Valtion juomayhtiö Alko väläyttää myymiensä tuotteiden pakkaamista asiakkaan omaan astiaan tavoitteenaan puolittaa juomapakkauksista syntyvät ilmastopäästöt vuoteen 2030 mennessä.
Suorastaan vallankumouksellinen idea omaan astiaan myymisestä löytyy Alkon Juomapakkauspäästöjen tiekartta 2030 (siirryt toiseen palveluun) -tavoitesuunnitelmasta, jonka yhtiö loi reilu vuosi sitten. Sen viitoituksella Alko ohjaa, mittaa ja luo konkreettiset toimenpiteet puolittaakseen ilmastopäästönsä.
Tiekartassaan Alko listaa muun muassa haasteita ja mahdollisuuksia, joita muutokset toimintaympäristössä voivat tuoda. Niitä ovat oman astian lisäksi neitseellisen muovin kielto, juomapakkauslakien muutokset ja uudet pakkausinnovaatiot.
Avaus omasta astiasta on siis mahdollisuus tai näkymä, ei vielä konkreettisesti valmisteltava asia. Toteutus vaatisi lakimuutoksen, sillä voimassaoleva alkoholilainsäädäntö ei omaa astiaa salli.
Alko ei ole tiettävästi koskaan myynyt tuotteitaan omaan astiaan monopoliliikkeen liki 91 vuotta kestäneen taipaleen aikana. Joka tapauksessa se auttaisi yhtiötä osaltaan vähentämään päästöjään.
Lasilla isoimmat ilmastopäästöt
Alkon päästövähennystavoite iskee etenkin lasipulloihin. Juomapakkausten aiheuttamista päästöistä 78 prosenttia syntyy lasipullojen tuotannosta eli selvästi eniten. Lasin tuotanto vaatii erittäin korkean, 1 400–1 600 celsiusasteen lämpötilan, jonka aikaansaaminen kuluttaa paljon energiaa. Raskaat lasipullot myös lisäävät kuljetusten ympäristökuormaa.
Pohjoismaiset alkoholimonopolit ovatkin luoneet yhteisen ympäristötiekartan, jonka mukaisesti ne aikovat minimoida raskaiden lasipullojen käytön.
Alkon mukaan pienimmät hiilijalanjäljet ja ilmastovaikutukset juomalitraa kohden ovat viinien osalta hanapakkauksella, kartonkitölkillä ja viinipussilla. Hanapakkausten osuus koko litramyynnistä oli viime vuonna 22 prosenttia ja viineistä 35 prosenttia.
Myös alumiinitölkin hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin muovi- ja lasipullojen hiilijalanjäljet.
Muistisääntö on: mitä kevyempi ja kierrätettävämpi pakkaus on, sitä pienemmät ovat sen ilmastovaikutukset.
Alkon mukaan sen hiilijalanjäljestä 24 prosenttia muodostuu juomapakkausten valmistuksesta, 53 prosenttia juomien tuotannosta ja 18 prosenttia kansainvälisistä kuljetuksista.
Voit keskustella aiheesta 18.2. klo 23 saakka.