Hyppää sisältöön

Ministeri Mika Lintilä kertoo, ettei Whatsapp-tiliä vietykään: ”Kaappaus-sanan käyttö oli ehkä liian vahvaa ylireagointia”

Eduskunnan selvityksessä ei kuitenkaan pystytty sulkemaan pois Lintilän sometilin rinnakkaiskäyttöä.

Mika Lintilä kertoi torstaina, ettei hänen Whatsapp-tiliään kaapattukaan.
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoo, ettei hänen Whatsapp-tiliään ollutkaan kaapattu eduskunnan tietoturvaselvityksen mukaan.

– Siitä ei löytynyt mitään osoitusta. Sillä puolella ei löytynyt mitään rikollista, että olisi tapahtunut. Tämähän olisi ollut äärettömän vakava asia. Kaappaus-sanan käyttö oli ehkä liian vahvaa ylireagointia tilanteessa. Tiesin itse sen, että en ole lähettänyt kyseistä viestiä, mutta puhelimesta se oli lähtenyt, Lintilä kertoo eduskunnassa.

Lintilän mukaan tässä epätietoisuuden tilassa tuli käytettyä väärää termiä. Lintilä kertoo käyneensä läpi eduskunnan tietohallinnon ja ulkopuolisen tahon tekemän raportin ministerin puhelimesta ja siitä lähteneestä pilkkaviestistä.

Lintilä väitti aiemmin, että hänen henkilökohtainen Whatsapp-tilinsä olisi kaapattu. Lintilän Whatsapp-tililtä oli lähtenyt viime torstai-iltana pääministeri Sanna Marinia (sd.) ja SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkystä pilkkaava kuvameemi keskustan eduskuntaryhmän sisäiseen keskusteluryhmään.

Meemikuva, jossa Sanna Marin kantaa kylttiä jossa lukee "Iloa, valoa ja Olavia" ja Matias Mäkynen kylttiä jossa lukee "Vieraissakäynti kulukorvauksiin".
Tällainen meemi lähti Lintilän Whatsapp-tililtä.

Lintilä on kertonut olleensa viestin lähettämisen aikaan ravintolassa illallisella pörssiyhtiön edustajan kanssa. Matkapuhelin oli ollut tapaamisen ajan hänen takkinsa taskussa.

Tietoturva-asiantuntijat ovat epäilleet voimakkaasti Lintilän kertomusta Whatsapp-tilin kaappauksesta.

Ministerin tilin rinnakkaiskäyttöä selvitetään vielä

Mika Lintilän mukaan raportista kävi ilmi, ettei Whatsapp-tilin rinnakkaiskäyttöä toisella laitteella voida sulkea pois.

– Ilmeisesti tämä onnistuu QR-koodin avulla verrattain helposti toisella laitteella. Voitte kysyä siitä asiantuntijoilta. Tulemme keskustelemaan Metan ja poliisin kanssa tästä, koska nämä lokitiedot pitää saada. Ilman lokitietoja ei voida todentaa sitä rinnakkaiskäyttöä. Näin sanottiin, älkää kysykö minulta teknisiä suorituksia.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä.
Lintilä puhui medialle eduskunnan Valtiosalissa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Lintilä kertoo, ettei hän ole vielä tehnyt asiasta rikosilmoitusta poliisille, mutta tekee sen, jos se helpottaa lokitietojen saantia. Ministeri korosti vielä, että eduskunnan tietoturva ei ole selvityksen mukaan vaarantunut.

Lintilä on kiistänyt ja kiisti yhä eduskunnassa, että hän olisi lähettänyt käsitellyn pilakuvan.

– Jos minä olisi lähettänyt sen viestin siihen porukkaan, minulle olisi ollut helppoa laittaa toinen viesti perään, ja sanoa, että sori kaverit, nyt lähti väärään porukkaan. Ei olisi ollut minulle kynnyskysymys.

– No, miksi et tehnyt niin kysytään, kun olisin varmaan päässyt vähemmällä. Mitä, jos tässä olisi ollut tietoturvakysymys. Seuraavana päivänä olisi sitten syyllistetty siitä, että tilille on tapahtunut jotain, mutta et ole tuonut sitä esille. Tämä on ollut kaikkiaan kiusallista. Vieläkään ei ole selvillä, mitä on tapahtunut. Olen pahoillani siitä hämmennyksestä, mitä matkan varrella on tullut.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä.
Mika Lintilä eduskunnan Valtiosalissa torstaina. Kuva: Silja Viitala / Yle

Whatsappia on mahdollista käyttää puhelimen lisäksi myös tietokoneessa. Lintilän tietojen mukaan hänen tiliään ei olisi käytetty tietokoneelta. Ministeri vetoaa siihen, ettei hänen tekninen osaamisensa riitä kaikkiin teknisiin yksityiskohtiin asiassa.

Lintilän mukaan Whatsapp-tili voi olla avattuna pidemmänkin aikaa, mikä voi mahdollistaa jollain lailla sen rinnakkaisen käytön.

– Käsittääkseni tilin rinnakkaiskäyttö on nyt estetty. En spekuloi sillä, kuka tämä toinen käyttäjä voisi olla.

– Sen voin sanoa, että olen puhunut tässä asiassa totta.

Eduskunnan tietohallintotoimiston selvityksen koko sisältöä ei tulla julkaisemaan, vaan Lintilä kertoi itse sen tuloksista.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoi eduskunnan selvityksestä tiedotustilaisuudessa.

Voit keskustella aiheesta 17.2. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle