Hyppää sisältöön

”Tympeää on se, kun minua ei oteta yhtä vakavasti kuin miestä” – nuorisoteatteri otti suositun Tympeät tytöt -sarjakuvan käsittelyynsä

Hämeenlinnan Miniteatteri tuo tyttöyden kipupisteet lavalle kolmentoista nuoren näyttelijän voimin. Näytelmä tekee selvää yhteiskunnan tyttöjä kohtaan asetetuista normeista ja odotuksista.

Tympeät tytöt on nostanut esiin sen, kuinka ahtaita yhteiskunnan tarjoamat laatikot tytöille ja pojille ovat.
Heidi Kononen

Aikuisille suunnattu yhteiskunnallinen teos Tympeät tytöt on Riina Tanskasen teos, jolla on Instagramissa yli 58 tuhatta seuraajaa. Suosittu sarjakuva painettiin 2022 kirjaksi Tympeät tytöt – aikuistumisriittejä, ja kirjan sarjakuvamainen ote tuotiin myös Miniteatterin näyttämölle.

Joukko nuoria istumassa kahdessa rivissä teatterin grafiittiseinän edeustalla.
Hämeenlinnan Miniteatterin tekijäryhmä tarttui Tympeisiin tyttöihin. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Näyttelijät ovat saaneet Tympeistä tytöistä paljon irti. Tyttöyteen kohdistuvat asenteet ovat tuttuja joko omasta tai lähipiirin elämästä, kertoo Martta Ollikainen.

Peloista, yksin ulkona liikkumisesta ja yhteiskunnan odotuksista tyttöjä kohtaan löytyy paljon tuttua, kertoo Kerttu Huopio.

Tympeät tytöt -maailman luonut Riina Tanskanen innostuu siitä, että nimenomaan nuorisoteatteri tarttui asiaan. Entinen nuorisoteatterilainen uskoo nuorten löytävän uusia tulkintoja alunperin aikuisille suunnatusta sisällöstä. Käsikirjoitus työstettiin yhdessä ohjaaja Suvi Seppälän kanssa.

– Ympyrä sulkeutuu. On jännittävää nähdä, millaisia uusia merkityksiä ja arvoja nuoret löytävät, kertoo Riina Tanskanen puhelimitse.

Nuorille herättävä kokemus

Yhteiskunnan normit, tabut ja odotukset tyttöjä kohtaan laitetaan suurennuslasin alle, ja tehdään niistä selvää. Tyttöyden pitää saada kukoistaa myös pinkkinä ja röyhelöisenä ilman vähättelevää asennetta.

16-vuotias Kerttu Huopio pitää siitä, että asioita kyseenalaistetaan.

Nuoria naisia seisomassa vierekkäin teatterin lavalla.
Näyttelijä Kerttu Huopio sanoo Tympeiden tyttöjen antaneen paljon ajattelemisen aihetta. Kuva: Ville Välimäki / Yle

– Ei tämä ole mikään tytöt vastaan pojat, vaan enemmän sellainen kaikki vastaan yhteiskunnalliset rakenteet -asetelma, hän sanoo.

Tympeiden tyttöjen karnevalistinen ja suora tyyli osuu nuoriin tekijöihin. Asiat näytetään juuri sellaisina kuin ne ovat, eikä niitä pumpuloida nättiin ja kivaan kuoreen, sanoo Kerttu Huopio.

Pojillakaan ei ole helppoa

Tympeissä tytöissä seikkaileva Patriarkaatti on Miniteatterin lavalla 17-vuotias Santeri Töyry.

Esitys on saanut ajattelemaan yhteiskunnan epäkohtia tyttöyteen ja naiseuteen liittyen, mutta ahtaat roolit koskevat myös poikia.

– Yleisesti feministiset piirteet ovat vähemmän hyväksyttäviä sekä pojilla että tytöillä. Esimerkiksi poikien halaamiselle naureskellaan ja sitä katsotaan jotenkin vinoon, pohtii Santeri Töyry.

Hän toivoo, että ihmisistä ei oletettaisi mitään, vaan annetaan jokaisen olla sellainen kun on.

Suosittelemme sinulle