Hyppää sisältöön

Yritysbarometri: Eteläkarjalaisilla pk-yrityksillä on investointihaluja Venäjän toimista huolimatta

Yrityksillä ei juuri nyt ole akuuttia työvoimapulaa, mutta tulevaisuudessa eläköitymiset ja uusien ikäpolvien pienuus aiheuttavat haasteita työvoiman saatavuuteen.

Läheltä
Riitta Väisänen

Epävarmuus painaa Suomessa toimivien pienten ja keskisuurten yritysten suhdanneodotuksia.

Yritysten näkymiä lähiajan suhdannekehityksestä ovat heikentäneet muun muassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen kiihdyttämä hintojen nousu.

Asia selviää Suomen yrittäjien, Finnveran sekä työ- ja elinkeinoministeriön yritysbarometristä.

Etelä-Karjalassa pienten ja keskisuurten yritysten suhdanneodotukset ja investointihalukkuus ovat samalla tasolla muun maan kanssa, vaikka maakunta on kärsinyt muuta maata pahemmin Venäjän toimista.

– Ilahduttavasti meidän vastaajayrityksillämme on muuta maata enemmän aikeita kehittämis- ja ohjelmistoinvestointeihin, joten rakennemuutoksen tarve on hyvin tiedostettu, kertoo Etelä-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Marko Hanhisuanto tiedotteessa.

Barometriin vastanneiden eteläkarjaisyritysten mukaan kysyntä on heikentynyt. Siihen on sopeuduttu toimintoja karsimalla ja ydintoimintoihin keskittymällä.

Osaavasta työvoimasta halutaan pitää kiinni

Etelä-Karjalassa toimivilla yrityksillä ei juuri nyt ole akuuttia työvoimapulaa. Pidemmän tähtäimen tarve nähdään kuitenkin selkeästi ja nykyisestä osaavasta työvoimasta halutaan pitää kiinni.

Tulevaisuudessa eläköitymiset ja uusien ikäpolvien pienuus aiheuttavat haasteita työvoiman saatavuuteen. Asia koskee etenkin maakunnan pienempiä kuntia.

Pk-yritysbarometri julkistetaan kahdesti vuodessa. Tämän kyselyn vastausaika oli joulukuun 2022 puolivälistä tammikuun 2023 puoliväliin.

Lisää Etelä-Karjalan uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki lappeenranta@yle.fi.

Suosittelemme sinulle