Hyppää sisältöön

Moottorikelkkailu tai mäenlasku taimikkoalueilla ei ole talvella sallittua, muistuttaa poliisi

Poliisi on saanut Pohjois-Karjalassa tänä talvena paljon ilmoituksia tuohtuneilta metsänomistajilta. Talvinen liikunta voi tuhota lumen alla lymyilevän taimikon.

Muutaman vuoden ikäinen kuusitaimikko paksun lumen peitossa.
Taimikko voi olla niin pientä, ettei se erotu lumen alta. Liikkuminen taimien päällä kuitenkin vahingoittaa niitä. Kuva: Riikka Pennanen
Emilia Saukkonen

Ulkoilijan tulee talvellakin muistaa jokamiehen oikeudet. Poliisi ja hätäkeskus saavat joka talvi esimerkiksi useita ilmoituksia luvattomasta ja vahinkoa aiheuttavasta moottorikelkkailusta metsätaimikoilla.

Jokamiehen oikeudet kieltävät moottoriajoneuvolla, kuten moottorikelkalla ajamisen maastossa ilman maanomistajan lupaa.

Tänä talvena poliisi on saanut Pohjois-Karjalassa ilmoituksia, joissa arkiset talviaktiviteetit ovat aiheuttaneet vahinkoa metsille. Tapauksissa metsää on voinut vahingoittaa esimerkiksi lumikenkäily tai mäenlasku. Nuori taimikko voi olla vielä niin pientä, etteivät puut näy lumihangen alta lainkaan. Mäenlasku tai lumikenkäily voi aiheuttaa metsätaimikolle mittavia vahinkoja ja vaatia täydennysistutuksia.

Poliisi toivoo aikuisten olevan valppaita siinä, missä omat lapset käyvät esimerkiksi pulkkamäessä.

Poliisi kehottaa pitämään jokamiehen oikeudet mielessä myös talvella. Oikeuksien mukaan jokainen saa oleskella ja liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetulla alueella, esimerkiksi istutuksilla. Jäillä ja vesistöillä saa kulkea, onkia ja pilkkiä.

Häiriön ja haitan aiheuttaminen on sen sijaan kiellettyä, kohdistui se sitten ympäristöön, ihmisiin tai eläimiin. Puita ei saa kaataa tai vahingoittaa. Kielto koskee myös kalastusta ja metsästystä ilman asianomaisia lupia. Peräänsä ei saa myöskään jättää roskia.

Suosittelemme sinulle