Hyppää sisältöön

Luulajan satama Pohjois-Ruotsissa aikoo nelinkertaistaa kapasiteettinsa – perusteena isot vihreän siirtymän hankkeet

North Sweden Business -sivuston mukaan Luulajan satama etsii parhaillaan esimerkiksi yritysrypästä, joka rahoittaisi ja rakentaisi laajennuksen sekä vastaisi sataman toiminnasta pitkällä sopimuksella.

Ilmakuva Kemin Ajoksen satamasta.
Kemissä on työn alla sataman laajennus ja väylän syventäminen. Kemin satamayhtiön toimitusjohtaja Markku Rautio arvioi, että Luulajan sataman laajennus ei ole kuitenkaan millään tavoin pois Kemin satamasta. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Jarno Tiihonen

Luulajan satama suunnittelee kapasiteettinsa nelinkertaistamista. Sataman mukaan laajennus on tarpeen, sillä Pohjois-Ruotsissa on vireillä lukuisia vihreään siirtymään liittyviä hankkeita.

Pohjois-Ruotsissa on vireillä esimerkiksi Bodenin vedyllä toimiva terästehdas, SSAB:n fossiilivapaa terästehdas ja LKAB:n suunnitelma fosforin ja harvinaisten maametallien hyödyntämiseen.

Satama etsii parhaillaan ulkopuolista toimijaa, joka rahoittaisi ja rakentaisi laajennuksen sekä vastaisi sataman toiminnasta pitkällä sopimuksella.

– Ehdotetulla rahoitusmallilla minimoidaan kunnan taloudelliset riskit, sanoo Luulajan sataman toimitusjohtaja Anders Dahl North Sweden Business -sivuston uutisessa.

Satama pysyisi kuitenkin edelleen julkisessa omistuksessa ja hallinnassa.

– Me edelleen omistamme ja kontrolloimme julkisen sataman. Tämä on tärkeää tehdä selväksi, Dahl korostaa.

Dahlin mukaan maailmalta löytyy esimerkiksi yritysryppäitä, jotka ovat erikoistuneet isoihin hankkeisiin.

Kemin sataman toimitusjohtaja: Enemmän kumppanuutta kuin kilpailua

Kemissä tehdään isoa investointia kaupungin omistamaan satamaan sekä satamaväylään. Luulajan satama on jo nyt kapasiteetiltaan selvästi Kemiä suurempi.

Kemin satamayhtiön toimitusjohtaja Markku Rautio arvioi, että Luulajan laajennus ei ole millään tavoin pois Kemin satamasta.

– Pohjois-Ruotsissa on niin paljon isoja hankkeita, että pullonkauloja tulee. Uskon, että esimerkiksi tuulivoimaloiden osia tullaan kuljettamaan Kemin sataman kautta, hän sanoo.

Rautio pitää todennäköisenä, että itse asiassa Perämeren pohjukan alueella yhteistyön määrä kasvaa.

– Enemmän tulee kumppanuutta kuin verissä päin kilpailua. Luulajan sataman kanssa on jo suunnitteilla yhteistyötä satamajäänmurtoon ja hinaukseen, Rautio sanoo.

Lue myös:

EU:n pohjoisin yleissatama on pian huippukunnossa – Kemi soveltuisi sijainniltaan myös sotilassatamaksi

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle