Hyppää sisältöön

Kone näyttää, millaisista taustoista sinun lähikoulusi oppilaat tulevat

Kone tehtiin, jotta voimme näyttää ja konkretisoida suomalaisten peruskoulujen eriytymistä ja seikkoja, jotka vaikuttavat lasten oppimiseen.

Oppilaiden kenkiä koulun lattialla.
Ylen tekemä koulukone paljastaa, että kouluja, joissa S2-oppilaita on enemmän kuin kolmannes, on noin 80. Noin 40 prosentissa Suomen peruskouluista ei ole yhtään S2-oppilasta. Kuvituskuva Paunun koulusta Jämsästä 13. joulukuuta 2022. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Tekijät

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ylen tekemästä koulukoneesta voit katsoa oman koulusi päättötodistuksen keskiarvon, alueen palkkatulojen mediaanin, korkeakoulutettujen osuuden, työllisyysasteen ja S2-oppilaiden määrän.

Koulukone tehtiin, jotta voimme näyttää ja konkretisoida suomalaisten peruskoulujen eriytymistä sekä tutkimuksissa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa viime viikkoina esiin nostettuja seikkoja, jotka vaikuttavat lasten oppimiseen.

Tästä jutusta voit katsoa ja lukea, mitä mieltä S2-oppilaat itse ovat koulunkäynnistään, millainen merkitys S2-oppilailla on oppimistuloksille ja minkälaisia alueellisia eroja Suomessa on. S2-oppilaat opiskelevat suomea tai ruotsia toisena kielenään.

Juttuun lisätty 17.2. klo 16.31 viimeinen lause ja tekstilinkki laajempaan (16.2.2023) aiheesta julkaistuun juttuun.

Koneesta korjattu 79 koulun liian korkeat keskiarvot 20.2. Keskiarvot olivat näissä kouluissa koneellisessa käsittelyssä tapahtuneen virheen vuoksi 0,09-0,81 liian suuret.

Suosittelemme sinulle