Hyppää sisältöön

Oulujärven Siniluodolle levitetään noin 200 kuutiota soraa parantamaan lintujen pesimäpaikkoja

Avoimia pesimäympäristöjä löytyy yhä vähemmän. Lokkilintujen ja kahlaajien pesimäympäristöjen tilaa parannetaan sorastamalla pesimäluotoja.

Kartassa näkyy Oulujärvellä sijaitsevan Siniluodon sijainti.
Luodoilla pesivät tiira- ja lokkikoloniat ovat kadonneet tai niiden parimäärät ovat vähentyneet merkittävästi. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle
Sanna Kähkönen

Oulujärvellä kokeillaan sorastusta lintujen pesimäluotojen pelastamiseksi. Sorastuksilla varmistetaan, että raivatut luodot eivät kasva umpeen ja näin pesimismahdollisuudet ovat paremmat.

Metsähallituksen mukaan suurena ongelmana on, että avoimia pesimäympäristöjä löytyy yhä vähemmän. Luodoilla pesivät tiira- ja lokkikoloniat ovat kadonneet tai niiden parimäärät ovat vähentyneet merkittävästi.

Ensimmäiset sorastustyöt aloitetaan tässä kuussa Siniluodolla, jonka alueella raivaukset tehtiin vuonna 2021. Siniluoto kuuluu Oulujärven lintusaaret Natura-alueeseen. Sorastamista voidaan tarpeen mukaan tehdä myös muilla lintusaarten luodoilla, jos tulokset Siniluodon alueella ovat positiivisia.

– Soraa viedään traktorilla ja peräkärryllä noin 200 kuutiota. Ensin luodoilta poistetaan lumet ja sen jälkeen ne sorastetaan, kertoo luonnonsuojelun asiantuntija Riku Elfving Metsähallituksen Luontopalveluista.

Oulujärven alueella sorastamista käytetään ensimmäistä kertaa pesimäluotojen parantamiseksi tehtävässä työssä, eikä vastaavaa menetelmää ole käytetty aiemmin tällä alueella. Sorastus on myös valtakunnan mittakaavassa melko uusi menetelmä pesimäluotojen kunnostamisessa.

Sorastaminen hidastaa luotojen vesakoitumista ja näin ollen takaa linnuille paremmat pesimisolosuhteet. Sorastus myös vähentää merkittävästi luotojen hoitotarvetta.

Voit keskustella aiheesta 22. helmikuuta kello 23 saakka.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme