Hyppää sisältöön

Reetta Hurske SM-kultaan dramaattisessa finaalissa – Annimari Korte ja Lotta Harala hylättiin, Nooralotta Neziri marssi puolustamaan ystäväänsä

Hurjaan vireeseen ennen Istanbulin EM-hallikisoja yltynyt Reetta Hurske otti uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden yleisurheilun SM-halleissa.

Reetta Hurske otti 60 metrin aidoissa SM-kultaa.
Hinni Hirvonen,
Emma Hyyppä,
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleisurheilun SM-hallikisojen sunnuntain etukäteen kiinnostavimmasta kilpailusta kehkeytyi dramaattisempi kuin mitä kukaan olisi osannut odotellakaan.

Naisten 60 metrin aitojen finaalissa matkaan päästiin lopulta neljännellä lähdöllä – ja voittoon pinkoi hurjaan vireeseen yltänyt, SE-aikaa hätyytellyt Reetta Hurske.

Hurskeen voittoaika 7,83 jäi vain kaksi sadasosaa Suomen ennätyksestä.

– Kyllähän siinä tuli vähän turhan paljon lähtöjä tai telineisiin menoja. Pitää keskittyä vain omaan tekemiseen. Alkusileältä olisi saanut napsittua pois, mutta juoksu kulkee, siihen olen tyytyväinen, Hurske kommentoi.

Hallimestaruus oli kuitenkin Hurskeelle vasta uran ensimmäinen.

– Muutamaan vuoteen ei ole SM-halleihin päässyt osallistumaan, kun ne ovat menneet kansainvälisen kalenterin kanssa päällekkäin. Mutta totta kai on kiva voittaa Suomen mestaruus hallissa, sitä on tavoiteltu, Hurske vakuutti.

Saga Vanninen juoksi uransa parasta vauhtia (8,25) ja otti hopeaa. Saara Keskitalo oli niin ikään uransa parhaalla ajalla pronssilla (8,28).

Viisiottelun sijaan yksittäisiin lajeihin panostaneelle Vanniselle SM-hopea oli jo kisaviikonlopun kolmas SM-mitali. Vanninen otti lauantaina pituudessa SM-hopeaa ja kuulassa SM-pronssia.

Draamaa lähdöissä

Ensimmäiset kaksi lähtöä otettiin uusiksi varaslähtöjen takia: ensin liian aikaisin lähti Annimari Korte ja seuraavassa lähdössä Lotta Harala.

Korte poistui radalta mukisematta, mutta Harala oli liian varhaisesta lähdöstä eri mieltä. Hän yritti neuvotella vielä kohtalostaan.

– Nykäisin, mutta en lähtenyt liikkeelle, Harala kommentoi ja lähtöä puitiin videolta.

– Protestin alla saa juosta, tilannetta taustalle seuraamaan tullut Nooralotta Neziri kommentoi. Neziri ja Harala ovat harjoitelleet yhdessä ja näkyvät usein myös toistensa sosiaalisen median tileillä.

Neziri juoksi lauantaina 60 metrillä SM-hopeaa. Hän toipuu yhä elokuisesta leikkauksestaan, jossa häneltä operoitiin luupiikki kantapäästä. Aidoissa Neziri uskoi kilpailevansa toukokuun lopulla.

Haralaa ei kuitenkaan päästetty enää mukaan finaaliin.

– Kävin tarkastamassa reaktioni, ja minulle sanottiin, että se oli 0,0995, Harala kertoi STT:lle.

Vilppilähdön raja on pitkään ollut 0,1 sekuntia, ja käytäntö on saanut paljon kritiikkiä lisääntyneiden rajatapausten vuoksi.

– Jotain pitäisi keksiä, kun on tutkittukin, että 0,1:tä nopeampi on mahdollinen, Harala sanoi. Kansainvälisen yleisurheiluliiton tutkimus osoitti vuonna 2009, että 0,08 sekunnin reaktio on inhimillisesti mahdollinen.

Myös kolmas lähtö otettiin uudelleen, ja lopulta finaali juostiin maaliin asti vasta neljännellä yrityksellä.

Hurske hyvässä vauhdissa kohti Istanbulia

Yleisurheilun EM-hallit järjestetään Istanbulissa maaliskuun alussa. Hurskeen vauhti lupaa EM-kisoja ajatellen hyvää, sillä hän jäi Suomen ennätyksestä vain kaksi sadasosaa.

Hurskeen suoritus hämmästytti selostamossakin.

– Huhhuh, neljännellä lähtöyrityksellä matkaan ja 7,83. Tämä on hurjaa meininkiä tämä, että pystyy toistamaan neljännellä lähtöyrityksellä, Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja aloitti.

– Hän takoo näitä juoksuja kerta toisensa jälkeen. Tämä aika on sellainen, että kun katsotaan Euroopan mestaruuskisoja halleissa taaksepäin, tälläkin ajalla olisi aina mitali otettu, ja olisipa kolmella kerralla otettu Euroopan mestaruuskin sieltä pois! Ai jai, hienoa on Reetan lähteä Istanbuliin tavoittelemaan henkilökohtaista ensimmäistä arvokisamitaliaan. Todella kova suoritus!

Tuplamestari Rinne

Lauantaina 400 metriä voittanut Viljami Kaasalainen sai sunnuntaina puolet lyhyemmältä matkalta hopeaa.

Lauantaina 1 500 metrillä SM-kultaa juossut Joonas Rinne oli suurin kultasuosikki 800 metrillä. Hän kesti paineet, joskin aika 1.50,19 jäi liki kaksi sekuntia kauden parhaasta.

– Jännitti, kun oli niin paljon lunastettavaa tässä kilpailussa, Rinne paljasti.

Rinne oli toiveikas, että pääsisi juoksemaan EM-halleissa. Hän on tällä hetkellä rankingissa sijalla 26, kun 30 parasta pääsee mukaan EM-kisoihin.

Suosittelemme