Hyppää sisältöön

PTT:n ennuste: Näin asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna – kehitys kääntyy kuitenkin jo pian

Positiivisemmasta näkymästä huolimatta tilanne on tänäkin vuonna haastava. Hinnat laskevat ja vuokrien nousu kiihtyy.

Asuntoja Espoossa lumisessa maisemassa.
Kuluttajien luottamus ja halukkuus lähteä asuntokauppoja tekemään on ollut viime aikoina poikkeuksellisen heikkoa, mutta PTT ennakoi käänteen olevan tulossa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Kaisa Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Asuntojen hinnat laskevat ja vuokrien nousu kiihtyy tänä vuonna, mutta tunnelin päässä näkyy myös valoa, ennustaa Pellervon taloustutkimus (PTT).

Loppuvuodesta asuntomarkkina lähtee uuteen nousuun, mutta kokonaisuutena vuoden hintakehitys jää miinusmerkkiseksi.

PTT ennakoi vanhojen kerrostaloasuntojen hintoihin keskimäärin 2,5 prosentin laskua tänä vuonna.

Isoista kaupungeista syvin pudotus nähdään Helsingissä, Turussa, ja Vantaalla, missä hintojen odotetaan laskevan kolme prosenttia.

Ainoastaan Oulussa hintakehitys ennakoidaan positiiviseksi: hintoihin odotetaan keskimäärin prosentin nousua.

Samalla vuokrat nousevat kaikissa isoissa kaupungeissa. Heikompi kiinnostus omistusasuntoihin lisää vuokra-asuntojen kysyntää.

Koko maassa vapaarahoitteisiin vuokra-asuntoihin odotetaan keskimäärin 2,3 prosentin nousua. Nopeimmin vuokrat nousevat Tampereella, Turussa, Vantaalla ja Oulussa.

Viime vuonna useat vuokranantajat eivät korottaneet vuokria tiukan markkinatilanteen vuoksi, ja kohonneita vastikemenoja saatetaan siirtää vuokriin nyt.

Valtion tukemien ARA-asuntojen vuokrat nousevat markkinavuokria selvästi nopeammin, keskimäärin 4 prosenttia. ARA-asuntoja ovat esimerkiksi monet opiskelija-asunnot ja kaupunkien vuokra-asunnot, ja niiden vuokrataso on tyypillisesti markkinavuokria alempi.

Vapaarahoitteiset vuokrasopimukset on usein sidottu elinkustannusindeksiin, kun taas ARA-asunnoissa hintaa ohjaavat ylläpitokustannukset.

Kyykkäys jää lyhyeksi

Vaikka asuntojen hinnat nyt laskevat, kyykkäys jää PTT:n ennusteiden mukaan lyhyeksi.

– Vuoden lopulla hinnat alkavat uudelleen nousta, kun asuntomarkkinat palautuvat energiakriisin ja korkojen nousun aiheuttamasta shokista, sanoo PTT:n ekonomisti Veera Holappa tiedotteessa.

Kuluttajien odotetaan lähtevän taas aktiivisemmin asuntokaupoille, kun energian hintakehitys tasaantuu ja kotitalouksille syntyy käsitys siitä, mille tasolle korot lopulta asettuvat.

Pudotusta edeltänyttä hintatasoa ei tämän vuoden aikana saavuteta, mutta myöskään hintojen syöksykierrettä ei tule.

– Mitään romahdusta ei asuntomarkkinoilla ole näköpiirissä, eivätkä ne ole epävakauden lähde koko taloudelle, PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen toteaa tiedotteessa.

OP ennustaa jyrkempää laskua

PTT:n ennuste on samansuuntainen muiden hiljattain julkaistujen arvioiden kanssa.

Myös OP-ryhmä arvioi keskiviikkona julkaistussa asuntomarkkinakatsauksessaan, että hinnat putoavat nopeimmin alkuvuodesta, mutta hiljaisimmat hetket asuntomarkkinoilla alkavat olla ohi.

– Esimerkiksi asuntojen kauppamäärät tai ennusteet markkinoiden kehityksestä eivät ole enää heikentyneet, sanoo ekonomisti Joona Widgrén tiedotteessa.

Tälle vuodelle OP kuitenkin ennustaa PTT:tä jyrkempää hintapudotusta.

OP:n ekonomistit odottavat 4–6 prosentin hintapudotusta koko maassa. Pääkaupunkiseudulla hintojen odotetaan laskevan 6–8 prosenttia, ja pääkaupunkiseudun ulkopuolella 3–5 prosenttia.

OP:n ennuste tarkastelee kaikkia vanhoja osakeasuntoja, siis sekä kerros- että rivitaloasuntoja.

Ensi vuonna asuntojen hinnat kääntyvät OP:n ennusteen mukaan keskimäärin prosentin nousuun.

– Kauppamäärissä tuskin palataan poikkeuksellisten vilkkaiden koronavuosien tasolle, vaan kauppa asettuu lopulta koronavuosia edeltäneille tasoille, Widgrén sanoo tiedotteessa.

Ekonomisti Veera Holappa kertoo Radio Suomen päivän haastattelussa, miltä kokonaistilanne asuntomarkkinoilla näyttää. Toimittajana Aki Laine.

Suosittelemme