Hyppää sisältöön

Villisikojen määrä on kääntynyt laskuun

Villisikakannan nopea kasvu on taittunut. Luke kertoo, että viime vuonna metsästäjät saivat saaliiksi noin tuhat sikaa. Määrä laski neljänneksellä vuodesta 2021. Myös eläin havainnot ovat vähentyneet.

Kaksi villisikaa ulkoilee eläintarhan aitauksessa.
Villisika on levyttäytyvät sitä pohjoisemmas, mitä leudommiksi talvet ovat käyneet. Kuvan siat ovat Kiteen eläinpuistosta. Kuva: Marja-Liisa Kämppi / Yle
Marja-Liisa Kämppi

Villisikakanta Suomessa on kääntynyt laskuun.

Luonnonvarakeskuksen tuoreen arvion mukaan Suomessa oli tammikuussa noin 2 500 villisikaa. Kyse on keskiarvosta, sillä arvio sikamäärästä vaihtelee 1 600:sta 4 000 yksilöön. Kannan kehitys on kuitenkin laskeva.

Viime vuonna vähenivät sekä metsästäjien sikahavainnot että saaliit. Syyksi arvellaan runsaslumista talvea, sillä sika ei pärjää arktisissa olosuhteissa.

Venäjältä Suomeen levinnyttä tulokaslajia tavataan yhä eniten itäisellä Uudellamaalla ja Kaakkois-Suomessa.

Luken vuoden 2022 esiintyvyyskarttojen mukaan Pohjois-Karjalassa villisikoja elää koko maakunnan alueella, tihentymiä on Keski-Karjalassa. Pohjois-Savossa villisikoja esiintyy lähinnä Ylä-Savossa ja maakunnan itäosassa.

Kanta halutaan pitää kurissa, sillä villisiat aiheuttavat viljelyvahinkoja ja levittävät tappavaa kulkutautia, afrikkalaista sikaruttoa. Tuotantoeläimiin tarttuvaa sikaruttoa on jo tavattu Suomen lähialueilla Virossa ja Venäjällä.

Luke on koonnut metsästäjiltä sikahavaintoja ja saalistietoa vuodesta 2017 lähtien.

Suosittelemme sinulle