta leipomon hävikkituotteista. Lietolainen KakkuAnne toimittaa Kupittaa Campus Brewerylle leipomolta ylijääneitä leipiä, voisilmäpullia ja pitkopullia. Leipomojäte pilkotaan, mäskätään ja uutetaan veteen. Opiskelijavoimin on syntynyt jo kolme olutreseptiä.

Lehtori Eija Kulju kertoo, että bio- ja kemiantekniikan insinööriopiskelijat ovat valveutuneita kuluttajia. Opiskelijat pohtivat kovasti, mitä tuotteita he itse haluaisivat tulevaisuuden kaupasta löytää.

– Kiertotalous ja kestävä kehitys tulevat yhä vahvemmin kaikkeen mukaan. Täällä opitaan hyvin innovatiivisesti ja uskon, että teollisuuskin kaipaa juuri tällaisia osaajia.

Raaka-aineet kulkevat edestakaisin panimon ja leipomon välillä

Kemian ja biotekniikan opiskelija Mira Vähäsalo kertoo innostuneensa oluen panemisesta toden teolla. Viime kesänä hän tilasi panimoon laitteita ja päätti minne ne on logistisesti viisainta sijoittaa. Parhaillaan hän tekee opinnäytetyötä alkoholittomista oluista.

Vaikka leipomotuotteiden hyödyntäminen panimoteollisuudessa ei ole täysin uusi asia, olisi siinä Vähäsalon mukaan paljon kehitettävää.

– Meillä syntyy tuolla mäskiä, josta kuivattamalla voisi tehdä jauhoa. Mäski siis päätyisi takaisin leipomolle ja leipään. Jos leipomolta jäisi leipää taas yli, saisimme sen takaisin. Samalla pääsemme siis harjoittelemaan suljettua kiertoa ja hiilijalanjäljen pienentämistä ihan käytännössä.

Turun ammattikorkeakoulun omassa panimossa Kupittaa Campus Breweryssä olutta valmistetaan leipomon hävikkituotteista.
On oluenmaistelun aika. Mira Vähäsalo kaataa, Jonni Oikarinen ja Eija Kulju odottavat innokkaina. Kuva: Ari Welling / Yle

Kerralla olutta valmistuu noin 230 litraa. Tavoitteena on tehdä olutta noin neljä kertaa vuodessa. Ensimmäinen koe-erä valmistui helmikuun alussa, ja sitä maistatettiin testiryhmälle.

Markkinointi hoituu opiskelijaporukassa

Kampuksen panimon toiminnassa on mukana opiskelijoita useilta eri ammattikorkeakoulun koulutusaloilta. Tulevat tradenomit hoitavat brändäyksen ja markkinoinnin. Liiketalouden opiskelija Jonni Oikarinen naureskelee, että olutta on helppo markkinoida.

– Järjestimme kampuksella maistelutilaisuuden pitkän käytävän päässä. Lasikopissa oli kolme olutkanisteria ja oluttölkkejä joka puolella. Pakko myöntää, että suosio oli huikea. Aika nopeasti oli sata ihmistä jonossa.

Makutestien lopulliset tulokset eivät ole vielä selvillä, mutta jokaisesta koe-erästä on saatu hyvää palautetta. Maistatuksen jälkeen yksi erä valikoitui jatkokehitykseen ja reseptiä sovelletaan ison mittakaavan tuotantoa varten. Oluen tuoterekisteröinti on tarkoitus tehdä keväämmällä ja uusi hävikkituotteista tehty olut voisi saapua myyntiin aikaisintaan touko-kesäkuussa.

Haaveissa on, että opiskelijamallasjuoma saataisiin myyntiin myös markettien oluthyllyihin.

– Resurssimme ovat tietysti rajalliset, mutta etenemme asia ja opiskelijaryhmä kerrallaan. Vasta viime kesänä investoimme uuteen tölkityslinjastoon opiskelijoiden innoittamana. Aikuisopiskelijoiden myötä meillä on mukana kokemusta työelämästä, joten hyvähän tästä syntyy, tuumaa lehtori Eija Kulju.

Turun ammattikorkeakoulussa on opetettu opetusluvalla alkoholin valmistusta jo 1990-luvulta lähtien. Vuonna 2021 Turun AMK sai myyntiluvan omassa panimossa valmistetuille tuotteille.

Suosittelemme sinulle