Hyppää sisältöön
Lasten piirustuksia tatuoituna äidin käteen, kaksoset pitämässä toisiaan kädestä ja yläpuolella leijailee toinen pojan kuolemansa jälkeen enkelinä, kuvassa näkyy myös lakritsikuorrutteinen donitsi.

7-vuotiaana kuolleen Peetun piirustus on tatuoitu äidin iholle – muisto kulkee aina mukana

Tiina Veijolalla on näyttävä, yli kolmestakymmenestä erillisestä kuvasta koostuva hihatatuointi. Hänen kolmen poikansa piirustukset tuovat iloa, mutta myös muistuttavat elämän hauraudesta.

Ensimmäisen tatuointinsa Tiina Veijola otti 17-vuotiaana rintaansa. Se on pieni mehiläinen Nalle Puh -sarjasta. Parin vuosikymmenen aikana kehoon on kertynyt mustetta niin mietelauseina kuin maoriaiheisina tähtinä ja feeniks-lintuna.

Kaikista tärkein ja rakkain on kuitenkin oikean käden hihatatuointi, jonka tekeminen alkoi yhdeksän vuotta sitten.

Hiha koostuu yli kolmestakymmenestä tatuoinnista. Käsivartta koristavat Veijolan kolmen pojan Villen, Aatun ja Peetun piirustukset. Poikien omakuvien lisäksi käteen on hyväksytty niin robotteja kuin äidin lempiherkkujakin.

– Tulee hyvä mieli, kun näitä katselen. Lapset kasvavat ja nuorempikin on kohta täysi-ikäinen, niin minulle jää ainakin hyvät muistot. Lapset ovat aina siinä, iholla.

Elämä jatkuu kaikesta huolimatta

Kaunis ja värikäs käsi tuo Tiina Veijolalle valtavasti iloa, mutta muistuttaa häntä myös elämänsä suurimmasta menetyksestä.

Yhdeksän vuotta sitten maaliskuussa hän saattoi kolme poikaansa linja-autolle, kun nämä lähtivät Satakunnasta Keski-Pohjanmaalle viettämään isäviikonloppua. Viikonlopun alkumetreillä ex-mies soitti kaksosten jääneen auton alle.

Peetu oli lentänyt parikymmentä metriä pää edellä asfalttiin, Aatun jalka oli poikki. Tilanteen nähnyt ja pikkuveljiään auttanut Ville oli shokissa.

– Peetun kuva tuottaa iloa ja rakkautta, mutta muistuttaa aina onnettomuudesta. Se muistuttaa myös siitä, että kaikesta huolimatta elämä jatkuu, vaikka välillä olin vahvasti eri mieltä, Veijola kertoo ja silittää samalla käsivartensa tatuointia.

Peetu todettiin onnettomuutta seuraavana päivänä aivokuolleeksi ja hän menehtyi.

Tiina Veijola löysi onnettomuuden jälkeen poikansa piirustuksen ja teetti siitä tatuoinnin käteensä. – Halusin konkreettisen muiston siitä, mistä olemme selvinneet.

Kohta aikuiset, mutta ikuisesti äidin rakkaat lapset

Kun äiti muutama viikko onnettomuuden jälkeen tatuoi käteensä Peetun kuvan, osallistuivat tämän veljet surutyöhön omalla herkällä tavallaan.

Aatu toi omakuvansa tatuoitavaksi käsi kädessä kaksoisveljensä kanssa, ja Tiina Veijola etsi Villen piirustuksen samoilta ikävuosilta saadaakseen kaikki poikansa ikuistetuksi iholleen.

– Hiha lähti laajenemaan, kun Aatu piirsi veljensä enkelinä, enkä minä malttanut sitä olla laittamatta.

Vaikka näyttävimpiä ovat lasten värikkäät piirustukset heidän lapsuusvuosiltaan, mahtuu käteen myös poikien tuoreimpia piirustuksia. 18-vuotiaana Ville suunnitteli tatuoinnin, jossa yhdistyvät sydän ja ikuisuus-symboli.

– Ikuista rakkautta – äidin poikia, Veijola hymyilee.

Pääsikö lapsilta paperi loppumaan

Vaikka kuvia on kertynyt Tiina Veijolan kehoon nelisenkymmentä, ne pystyy tarvittaessa peittämään pitkähihaisella paidalla.

Pääsääntöisesti Veijolan tatuoinneista saama palaute on ollut positiivista. Joskus joku on saattanut ihmetellä hihatatuoinnin nähdessään, loppuiko lapsilta piirustuspaperi.

Lähikuva lasten piirustuksista kopioidusta tatuoinnista, iholla näkyy omenapuu, tähti, karamelli ja isohampainen jänis.
Lasten piirustukset ilahduttavat Tiina Veijolaa ja muistuttavat häntä valtavasta rakkaudesta sekä menetyksen tuomasta tuskasta. Kuva: Anna-Mari Vuollet / Yle

– Kun olen kertonut tämän olevan muistotatuointi, yleensä ihminen on vakavoitunut ja ymmärtänyt, että tämä onkin aika hieno juttu.

Nurmolaissyntyinen Tiina Veijola on pitkään haaveillut tatuoivansa ihoonsa isänsä vanhempien nuoruuskuvan, jossa nuori maanviljelijäpariskunta pelleilee keskenään.

– Sen tulen toteuttamaan paikkaan, joka on aina vaatteilla peitettynä ja se on ihan minun oma juttuni.

Myös hihan täyttäminen jatkuu. Lasten vanhoista koulukirjoista ja piirustusvihkoista on löytynyt tikkareita, jäätelöä ja muita taideteoksia, jotka äiti haluaa kantaa mukanaan ikuisuuteen.

Minkä tarinan sinun tatuointisi kertoo? Voit keskustella aiheesta 20.3. kello 23:een asti. Käytämme mahdollisesti joitakin kommentteja jatkoartikkelissa.