Hyppää sisältöön

Kunnille lähdössä miljoonien lisälaskut – Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän budjetti petti pahoin viime vuoden lopulla

Viimeisen kahden kuukauden aikana Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän budjetti yllättäen ylittyi. Nyt kahdeksalle kunnalle lähtee lisälasku, joiden yhteenlaskettu arvo on lähes 30 miljoonaa euroa.

500 euron seteleitä pöydällä.
Kuva: Yle
Sebu Björklund
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä joutuu lähettämään lisälaskun kahdeksalle kuntayhtymän kunnalle. Syynä on viime vuoden viimeisten kahden kuukauden aikana kuntayhtymälle toimitetut ennakoitua suuremmat laskut.

Kokonaisuudessaan marras-joulukuun kustannusarvio ylittyi peräti 3,5-kertaisesti. Lisälaskujen yhteenlaskettu summa nousee lähes 30 miljoonaan euroon.

Kahdeksalle kunnalle lähtee lisälasku viikkojen 7 ja 8 aikana. Kunnat, joissa joudutaan kaivamaan kuvetta ovat Kristiinankaupunki, Maalahti, Mustasaari, Vaasa, Laihia, Vöyri, Pietarsaari sekä Luoto.

Näistä suurin yli 14 miljoonan euron lasku lankeaa Vaasalle. Mustasaarellekin maksettavaa kertyi lähes viisi miljoonaa euroa lisää.

Tiedotteessa Pohjanmaan hyvinvointialue toteaa, että tilanne ei ole ollut ennakoitavissa eikä näkynyt välitilinpäätöksissä. Hintakorotusten ja palkankorotusten vaikutus osui myös loppuvuoteen.

Ainoastaan viiden kunnan käyttö pysyi budjetissa. Nämä kunnat olivat Närpiö, Pedersöre, Uusikaarlepyy, Korsnäs ja Kaskinen.

Kruunupyy ei ole mukana, sillä kunta liittyi osaksi hyvinvointialuetta vasta vuoden 2023 alusta.

Laskutettava summa määräytyy kuntalaisten palveluiden käytöstä sekä niiden lopullisista kustannuksista.

– Käymme kaikkien kuntayhtymän jäsenkuntien kanssa luvut läpi, jotta kaikille jää selkeä kuva siitä, mitä laskutetaan ja minkä vuoksi, sanoo talousjohtaja Lena Nystrand.

”Todellisia syitä täytyy etsiä”

Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg kritisoi voimakkaasti Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän taloushallintoa.

– Tässä on kyse aivan päätähuimaavasta summasta. Mitä hoitoon tulee, niin lisälaskuja saattaa tulla. Nyt puhutaan kuitenkin 14,6 prosentin kustannustason noususta vuosien 2021 ja 2022 välillä.

Ahlbergin mukaan keskustelua käydään nyt hyvinvointialueen kanssa siitä, mistä kustannusten nousu oikeastaan muodostuu.

– En minä ainakaan näe, että tässä olisi paljon enemmän palvelua tarjottu viime vuoden aikana. Kysymys on varmaankin jostain muusta, Ahlberg spekuloi ja toivoo, että laskelmissa olisi yksinkertaisesti tapahtunut virhe.

Ahlberg toteaa että yleensä budjetin ylimenot on hyväksyttävä lisäbudjeteissa, ja näin ei ole tässä tapauksessa tapahtunut.

– Lisälasku tulee aivan liian myöhään. Se tarkoittaa sitä, että viime vuoden puolella ei ole seurattu budjettia ylipäänsä yhtään eikä ole pystytty ennakoimaan esimerkiksi joitain isoja laskuja.

Ahlberg peräänkuuluttaa nyt huolellista selvitystä siitä, mikä lisälaskut on aiheuttanut.

– Virhelaskelma on sen verran suuri, että todellisia syitä täytyy etsiä, eikä vain viitata siihen että joku volyymi on hieman kasvanut, Ahlberg toteaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun perjantaihin 17.2. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle